Regeringsuppdraget avslutas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
December månad 2020
Illustration: Karin Grönberg grafisk facilitator
Se Boverkets PBL-dagar 2020 i efterhand
 
Med 700 deltagare och en uppsjö av olika tema ur plan- och bygglagen blev årets digitala PBL-dagar en succé! Så här säger en av programledarna, Ulrika Wilke, om dagarna:
- Det här var två dagar fyllda av energi, PBL och ännu mera PBL. Ett varmt tack till alla medverkande och deltagare som tillsammans med oss gjorde dagarna väldigt roliga och lärorika.


Se Boverkets PBL-dagar i efterhand
 
PBL Kompetens slutrapport
 
Under åren 2017–2020 har Boverket haft regeringens uppdrag att genomföra kompetensinsatser för att främja en mer enhetlig och effektiv tillämpning av plan- och bygglagen.

I sin slutrapport redovisar Boverket hur uppdraget genomförts samt vilka resultat som uppnåtts.
Foto: Andreas Blomlöf
Ur rapporten
 
Vägledningen PBL kunskapsbanken har i år haft 2,1 miljoner besök och portalen för PBL webbutbildningar har 10 000 registrerade användare. Webbutbildningarna lockar allt fler från samhällsbyggnadssektorn och inte minst studerande – tillsammans utgör dessa nästan en tredjedel av registrerade användare. Deltagarenkäterna visar på att utbildningarna ger nytta. Till exempel anger cirka 90 procent av de som genomfört hela utbildningar i serien ”Ny på jobbet” att de kommer att ha nytta av utbildningarna i sitt arbete. 

Ladda ned rapporten från Boverkets webbplats
 
Ny webbutbildning:
Byggnadsnämndens PBL-tillsyn
 
Boverket arbetar med att ta fram en webbutbildning om byggnadsnämndens PBL-tillsyn. Utbildningen riktar sig till dig som har erfarenhet av lov- och byggprocessen men som har begränsad erfarenhet av PBL-tillsyn. Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2020.
Läs mer om innehållet och arbetet med utbildningen här.

Boverkets webbutbildning om byggnadsnämndens PBL-tillsyn
Foto:Scandinav/Linnea Ronström
 
PBL kunskapsbanken
 
Vägledning om användning av kvartersmark
 
I samband med att föreskriften om detaljplan, BFS 2020:5, och det allmänna råd om redovisning av reglering i detaljplan, BFS 2020:6 trädde i kraft den 1 oktober fick Boverket släcka vägledning om planbestämmelser till det tidigare allmänna rådet. Vi arbetar successivt med att publicera ny vägledning till de nu gällande reglerna. Nu publiceras vägledning om de olika användningarna av kvartersmark.

Ta del av vägledningen om användning av kvartersmark i PBL kunskapsbanken
 
Uppdaterad vägledning om murar och plank
 
Boverket har uppdaterat sin vägledning om murar och plank med bland annat fler rättsfall.

Ta del av vägledningen om murar och plank i PBL kunskapsbanken
 
Fler filmer i PBL kunskapsbanken och på PBL play
 
Just nu pågår arbetet med att uppdatera vissa webbsidor på PBL kunskapsbanken med filmer. Till exempel kommer du att kunna hitta filmer från Boverkets utbildningar ”Ny på jobbet som..” på sidor som handlar om översiktsplanering, detaljplanering och lov & byggprocessen. Samtliga filmer hittar du även på PBL play.

Här kan du ta del av PBL play
 
Kommande vägledning i PBL kunskapsbanken
 
I slutet av december kommer Boverket att publicera vägledning om mellankommunal samverkan samt vägledning om dricksvattenförsörjning vid planläggning. Vägledning om krav på hänsyn och god helhetsverkan kommer också att publiceras i PBL kunskapsbanken innan årsskiftet. Håll utkik i PBL kunskapsbankens nyheter!

Här kan du ta del av PBL kunskapsbankens nyhetslista
 
Nytt material:
Att samverka i bostadsbyggande
 
Boverket har tillsammans med bland andra Sveriges kommuner och regioner, SKR, genomfört och vidareutvecklat kunskaps- och dialogseminarier för aktörer inom samhällsbyggnads-processen på temat ”Att samverka i bostadsprojekt”.
 
Bild hämtad från filmad dokumentation kunskaps- och dialogseminarier: Att samverka i bostadsbyggande.
Genom att samla tjänstemän och politiker från kommuner, länsstyrelser, regioner och representanter från byggbransch och fastighetsägare i ett fysiskt möte under en dag skapas kontakter och ökad förståelse, både för regelverket och varandras roller.
Deltagare vittnar om hur dessa möten varit en värdefull kontaktyta för vidare samverkan och ökad förståelse. De beskriver värdet av att sitta i blandade grupper, i en miljö som skapar en god stämning, för att få en öppenhet i samtalen.
 
Ett fysiskt dialogmöte med digitala föreläsningar
 
Inom kort finns ett material tillgängligt på som innehåller ett antal presentationer samt dokument och handledningar i syfte att kommuner eller länsstyrelser själva ska bjuda in till och genomföra dialog- och kunskapsseminarier. Det bygger på nio genomförda möten runt om i landet som sedan bearbetats och spelats in av de medverkande föreläsarna under 2020. Materialet kommer finnas under ingången ”PBL workshopmaterial” på PBL akademin.

Boverkets PBL kunskapsbank PBL-akademin
 
 
Föreskrifter och allmänna råd för planbeskrivning publicerade
 
Boverket har beslutat om nya regler för planbeskrivningar till detaljplaner. Reglerna gäller både planbeskrivningens innehåll och hur informationen ska hanteras digitalt. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2021.

Föreskrifterna om planbeskrivning ska tillämpas vid antagande av nya detaljplaner och vid ändring av befintliga planer, om planarbetet påbörjas efter 31 december 2021. Syftet med föreskriften är att informationen i planbeskrivningar ska vara enhetligt och ha en digital funktionalitet som gör att informationen kan tillgängliggöras och behandlas digitalt på en nationell nivå.

Innehållet i en planbeskrivning regleras i 4 kap. plan och bygglagen och föreskrifterna förtydligar vad som ska redovisas. Till exempel regleras vad syftet ska innehålla, hur planeringsunderlag ska hanteras och vilka genomförandefrågor som behöver redovisas.

De nya reglerna påverkar alla som producerar detaljplaner och som har en roll i detaljplaneprocessen. Det innebär bland annat att alla kommuner, länsstyrelser, andra myndigheter, domstolar och systemleverantörer som utvecklar programvaror för att ta fram och hantera detaljplaner berörs.

Reglerna träder i kraft den 1 januari 2021. Kommunerna får tillämpa reglerna direkt, men måste inte göra det. Reglerna gäller fullt ut för planbeskrivningar som hör till detaljplaner som påbörjas efter den 31 december 2021.

 
 
Dagarna för PBL Nano är räknade
 
Det goda varar inte för alltid! PBL Nano som gett dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen avslutas.

Detta då regeringsuppdraget att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) upphör vid årsskiftet. Mellan februari 2018 och december 2020 har det publicerats inte mindre än 25 stycken PBL Nano och de hittar du i Boverkets PBL kunskapsbank.
De PBL nano som har publicerats kommer att finnas kvar där så länge innehållet är relevant.

Boverket vill rikta ett stort tack till alla som har prenumererat på PBL nano genom åren!

Här kan ni läsa alla PBL nanos
Johan Larsson, SKR och Jonas Ledelius, Länstyrelsen är två skribenter som varit med från början i arbetet med PBL Nano.
Foto: Hans Gustafssson/Boverket
 
Möten med utbildningsföretagen fortsätter
 
Utbildningsföretag och andra kursarrangörer spelar en viktig roll för utvecklingen av kompetens om PBL.

Inom regeringsuppdraget PBL Kompetens har vi haft särskilda möten med dessa företag under de senaste åren. Även om regeringsuppdraget upphör vid årsskiftet kommer Boverket att fortsätta bjuda in till sådana möten även under 2021. Om du inte varit med på tidigare möten, men vill få inbjudningar till sådana, kontakta pblkompetens@boverket.se så sätter vi upp dig på sändlistan. Första mötet 2021 äger rum i april.
 
 
Gott slut på året och en avskedshälsning från kansliet PBL kompetens
 

Under åren 2017-2020 har Boverket haft ett särskilt regeringsuppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen. För att driva arbetet har ett särskilt kansli med experter från både Boverket, länsstyrelserna, SKR, lantmäteriet och samhällsbyggnadsbranschen verkat.

Tiotals arbetsgrupper med stöd från kommuner och organisationer från hela landet har arbetat med att ta fram webbutbildningar, webbseminarier, vägledning och nätverksaktiviteter – allt i syfte att verka för en effektiv och enhetlig tillämpning av PBL. Nu övergår arbetet med vägledning och PBL-utbildning till Boverkets ordinarie organisation men för dig som tillämpar lagen är allt material som vanligt samlat på PBL kunskapsbanken inklusive PBL akademin.

PBL kompetens nyhetsbrev kommer fortsätta att publiceras en gång per kvartal och till det kommer förstås nyheterna på PBL kunskapsbanken löpande. Vår förhoppning är att du har och fortsätter att ha god nytta av allt det kunskapsmaterial som är samlat på PBL kunskapsbanken och med det tackar vi i PBL-kansliet för oss.

Maria Petersson, uppdragsägare
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet