Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu är det tio kvar till juldagen då vi som kyrka firar Jesu födelse. Samtidigt är det en tid för vila och tillfälle för omtanke om varandra tills det åter är dags att sätta igång arbetet inför den förestående valdagen.

Vi har många viktiga uppgifter framför oss, bland annat ska kandidater registreras, grupp- och kandidatförteckning fastställas, valsedlar beställas och inte minst ska Kyrkovalet kommuniceras ut till de 5 miljoner röstberättigade. Vi har en spännande tid framför oss.

 
Hälsar
Valkansliet
Namnändring av gruppbeteckning
 
Vi får en del frågor kring hur man går tillväga om man har önskemål om att namnändra en gruppbeteckning. En namnändring av en gruppbeteckning behandlas i samma ordning som ansökan om ny gruppbeteckning. Ansökan ska skickas skriftligen till stiftsstyrelsen om det avser en gruppbeteckning registrerad på stifts- eller kyrkofullmäktige nivå och till kyrkostyrelsen om det avser en gruppbeteckning på kyrkomötesnivå.

Ansökningar som gäller val till kyrkomötet behandlas fortlöpande fram till och med 15 april, därefter tas beslut om gruppbeteckningar som gäller val till stiftsfullmäktige och sedan de som gäller för kyrkofullmäktige.
 
 
Insamling och behandling av dina personuppgifter
 
Utifrån GDPRs (dataskyddsförordningens) krav på behandling av personuppgifter ska personer som utses till ombud, ersättare för ombud, företrädare eller kontaktperson för en nomineringsgrupp skriftligen ha godkänt att de åtagit sig uppdraget. De ska också bekräfta att de tagit del av – och godkänt – hur deras personuppgifter kommer att behandlas. Den som utser personen ifråga till ett uppdrag ska säkerställa att detta har skett innan registrering av personen görs i Grupp- och kandidatsystemet.
 
För den som är ombud eller ombudets ersättare sedan tidigare val behöver inte någon ny blankett fyllas i, men du behöver ta del av de uppdaterade reglerna för personuppgiftsbehandling i enlighet med GDPR. Detta gör du enklast via webben.
 
Registrera företrädare och kontaktpersoner inför nytt val
 
Inför varje nytt kyrkoval ska företrädare och kontaktpersoner utses och registreras på nytt. Det är ombudet/ersättaren som kan utse företrädare i ett stift. Företrädare får anmäla kandidater och beställa valsedlar för val inom stiftet. Ombudet/ersättaren eller företrädarna kan utse en eller flera kontaktpersoner som har rätt att anmäla kandidater och beställa valsedlar för de val som sker inom en församling eller ett pastorat.
Den som utses till företrädare eller kontaktperson måste skriftligen ge sitt godkännande till uppdraget och registreringen. Blankett för detta ändamål finns på webben.
 
Obs! Blanketten behöver inte skickas till stifts-eller kyrkostyrelsen men måste finnas sparad hos nomineringsgruppen som underlag.
 
Nomineringsgruppens webbadress i Grupp- och kandidatsystemet
 
Om ni som nomineringsgrupp vet med er att ni har ändrat er adress till nomineringsgruppens hemsida sedan kyrkovalet 2017 är det bra att se över detta redan nu och uppdatera informationen. Adressen till hemsidan visas också i andra kyrkovalssystem såsom Kandidatvisningen och Valresultat.
 
Teknisk support
Om du behöver hjälp med att logga in i systemet, registrera uppgifter i systemet, hitta blanketter mm, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd på telefon 010 - 18 19 200 eller mejl via kanslistod@svenskakyrkan.se
 
 
 
Utbildningar
 
Valkansliet har tagit fram en e-utbildning för nomineringsgrupperna. Det är en e-utbildning som beskriver regelverk och viktiga datum för nomineringsgrupperna samt innehåller en skärminspelad manual för Grupp- & kandidatsystemet. Du hittar e-utbildningen via länk på webben.  
 
Stiften genomför olika utbildningsinsatser för er nomineringsgrupper. En översikt över datum och tillfällen för respektive stift hittar ni på samma länk som ovan. För mer information vänd er till valhandläggarna i respektive stift
 
 
I november fattade kyrkomötet en del nya beslut som har bäring på kyrkovalet. Här listas de.
 
 
Tidpunkt för beslut om ändring i den lokala strukturen vid kyrkoval
 
Beslut om ändringar i den lokala strukturen som ska träda i kraft den 1 januari året efter att det varit ordinarie kyrkoval, måste vara fattade senast den 1 januari det år som valet äger rum. Beslut om en ändring i den lokala strukturen som ska träda i kraft den 1 januari andra år ska vara fattade eller fastställda senast den 1 april året innan de ska träda i kraft. Bestämmelsen träder i kraft den 1 januari 2021.
 
Tidpunkt för uttag av röstlängd
 
Tidpunkt för uttag av röstlängd vid direkta val tidigareläggs med sju dagar, från dagens 30 till 37 dagar före valdagen. Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2021.

Skyddet för valhemligheten förstärks
 
Skyddet för valhemligheten i kyrkoval ska förstärkas genom att det bland annat ska bli obligatoriskt för valförrättare och röstmottagare att skriva under en tystnadspliktsförbindelse. Motsvarande reglering finns i de allmänna valen. Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2021.
 
Beslut om valsedelsbidrag för kyrkomötet
 
Kyrkomötet har beslutat att bidrag till tryckning av valsedlar vid 2021 års val till kyrkomötet ska utgå till de nomineringsgrupper som är företrädda i kyrkomötet under innevarande mandatperiod eller som genom valet blir företrädda i kyrkomötet. Bidraget till respektive nomineringsgrupp ska högst motsvara kostnaden för tryckning av en valsedel per röstberättigad i respektive valkrets.
 
Kyrkovalet i coronatider
 
Utifrån det nuvarande världsläget med pandemin väcks det många frågor inför genomförandet av kyrkovalet. Valkansliet jobbar med att ta fram riktlinjer och stöd i det arbetet, till alla som jobbar med kyrkovalet. Mer information kommer efter jul.
Viktiga datum 2021
 
9 mars öppnar Grupp- och kandidatsystemet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.

15 april stänger Grupp- och kandidatsystemet för anmälan av grupper och registrering av kandidater.
Kommunikationstips
 
Välj ut ett antal områden som ni tycker är särskilt viktiga för kyrkan. Kommunicera sedan till väljarna genom att besvara: Varför är de viktiga? Vad har ni för mål? Hur vill ni arbeta för att uppnå målen? 
 
Har ni i nomineringsgruppen frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. Nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå kan vända sig till valkansliet för frågor genom att maila kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00