Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Producentansvar på textil glömmer kommunerna
 
Nu har regeringens utredare presenterat sitt förslag till vad som kallas Europas första cirkulära producentansvar för textil. Men ersättning för kommunernas insatser regleras inte.

Producentansvar föreslås för kläder av textil, hemtextil, inrednings-textil, väskor av textil och accessoarer av textil. Däremot omfattas till exempel inte möbler, teknisk textil, filter, textil på löpmeter, madrasser och skor.

– Vi har lyckats sätta ett system som uppfyller principen om att förorenaren ska betala och som ger miljönytta. Samtidigt har vi värnat om ideella sektorn, det känns väldigt roligt. Och jag är väldigt nöjd över att vi satt tuffa mål, kommenterar utredaren Birgitta Losman utredningens resultat.

Reaktionerna från Avfall Sverige är inte lika positiva.

– Kommunerna spelar en viktig roll i omställningen till en cirkulär ekonomi och är en synnerligen viktig plattform och insamlingsaktör för textil. Det vore önskvärt att utredningen hade tagit större hänsyn till detta i sitt förslag, särskilt som målet är att minska mängden textil i restavfallet och öka återvinningen, vilket vi stödjer. Men då måste man också ge de redan hårt pressade kommunerna ekonomiska incitament att vara en del av detta, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige som också deltagit i utredningens expertgrupp.

I korthet innebär förslaget följande:
• Producenterna ska ha ett ekonomiskt och organisatoriskt ansvar för insamling och återvinning av textilier.
• Insamlingen ska vara ”lämplig” och rikstäckande. Inget krav på bostadsnära insamling ställs.
• Kommuner kan samla in textil separat, men materialet ska lämnas till producenterna.
• Ideella aktörers insamling ska kunna fortsätta som hittills. De får alltså både samla in och behålla materialet.
• Remake-aktörer får också samla in och behålla det material som används.
• Insamling ska också kunna ske i samband med försäljning av textilier.

All insamling utanför producenternas system kräver anmälan till Naturvårdsverket.
 
Minimeringsmästarna: ännu möjligt anmäla sig
 
Minimeringsmästarna – tävlingen som också är en metod för att sprida praktiska exempel på avfallsförebyggande i hushåll – skjuts fram på grund av Corona. Det innebär att ännu fler kan hinna anmäla sig, gör det senast 14 maj 2021.

Läs mer
Replik på redaktörernas inlägg om returpapper
 
Demokrati och miljö ställs emot varandra när tidningsbranschen argumenterar för att slippa ansvaret för återvinning av tidningar. Det är både olyckligt och onödigt. Det skriver Avfall Sverige tillsammans med Sveriges kommuner och Regioner i Aftonbladet.

Läs repliken
Nu kan du prenumerera på våra nyheter
 
Få det senaste från avfallsvärlden rakt in i din digitala brevlåda. Du fixar det enkelt genom att ansluta dig till vår nya RSS-tjänst – då plingar det till när vi publicerar en nyhet på avfallsverige.se. RSS-länken hittar du under vänstermenyn i vårt nyhetsarkiv.

Till nyhetssidan
Tyck till om våra rapporter
 
Vilken nytta har din organisation av Avfall Sveriges rapporter, guider och handböcker? Det vill vi ta reda på.

Avfall Sverige har därför gett Enkätfabriken i uppdrag att undersöka utvecklingssatsningen. Granskningen är en del av Avfall Sveriges kontinuerliga kvalitetsarbete som syftar till att inhämta medlemmarnas och andra relevanta aktörers omdöme av utvecklingssatsningen samt användning och nytta av rapporter, med mera. Ditt svar, som är anonymt, är värdefullt för vårt fortsatta kvalitetsarbete och vi hoppas därför att du vill delta. Om du har frågor kring enkäten, kontakta Jessica Christiansen.

Besvara enkäten
Vi önskar alla en fridfull och hållbar jul
 
Avfal Sveriges julgåva går i år till Rescue, som hjälper utsatta människor i konflikter och katastrofer. Organisationen grundades 1933 på initiativ av Albert Einstein.
Kansliet håller helgstängt mellan den 23 december och 6 januari. Vi ses igen 2021!

Läs mer om Rescue
Ny medlem
 
Vi hälsar WB Recycling välkommen till Avfall Sverige. De jobbar bland annat med återvinning, återbruk och sortering  Läs mer på wasterecycling.se
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen har Avfall Sverige beslutat att kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
Miljöstyrande taxor - idag och imorgon
 
När: 14 januari kl 9–12

På webbinariet presenteras resultatet från en färsk studie om hur kommunerna tillämpar miljöstyrande avfallstaxa, vilka resultat det gett och hur effektiv den är som styrmedel för ökad källsortering och förebyggande. 

Läs mer och anmäl dig
Nya grunder för att finansiera förebyggande
 
När: 15 januari kl 9–12

Webbinarium om ändrade bestämmelser i 27 kap. miljöbalken om avgiftsfinansiering av förebyggande och återanvändning samt Avfall Sveriges reviderade guide nr. 9 om förebyggande och återanvändning.

Läs mer och anmäl dig
Åtgärda metanläckaget i praktiken
 
När: 27 januari kl 9–12

Lär dig hur biogasanläggningar och uppgraderingsanläggningar kan åtgärda metanläckage. Webbinariet arrangeras inom ramen för ett ERA-NET-projekt och sker i samarbete med Svenskt Vatten.

Läs mer och anmäl dig
Lär dig räkna med och kombinera olika index
 
När: 2 februari kl 9–12

Känner du dig osäker på vilket index du ska välja och hur du kombinerar olika index på lämpligt sätt? Tycker du att det är svårt att räkna med index? Här ges inblick i indexreglering och beräkning.

Läs mer och anmäl dig
Anvisning av plats för kommunalt avfall
 
När: 4 februari kl 9–12

Webbinarium om rättsläget när det gäller anvisad plats för kommunalt avfall samt reviderad guide nr. 7 om anvisad plats för borttransport av kommunalt avfall.

Läs mer och anmäl dig
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter.

Läs mer och anmäl dig