Hej!
 
 
Ett väldigt speciellt år går mot sitt slut. Det har bringat nya erfarenheter och nya utmaningar. Sorger över allt som gått förlorat. Inställt Inställt Inställt. Ett år som prövat oss. Krävt anpassning, kreativitet, tålamod och tillförsikt. Jag tror att jag inte är ensam om att känna mig trött. Scenkonstfältet har drabbats hårt av pandemin och tagit sitt ansvar för att stoppa smittspridningen. Förhoppningen om att det vänder snart delas av oss alla. Att inte fler behöver mista livet och att sjukvården får arbeta under rimliga villkor. Drömmen om att vi under nästa år ska kunna börja träffas igen och vara tillsammans. Och skapa konst som får möta publiken live. Den längtan har ingen ände. Och eftersom hoppet är det sista som lämnar oss planerar vi framåt för verksamhetsåret 2021. Tills vi ses, ta hand om dig. Håll avstånd och håll ut. Med önskan om ett gott nytt år!

//MHS
 
Grafisk formgivning: Sepidar Hosseini
Bättre folk
 
Vi är glada att årets inställda nypremiär och turné av »Bättre folk« får en ny chans nästa år.
Här är datumen!


Datum på Dansens Hus i Stockholm:
19/3 kl 19.00 Nypremiär
20/3 kl 19.00 Föreställning
23/3 kl 19.00 Föreställning

Vårens turnédatum med Dansnät Sverige:
25/3 kl 19.00 Kulturhuset Spira, Jönköping
27/3 kl 19.00 Norrlandsoperan, Umeå

Turnén fortsätter under hösten 2021.

Biljetterna till samtliga föreställningar släpps inom kort, ha koll på respektive arrangörers webbsidor. Juklappstips! Köp ett presentkort till 
någon med uppdämt scenkonstbehov! 
Läs mer om »Bättre folk« HÄR.
 
Kvinnor och skog
 
I höst har MHS inlett researcharbetet för sitt nya verk »Kvinnor och skog« - en queer koreografisk skogsstudie om kvinnors relation till skogen i historien, samtiden och framtiden.

Under våren presenteras publika arrangemang i anslutning till processen med verket. Mer om detta och Kvinnor och skogs arbetsgrupp i nästa nyhetsbrev.


»Kvinnor och skog« är ett koreografiskt verk som vill ta sig an skogen med ett både poetiskt och praktiskt anslag. Premiär i november 2021 på Turteatern. »Kvinnor och skog« är en samproduktion med Turteatern i Kärrtorp och Norrlandsoperan i Umeå och produceras med stöd av Kulturrådet och Stockholm stads kulturförvaltning.  
 
Grafisk formgivning: Sepidar Hosseini
Mentorskap
 
Under hösten har MHS inlett »Mentormåndagar«, ett projekt som den första måndagen varje månad erbjuder yrkesverksamma inom scenkonst eller under utbildning att boka ett mentorsamtal med henne.
»Mentormåndagar« är ett sätt att lyfta samtalet, dela med sig av tid, tankar, erfarenhet och kunskap. Ett sätt att skapa sammanhang och utbyte utan produktionssyfte. Ett initiativ som fått fin respons och känns starkt meningsskapande och kommer att fortsätta under den kommande våren.

MHS har under hösten även utlyst två årslånga mentorskap. Detta innebär att hon under nästa år samtalar och finns till hands för två scenkonstnärer, Britta Kiessling och Miriam Röstlinger Goldkuhl.


Britta Kiessling
Britta Kiessling arbetar med text och scenkonst. Hon intresserar sig för samspelet mellan makt- och blickstrukturer vad gäller krafter och intensiteter kopplade till begär och sexualitet, och inte minst möjligheten till kärlek. Hennes arbetsmetoder utgår ofta ifrån koreografi i relation till text, med tillit till intuition och affekter, och att behandla frågor kring samtycke och intimitet med feministisk ingång. De senaste två åren har hon utbildat sig vid Biskops Arnös författarskola och har sedan tidigare en kandidatexamen från Estetikprogrammet på Södertörns högskola. Hon har även arbetat med utställningsproduktion på museum och konsthall och som dansare.

Miriam Röstlinger Goldkuhl
Miriam Röstlinger Goldkuhl är scenkonstnär med bakgrund i fysisk teater, konst och teaterpedagogik, bl.a utbildad i Teater; Konceptuell scenkonst vid Malmö Teaterhögskola. Miriam utforskar gränslandet mellan teater och konst genom allomslutande sensoriska rum. Baserad i Köpenhamn är Miriam med och driver den dansk-svenska frigruppen Teater Vølven, som arbetar med fysisk teater med feministiskt fokus.
 
Tipz!
 
MHS har under hösten gått Leda för jämlikhet - en digital kurs om aktiva åtgärder mot etnisk diskriminering arrangerad av Inclusion Academy och rekommenderar den vidare. Läs mer om kursen HÄR
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och är en stark feministisk och queer röst inom svensk samtidskoreografi. Hennes arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och omförmulerar gränserna för vad som är möjligt. MHS intresserar sig för kropp, identitet och marginaliserade avsnitt i vår historia och samtid. Hon är bosatt och har verksamheten baserad i Stockholm.

Bland MHS verk kan nämnas »Flottarkärlek« (2019), »Parveln« (2017), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Inom rimliga gränser« (2010), »Rosa löften« (2008), »Bättre folk« (2006) och »Dom ger tanken kropp« (2003). Verksamheten stöds 2020 av Kulturrådet och Konstnärsnämnden.