Tyck till om rapporterna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Undvik skatt på deponigas – 
ansök före årsskiftet
 
Från 1 jan 2021 krävs att deponigas för värmeproduktion omfattas av ett anläggningsbesked för att få skattebefrielse. De som inte redan har ansökt om ett anläggningsbesked bör därför göra det omedelbart.

– Ansök nu, annars blir er deponigas som används till uppvärmning skattepliktig. Och ansök även om ni inte har alla uppgifter eller underlag, det viktigaste är att få in en ansökan innan årsskiftet, det går bra att komplettera senare i samråd med Energimyndigheten, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige.
 
Uppdrag ska öka återvinningen
 
Mer plast ska materialåtervinnas och hanteringen av bioavfallet ska bli effektivare. Det är målet med de uppdrag som regeringen gett Naturvårdsverket. Ett särskilt fokus ska ligga på kemisk plaståtervinning, som ett komplement till mekanisk materialåtervinning.

Läs mer
De vill ge konsumenter rätt till reparation
 
EU-parlamentet har röstat igenom en resolution för att främja återanvändning och reparation samt motarbeta metoder som förkortar produkters livslängd. EU-kommissionen uppmanas nu att ge konsumenterna ”rätt till reparation”.

Läs mer
Utredning ska ge mer biodrivmedel 
 
Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att undersöka behovet av ytterligare styrmedel för att främja produktion av biodrivmedel med ny teknik. Biogas från avfallsrötning omfattas dock inte. Regeringen föreslår också att kraven i reduktionsplikten ska skärpas.

Läs mer
Se hur gödsel gör biogas till klimatsänka
 
En färsk studie visar att Skånetrafiken skulle kunna använda gödselbaserad biogas som ett sätt att bli klimatneutrala. På samrådsmötet inom Biogas Syd den 4 december kan du diskutera med en av forskarna bakom studien, Mikael Lantz från LTH.

Läs mer och anmäl dig
Tyck till om våra rapporter
 
Vilken nytta har din organisation av Avfall Sveriges rapporter, guider och handböcker? Det vill vi ta reda på.

Avfall Sverige har därför gett Enkätfabriken i uppdrag att undersöka utvecklingssatsningen. Granskningen är en del av Avfall Sveriges kontinuerliga kvalitetsarbete som syftar till att inhämta medlemmarnas och andra relevanta aktörers omdöme av utvecklingssatsningen samt användning och nytta av rapporter, med mera. Ditt svar, som är anonymt, är värdefullt för vårt fortsatta kvalitetsarbete och vi hoppas därför att du vill delta. Om du har frågor kring enkäten, kontakta Jessica Christiansen.

Besvara enkäten
Ny rapport från Avfall Sverige
 
Miljöstyrande avfallstaxa ger bättre sortering
 

• 2020:28 Miljöstyrande avfallstaxor – användning, effekt och goda exempel
Att låta de som sorterar sitt avfall bäst betala minst för sophämtningen ger i regel bra resultat. Men en miljöstyrande taxa kan även ge indirekta positiva effekter. Rapporten ger en samlad bild av hur miljöstyrande taxor används, effekten av olika taxekonstruktioner och hur andra faktorer än taxan påverkar miljöresultatet. 

Den 14 januari arrangeras även ett webbinarium kring rapporten, se nedan.

Läs mer
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen har Avfall Sverige beslutat att kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
Grundkurs i biogasteknik
 
När: 8 och 10 december

Här får deltagarna lära sig de biologiska processerna som sker i biogasanläggningen, grundläggande begrepp, introduktion till gällande lagstiftning, arbetsmiljö samt användning av produkterna – biogas och rötrester. Praktiska moment som övningsuppgifter och gruppdiskussioner ingår också i kursen. Även lämplig för myndighetspersoner.

Läs mer
Invasiva arter i avfallshanteringen
 
När: 8 december kl 8.30–15

Vi lyfter vi frågor om hur privatpersoner och personal ska hantera invasiva arter på återvinningscentralen, kommunernas ansvar, läget i Sverige och i de andra nordiska länderna, hur avfallsanläggningar och deponier ska hantera invasiva arter för att förhindra spridning och vad som skulle hända om invasiva växtfröer letade sig in i biogödseln.

Läs mer och anmäl dig
Miljöstyrande taxor - idag och imorgon
 
När: 14 januari kl 9–12

På webbinariet presenteras resultatet från en färsk studie om hur kommunerna tillämpar miljöstyrande avfallstaxa, vilka resultat det gett och hur effektiv den är som styrmedel för ökad källsortering och förebyggande. 

Läs mer och anmäl dig
Nya grunder för att finansiera förebyggande
 
När: 15 januari kl 9–12

Webbinarium om ändrade bestämmelser i 27 kap. miljöbalken om avgiftsfinansiering av förebyggande och återanvändning samt Avfall Sveriges reviderade guide nr. 9 om förebyggande och återanvändning.

Läs mer och anmäl dig
Åtgärda metanläckaget i praktiken
 
När: 27 januari kl 9–12

Lär dig hur biogasanläggningar och uppgraderingsanläggningar kan åtgärda metanläckage. Webbinariet arrangeras inom ramen för ett ERA-NET-projekt och sker i samarbete med Svenskt Vatten.

Läs mer och anmäl dig
Lär dig räkna med och kombinera olika index
 
När: 2 februari kl 9–12

Känner du dig osäker på vilket index du ska välja och hur du kombinerar olika index på lämpligt sätt? Tycker du att det är svårt att räkna med index? Här ges inblick i indexreglering och beräkning.

Läs mer och anmäl dig
Anvisning av plats för kommunalt avfall
 
När: 4 februari kl 9–12

Webbinarium om rättsläget när det gäller anvisad plats för kommunalt avfall samt reviderad guide nr. 7 om anvisad plats för borttransport av kommunalt avfall.

Läs mer och anmäl dig
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter.

Läs mer och anmäl dig