Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om den nya webbplatsen, syv-träffen och vad som är på gång inom antagningen och Indra. 
Aktuellt
Den digitala omställningen är här och nu!
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll. 
Vi lever i en konstig tid. Den digitala omställningen som vi trodde skulle ta många år, genomförs nu i rasande takt.
Utbildningsministern har meddelat att gymnasieskolorna återigen ska bedriva sin undervisning på distans fram till jul. Är det digitala klassrummet här för att stanna?

I slutet av november genomfördes Gymnasiemässan, också denna i digital form. Drygt 29 000 elever besökte mässan med dess 155 utställande skolor. Det chattades, intresseanmäldes och tittades på webinarier i dagarna tre. Det viktigaste är förstås vad eleverna tyckte och där pågår en utvärdering för att fånga in deras synpunkter. Är detta framtidens form av Gymnasiemässa?

Även årets syv-träff genomfördes digitalt. Längre ner i nyhetsbrevet hittar ni inspelningen så att ni som inte kunde delta kan se i efterhand. Sist, men inte minst, är vi stolta över att presentera en rykande färsk webb för både elever och personal!

Nu är det nya antagningsåret verkligen i full gång. Skolhuvudmännen säkerställer att utbudet är korrekt inför att ansökan öppnar. Skolorna importerar sina årskurs 9-elever i Indra och snart även deras betyg. Studie- och yrkesvägledare är mitt i vägledningsarbetet för de som ska välja. Aktiviteten hos oss är hög, som tomtens julklappsverkstad. Allt ska riggas och fixas så att maskineriet fungerar på allra bästa sätt.

Önskar er en god jul och ett gott nytt år!

Karin Soffiantini Yildiz,
Tf chef Gymnasieantagningen
AKTUELLT
Premiär för nya webben!
Igår lanserade vi äntligen den nya och tillgängliga webbplatsen gymnasieantagningen.storsthlm.se.

På den nya webbplatsen har vi fokuserat på tydliga ingångar, få dokument och hjälpsamma länkar. Internwebben ersätts med personalsidor som riktar sig till dig som arbetar med antagning. Vi har inte gömt någon information bakom inloggning, utan tanken är att du som jobbar med antagning lätt ska kunna växla mellan personalsidorna (som du hittar i toppmenyn) och elevsidorna (som du hittar i högermenyn).

Så fungerar personalsidorna på nya webbplatsen
AKTUELLT
Nu förbättras ungdomsdatabasen UEDB
Ungdoms- och elevdatabasen UEDB utvecklas och förbättras för att stödja er ännu bättre i ert arbete.

Nyheter som är på gång är bland annat:
  • Konteringsmallar för kommunerna som ska underlätta arbetet för de som hanterar tillägg/avdrag.
  • Förbättringar i meddelandefunktionen.
  • inläsning av betygsrader.

Nyheterna uppdateras successivt under kommande månader och dessutom kommer säker inloggning genom BankID att införas under början på nästa år. Vi återkommer med mer information längre fram.

Har du några frågor eller funderingar, kontakta gärna uedb-support@storsthlm.se
AKTUELLT
Ansökan öppen 14 januari till 15 februari
Lösenordsbrevet skickas ut till alla elever under vecka 2. 

Elever som är folkbokförda i Stockholms län, Gnesta och Håbo kommun och är registrerade i Indra får hem ett lösenordsbrev i brevlådan i vecka 2 med inloggningsuppgifter.

Elev som är folkbokförd utanför vårt antagningsområde vänder sig till sin hemkommuns antagningskansli för information om hur de gör sitt gymnasieval.

Lösenordsbrev skickas ut bara en gång. Därefter får elever som registreras i Indra istället ett mejl med information om hur de loggar in. Du kan hjälpa elever att skriva ut lösenordsbrev.

Skriva ut lösenordsbrev (Indramanualen)

Här hittar ni information och filmer om hur eleverna loggar in och gör sitt val samt hur de på ett bra sätt söker efter utbildningar på elevsidan:

Så här söker du till gymnasiet (Elevsidorna)

Checklista inför valet (Elevsidorna)

Hitta utbildningar (Elevsidorna)

Logga in första gången (Elevsidorna)
ATT GÖRA I INDRA
Uppdatera befattningar och behörigheter
Formulär för att uppdatera befattningar och behörigheter finns numera i Indra.

Om ni har nya medarbetare, eller om någon befattning eller behörighet ska ändras, meddelar ni Gymnasieantagningen. Det är behörig beställare, det vill säga rektor eller kommunal beslutsfattare, som skickar in ändringarna via ett formulär som finns i Indra.

Det är mycket viktigt att ni har rätt behörigheter och befattningar i Indra eftersom systemet skickar ut meddelanden och arbetsuppgifter till berörda personer när något ska göras i Indra. Du hittar formulären i Indra under menyerna "Förvaltning" och "Skolor" under rubriken "Vyförklaring".

Ändra behörigheter och befattningar (Personalsidorna)

Läs mer om behörigheter och befattningar (Indra-manualen)
ATT GÖRA I INDRA
Betygsimporten startar 10 december
  • Den 10 december öppnas vyn "Importera betyg" i Indra för grundskolan och det är dags att läsa in höstterminsbetygen. Det går att importera höstterminsbetyg fram till och med torsdag den 7 januari klockan 12:00. Observera att eleven måste vara registrerad i Indra för att betyg ska kunna importeras.
  • När höstterminsbetygen är registrerade i Indra ska de kontrolleras och eventuellt justeras så att de stämmer när ansökan öppnar den 14 januari och betygen visas för eleverna.
  • Den 18 februari kan gymnasieskolor som har introduktionsprogram börja registrera sina IM-elevers betygskompletteringar i Indra.
  • Sista dag att registrera IM-elevers betygskompletteringar inför preliminärantagning är den 6 april.
Importera betyg (Indra-manualen)

Betygskomplettering (Indra-manualen)
ATT GÖRA I INDRA
Elevimporten stänger den 14 december
Vyn "Importera elever" stängs i Indra måndag den 14 december klockan 09:00. Efter det går det att manuellt registrera nya elever i Indra.

Registrera ny elev/sökande manuellt (Indra-manualen)
ATT GÖRA I INDRA
Uppdatera utbildningsutbudet och extravalen senast den 11 januari
11 januari är sista dag för huvudmän att uppdatera utbildningsutbudet och antalet platser samt för gymnasieskolorna att uppdatera extra val inför att ansökan öppnar.
 
Om ni erbjuder introduktionsprogram ska ni även kontrollera att ni angett rätt antagningsprincip, det vill säga för enskild eller för grupp på introduktionsprogram.
Skolorna ska också tillse att deras språkval och individuella val i Indra är uppdaterade.
 
Lägga till och ändra utbildningsutbud (Indra-manualen)

Lägga till och ändra språkval (Indra-manualen)

Lägga till och ändra individuella val (Indra-manualen)
ATT GÖRA I INDRA
Uppdatera information om färdighetsprov
Tisdag den 16 februari är sista dag för gymnasieskolor med färdighetsprov att lägga in information om kallelse till färdighetsprov i Indra.

Informationen som skolorna har lagt in, skickas per automatik ut i ett mejl och som webbmeddelande från Indra till eleverna onsdag den 17 februari.

Om skolorna själva inte lagt in någon information går inget meddelande ut.

Lägga in kallelse till färdighetsprov (Indra-manualen)
AKTUELLT
Här hittar du alla viktiga datum
På vår nya webbplats finns alla viktiga datum för antagningsåret. Som tidigare hittar du även viktiga datum i tidslinjen på Indra. 

Viktiga datum för antagningsåret (Personalsidorna)
ATT GÖRA I INDRA
Utveckling och testning av Indra
För att stabilisera Indra och avhjälpa de tekniska problem som fanns vid införandet pågår just nu ett antal rättningar av systemet. Några av de justeringar som görs är införandet av ett unikt ID för identifiering av elever, en begränsning av antalet möjliga val för att skapa bättre prestanda i systemet samt förbättringar av ansökningsvyn för elever.

Pågående åtgärder för att stabilisera Indra (Personalsidorna)
SUPPORT
Checklista för supportfrågor
Vi vill ge er snabb support med rätt svar på era frågor. Därför har vi tagit fram en checklista som du kan använda när du mejlar dina frågor till oss.
 
Checklistan beskriver stegvis vad du behöver svara på när du mejlar oss. För att undvika missförstånd ber vi dig att utgå från listan när du mejlar dina frågor till oss. Då kan vi snabbt få en inblick i vad du behöver hjälp med.

Checklista för supportfrågor (Personalsidorna)

Dessutom blir det enklare att mejla oss i fortsättningen. Vi ersätter de gamla e-postadresserna med en ny: 
gymnasieantagningen@storsthlm.se

Och oroa dig inte, skulle du råka mejla en gammal adress så har vi bevakning även på den!
AKTUELLT
Enkätundersökningen år 2
Sista chansen att anmäla sig till enkätundersökningen bland elever för år 2 på gymnasiet 

Inom den gemensamma gymnasieregionen genomförs varje år en enkätundersökning bland eleverna i år 2 på gymnasiet. Enkätundersökningen pågår mellan 11 januari och 26 februari och eleverna får svara på frågor om vad de tycker om utbildningen på sin skola.

Resultatet av enkäten delges först till kommunerna och skolorna och visas sedan på vår webbplats i april, lagom till att omvalsperioden öppnar den 15 april och kan vara ett stöd i elevernas gymnasieval.

Den 30 november skickade enkätutföraren Origo Group ut ett påminnelsemejl till rektorer som inte anmält sin skola ännu. Behöver ni hjälp med anmälan kan ni snarast vända er till Origo Groups support: skola@origogroup.com. Den 15 december får alla anmälda skolor ett mejl av Origo Group med lösenord till enkäten.

Har ni frågor om enkäten är ni välkomna att mejla till elevenkat@storsthlm.se.
AKTUELLT
Frågor och svar från syv-träffen
Den 3 december var det digital syv-träff. Du hittar den inspelade filmen, frågorna och svaren på vår webbplats!

Träffen bjöd bland annat på aktuell information om antagningsåret 2020, pågående och kommande utveckling i Indra och presenterade vår nya webbplats. Vi hade 263 anmälda studie- och yrkesvägledare – rekord!

Film, frågor och svar från syv-träffen (Personalsidorna)
AKTUELLT
Öppet hus på gymnasieskolorna
I vinter och vår hänvisar vi direkt till gymnasieskolorna för information om öppet hus.

Med anledning av den rådande pandemin och situationen i samhället har många gymnasieskolor behövt tänka om gällande öppet hus inför antagningsåret 2021.

Det är svårt att med framförhållning planera möjlighet till att erbjuda öppet hus på skolorna. På Gymnasieantagningens webbplats har vi därför beslutat att hänvisa elever och vårdnadshavare till skolornas egna webbplatser för information om vad som gäller på just den skola de är intresserade av.

Öppet hus (Elevsidorna)
AKTUELLT
Förändringar i utbildningsutbudet
Inför det nya antagningsåret har vi tre nya gymnasieskolor i länet.

Nya skolor: Amerikanska Gymnasiet, Ebba Brahe Gymnasium och Christinagymnasiet.

Namnändringar: Yrkesgymnasiet i Stockholm byter namn till Yrkesgymnasiet i Skarpnäck och Yrkesplugget har bytt namn till Bergstrands utbildningar.

Utgått: Metapontum finns inte med i utbudet längre.
 
Skolverket reviderar även vissa inriktningar inom gymnasieskolans program.
Förändringar på gymnasial nivå (Skolverket)
TILL SIST
Nästa nyhetsbrev
Nästa nyhetsbrev utkommer i mitten på februari. Då kommer vi att informera om yttrande och mottagandehantering för beslutsfattare och om den preliminära antagningen samt omvalsperioden.

Till dess önskar vi er en riktigt god jul och ett gott nytt år!