Ett fullspäckat nyhetsbrev om kyrkovalet 2021.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Glad advent och nytt kyrkoår!
 
I helgen var det första advent och vi går in i ett nytt kyrkoår. Ett kyrkoår som kommer att vara fyllt av arbete med det kommande kyrkovalet.
 
Utifrån det nuvarande världsläget med Covid-19 väcks det många frågor inför genomförandet av kyrkovalet. Valkansliet jobbar med att ta fram råd och stöd i det arbetet och i slutet av januari hoppas vi kunna presentera ett samlat materialet.
 
Produktion av valnämndsmaterialet med bland annat häften för valförrättare och röstmottagare pågår. Valkansliet håller även på att förbereda ett julutskick till alla valnämnder.
 
Kyrkomötet har genomfört sin andra session för i år och i det här nyhetsbrevet kan ni läsa om de beslut som påverkar kyrkovalsarbetet. I övrigt vill vi bland annat påminna om valdistriktshantering och regelverket för öppettider för vallokaler och röstningslokaler.

Hälsningar
Valkansliet

       
Öppettider i val- och röstningslokaler
 
Regelverksstyrda öppettider
 
Det är valnämnden som beslutar om vilka lokaler som ska vara vallokal respektive röstningslokal samt deras placering och öppettider.
 
Inom varje valdistrikt ska det finnas en vallokal öppen på valdagen.
Flera valdistrikt kan dela på vallokal. Varje valdistrikt behöver tydligt ha separata valurnor.
 
Det ska också finnas minst en röstningslokal inom valnämndens ansvarsområde (dvs pastorat eller församling som inte ingår i pastorat) under hela den period som förtidsröstning pågår.
 
Vallokalens öppettider enligt regelverket
 
- Klockan 18.00-20.00 och den stänger klockan 20.00. Detta gäller utan undantag.
- Minst fyra timmar mellan 09.00 och 18.00.
- Stängd under huvudgudstjänst
 
 
Röstningslokalers öppettider enligt regelverket
 
- Minst två sammanhängande timmar.
- En av röstningslokalerna ska vara öppen minst två sammanhängande timmar per dag den 6-11 september samt 13-19 september. Dessutom hålla öppet minst en dag vardera vecka kl.17.00-20.00
- På valdagen ska en röstningslokal inom valnämndens ansvarsområde ha öppet för röstmottagning under den tid som gäller för en vallokal:
     - Minst fyra timmar mellan kl.9.00 och 18.00
     - Samt mellan kl.18.00 och 20.00

Det kan vara samma röstningslokal före och på valdagen, men det behöver inte vara det. Läs mer i Kyrkoordningen 38 kap. §51 samt Valhandboken kapitel 7. Stiftsstyrelsens roll i detta sammanhang är bland annat att samråda med valnämnden och fatta beslut om inskränkt öppethållande.
 
Påminnelse om valdistriktsindelningen
 
Under perioden 8 september 2020 – 15 december 2020 ska registrering av valdistrikt göras i Vallokalssystemet. För de församlingar som indelningsändras år 2022 kan registreringen fortsätta t.o.m. 5 februari 2021.
 
För att kunna registrera i Vallokalssystemet måste du vara ansluten till Kyrknätet och ha behörigheten "Handläggare vallokaler". Denna behörighet lägger den lokala behörighetsadministratören på församlingen/pastoratet upp. I ett pastorat behöver behörigheten inte läggas upp på var och en av de ingående församlingarna utan endast på pastoratet.
 
Som stöd för arbetet med valdistriktsindelning finns handläggarna på stiften samt en särskild e-utbildning. Manualer och mer information finns även på valwebben.
 
 
 
Beslut från Kyrkomötet
 
Tidpunkt för beslut om ändring i den lokala strukturen vid kyrkoval
 
Beslut om ändringar i den lokala strukturen som ska träda i kraft den 1 januari året efter att det varit ordinarie kyrkoval, måste vara fattade senast den 1 januari det år som valet äger rum. Beslut om en ändring i den lokala strukturen som ska träda i kraft den 1 januari andra år ska vara fattade eller fastställda senast den 1 april året innan de ska träda i kraft. Bestämmelsen träder i kraft den 1 januari 2021.

Tidpunkt för uttag av röstlängd
 
Tidpunkt för uttag av röstlängd vid direkta val tidigareläggs med sju dagar, från dagens 30 till 37 dagar före valdagen. Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2021.

Skyddet för valhemligheten förstärks
 
Skyddet för valhemligheten i kyrkoval ska förstärkas genom att det bland annat ska bli obligatoriskt för valförrättare och röstmottagare att skriva under en tystnadspliktsförbindelse. Motsvarande reglering finns i de allmänna valen. Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2021.

Beslut om valsedelsbidrag för Kyrkomötet
 
Kyrkomötet har beslutat att bidrag till tryckning av valsedlar vid 2021 års val till kyrkomötet ska utgå till de nomineringsgrupper som är företrädda i kyrkomötet under innevarande mandatperiod eller som genom valet blir företrädda i kyrkomötet. Bidraget till respektive nomineringsgrupp ska högst motsvara kostnaden för tryckning av en valsedel per röstberättigad i respektive valkrets.
 
Uppdateringar i valhandboken
 
Nu finns det en ny version av valhandboken publicerad som pdf på valwebben och i webbshopen. I den uppdaterade versionen har bland annat bilagorna uppdaterats med rätt benämning på alla kuvert/omslag samt rätt färger på bland annat grupp- och kandidatförteckningarna. Detta gäller både valhandbok valnämnd och valhandbok stift.
 
Alla rättningar i valhandboken finns samlade i ett dokument på intranätet under rubriken "Valhandboken". Läser du via datorn hittar du det högst upp i högerspalten.
 
Utbildning för valförrättare och röstmottagare
 
Valnämnden ansvarar för att utse och utbilda de personer som ska tjänstgöra som valförrättare i vallokaler och röstmottagare i röstningslokaler. Nytt för kyrkovalet 2021 är att valförrättare och röstmottagare måste ha genomgått en utbildning innan de kan utses.
 
Valkansliet och stiften arbetar med att ta fram material till stöd för valnämnderna.
På valvwebben under rubriken Utbildningar kommer ni att hitta material som kan användas som hjälp vid utbildningarna. Bland annat så kommer det att finnas två e-utbildningar:
- Kyrkoval 2021 - valförrättare och handhavande i vallokalen
- Kyrkoval 2021 - röstmottagare och handhavande i röstningslokalen

Det kommer också att finnas en presentation med tillhörande textmaterial, instruktionshäften till valförrättare och röstmottagare samt kuvertaffischen med en genomgång av hur de kuvert som används i vallokaler/röstningslokaler ska användas.
 
Tillgänglighet till e-utbildningar
Alla e-utbildningar för valnämnder, valförrättare, röstmottagare och nomineringsgrupper ligger på den öppna delen av utbildningsportalen. Det behövs ingen behörighet för att kunna genomföra utbildningarna, men man kan behöva registrera sig med sin e-postadress. Utbildningarna nås direkt via valwebben eller den öppna delen av utbildningsportalen.
 
 
Rapport antal röstberättigade per valdistrikt 
 
Nu finns rapporten över röstberättigade 2020 utifrån valdistriktsindelningen vid föregående kyrkoval. Rapporten visar de församlingar som valdistriktindelade 2017 och det antal röstberättigade som fanns i varje av dessa valdistrikt från oktober 2020.
 
De personer i varje sådan församling som inte har kunnat placeras i ett valdistrikt redovisas på den första raden per församling.
 
Församlingar som inte valdistriktsindelat kan se sina röstberättigade i ”1 oktoberuttaget"
 
Bra och viktig info på valwebben
 
Vi fortsätter att lägga in material allt eftersom på valwebben och på externwebben så ha gärna som vana att gå in och titta där då och då. Valwebben riktar sig till valnämnder och stift och där ligger digitala utbildningar, rapporter, de olika systemen för till exempel vallokaler och annan viktig information.

Externwebben riktar sig till nomineringsgrupper och allmänheten.
Oktober - November 2020
Lokala beslut om valorganisation, mandat, m.m. 


1 december 2020
Sista dag för stiftsstyrelsen att besluta om valdistriktsindelning.

15 december 2020
Sista dag för registrering av valdistriktsindelning i Vallokalssystem.
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00