Nya taxor och sophämtning i jul
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tomas Ulväng, vd
Tierps Energi & Miljö
Hälsningar från vd
 
Hej! Tomas Ulväng här, vd för Tierps Energi & Miljö.

Nu så kommer julen, nu är julen här… En känd strof från en av våra populäraste julsånger som många känner till från bland annat filmen Karl-Bertil Jonssons Julafton.

Även vi inom Temab ser fram emot julefriden, men vi kan dock inte slappna av helt. Under långledigheter är vi faktiskt mer förberedda och ännu snabbare på att agera om det blir någon störning på våra leveranser, eftersom vi vet att många är hemmavid.

Året runt och dygnet runt har vi en organisation som kontinuerligt bevakar och kan agera vid uppkomna störningar. Vi finns för er så att ni ska kunna njuta och koppla av under er ledighet. För mig som vd är faktiskt leveranssäkerhet en av de viktigaste uppgifter som vi har!

Julen ger oss nu möjlighet till tillbakablick, men även tid att blicka framåt. För mig är båda perspektiven otroligt viktiga. På Temab har vi en bra struktur för reflektion och planering, men frågan är hur många av oss som gör det på det personliga planet? Jag är övertygad om att det egentligen är lika viktigt, kanske än mer i dessa tider. Varför inte göra det tillsammans med familj och vänner?

Förutom att njuta av ledighet, god mat och julefrid är mitt tips till er kunder att även använda julen till att reflektera och planera för framtiden. Det kommer jag själv att göra!

Med vänlig hälsning,
Tomas Ulväng
 
Nya taxor för renhållning och VA
 
Den 3 november beslutade kommunfullmäktige om nya taxor för såväl renhållning som vatten och avlopp i Tierps kommun. De nya taxorna gäller från den 1 januari 2021. 

Renhållning
Renhållningstaxan är fortsatt miljöstyrd och ett av våra viktigaste verktyg för att motivera våra kunder att göra miljömässigt kloka val. Ett tydligt exempel på detta är att det är avsevärt billigare att sortera ut sitt avfall i restavfall och matavfall alternativt hemkompost än att ha ett osorterat sophämtningsabonnemang.

Som resultat är det idag 99,7% av våra kunder som har valt det miljövänligare och billigare alternativet att sortera ut sitt matavfall i ett brunt avfallskärl eller genom hemkompost. Visst är du en av dem? Om inte så kan du kontakta vår kundtjänst redan idag och inleda 2021 med att spara såväl pengar som på miljön.

Den nya renhållningstaxan för 2021 höjs med cirka 4% jämfört med 2020.

Vatten och avlopp
I Tierps kommun är vi bortskämda med en relativt god tillgång till färskt dricksvatten. Vi har turen att leva och bo i ett område där vi inte har behövt införa bevattningsförbud eller göra andra inskränkningar för att säkra vattentillgången.

Samtidigt är kostnaden för vatten i vår kommun låg jämfört med majoriteten av våra grannkommuner. Enligt mätetalen för 2020 från branschstandarden Nils Holgersson så ligger till exempel samtliga av Enköping, Knivsta, Älvkarleby, Håbo och Östhammar kommuner högre i sina avgifter än Tierp. Mätetalen kan ses i fullo på nilsholgersson.nu.

För att garantera säkra vattenleveranser även i framtiden så behöver vi utöka underhållet av såväl VA-nätet som våra reningsverk. Det ökade investeringsbehovet gör att taxan behöver höjas, förbrukningsavgifterna med cirka 7% och anslutningsavgiften för nyanslutningar med cirka 11%.

Med den nya taxan för 2021 så blir den rörliga avgiften för en liter färskt dricksvatten i Tierps kommun 2,6 öre.

Se taxorna i sin helhet på vår hemsida
 
Justerade sophämtningsdagar över jul och nyår
 
Julen närmar sig och med det även röda dagar som bland annat påverkar sophämtningen.

Sophämtning vecka 52
Ordinarie hämtning måndag 21/12: Enligt ordinarie schema
Ordinarie hämtning tisdag 22/12: Enligt ordinarie schema
Ordinarie hämtning onsdag 23/12: Enligt ordinarie schema
Ordinarie hämtning torsdag 24/12: Hämtning sker måndag 28/12
Ordinarie hämtning fredag 25/12: Hämtning sker tisdag 29/12

Sophämtning vecka 53: Endast soprum, övrig ordinarie sophämtning utgår.

Sophämtning vecka 1 och 2: Enligt ordinarie schema

Med detta upplägg så går det upp till tre veckor mellan sophämtningen över jul och nyår istället för ordinarie två veckor. Anledningen till detta är vecka 53, en extra vecka på året som kommer till ungefär var femte eller sjätte år och skapar två udda veckor på varandra.

Vår valda lösning är att hoppa över vecka 53 och fortsätta som vanligt vecka 1. Detta innebär även att våra duktiga renhållningsarbetare som kämpar på i ur och skur kan få några dagar ledigt över mellandagarna och komma tillbaka utvilade inför 2021. 

Sista tömningen innan jul så lämnar vi en extrasäck i samtliga restavfallskärl, med anledning av ovanstående justering i hämtningsfrekvens. Denna kan ställas fram vid det nästkommande sophämtningstillfället, om det ordinarie kärlet är fullt. Extrasäcken medför självklart ingen extra kostnad.
 
Karin har över 15 års erfarenhet inom yrket och har arbetat hos oss på Temab sedan starten 2016.
Karins trädgårdstips - använd det som naturen ger
 
Hej igen! Karin här från avdelningen gata och park med nya trädgårdstips.

Sista bestyren i trädgården
Tiden går fort och mörkret och kylan smyger sig på. Det går dock fortfarande att stycka av eller flytta perenner, buskar och plantera träd så länge det inte är tjäle i backen. För er som har vinrankor så är det dags att beskära nu för att få bättre skörd till nästa år.

Känner man sig klar med trädgårdsbestyret så kan man alltid bege sig ut i naturen och se vad naturen har att ge. Just nu lyser nyponen röda och enligt allemansrätten så får man plocka dem, glöm inte handskarna bara. Av nyponen gör jag soppa och marmelad och de går utmärkt att torka och innehåller mycket c-vitaminer. Andra bär som rönnbär, aronia och slånbär behöver en frostnatt för att minska sin strävhet.

Recept på en supergod och enkel nyponmarmelad
Ingredienser:
500 gram rensade färska nypon
2,75 dl syltsocker
En halv kanelstång/vaniljstång/citron (valfritt, använd det du gillar eller har hemma)

Så gör du:
Skölj och ta bort blomfästet och rensa bort kärnorna och grovhacka skalen. Lägg det i en kastrull med 3 msk vatten samt smaksättning. Koka under lock i 10 min och rör då och då. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det skulle koka torrt. Tillsätt syltsockret och låt koka 4 min till. Häll upp på rena burkar.

Marmeladen har lång hållbarhet om den förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylskåp. Perfekt att ta fram och njuta av en kall vintermorgon!
 
Sms eller e-post vid driftstörning
 
Du har väl inte missat att du kan få sms eller e-post om en driftstörning drabbar din eller en närståendes fastighet?
 
Du kan själv bestämma vilket nummer som tjänsten ska kontakta samt lägga till fler fastigheter till din profil. Kanske vill du ha information om något händer vid sommarstugan, en äldre närståendes fastighet eller på kontoret.

Kontrollera att dina uppgifter finns och stämmer
Vi ber samtliga kunder att säkerställa att ni har korrekt telefonnummer eller e-postadress kopplat till er fastighet i systemet. Oregistrerade kontantkort, jobbmobiler eller hemligt nummer är till exempel aldrig med i registret om det inte kopplas manuellt. Även andra anledningar kan orsaka att telefonnummer ibland saknas.

Registret är inte publikt. Det används endast i varningstjänsten och aldrig i kommersiellt syfte.
 
Gå till temab.servicevarning.se