Play movie
Lärande genom skrivande
 
Det är sällan jag sätter mig ner och vet exakt vad jag ska skriva. Istället är det tomt på idéer och då gäller det att inte ge upp, utan slappna av och vänta in. Då börjar texten träda fram, det bildas meningar. Och så kommer jag på att det saknas något som läggs till, eller så blev det för mycket av något och så suddas det bort. När det är som bäst skriver fingrarna medan ögonen betraktar orden som bildas. Skrivprocessen utmynnar i något nytt – både inom oss och utanför. Därför kan man säga att skriva, är att lära.
 
Cecilia Bjursell
Centrumledare Encell
 
   
Stridsplan med efterbrännkammare.
Foto: Ejército del Aire Ministerio de Defensa España via Foter
­
 
 
   
– Ett textuniversum är en samling av berättelser som alla har sin bas i en och samma kärnberättelse. Det kan vara att man använder hela den berättelsen och gör om den till något annat, eller så tar man en del av den berättelsen. Man kan ta några karaktärer eller miljön och så skapar man en ny berättelse utifrån den, säger Anette Svensson. 
I sin forskning har hon studerat berättelser som förflyttar sig över tid och rum, mellan olika media och som transformeras under tiden.
 
   
Foto: Johanna Hillgren
Om du gillar att läsa så håller du säkert med om att läsningen får dig att må bra. Men vad är det som gör att litteraturen påverkar vårt välbefinnande och i vilken utsträckning kan den faktiskt hjälpa den som mår dåligt? Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet forskar och undervisar om biblioterapi, ett relativt okänt fenomen i Sverige.
 
   
Premiären för Jönköpings litteraturhus stora satsning Skrivarhubben fick, som så mycket annat, flytta ut på nätet. Det hela blev ändå riktigt lyckat. Tre dagar med workshops och författarsamtal resulterade bland annat i 16 nystartade skrivarcirklar.
 
   
Foto: Tim Mossholder via Unsplash
 
   
Foto: Mitch Rosen via Unsplash
Under åren 1965-2015 händer mycket i det svenska samhället. Samma sak med den svenska seriescenen, där Cecilia Torudd, Ulf Lundkvist, Gunna Grähs och Joakim Pirinen blir viktiga tecknare av svenska alternativserier. I en ny avhandling från Uppsala universitet visar forskaren på seriernas betydelse som samtidsdokument.
Foto: Thore Håkansson
Linnéa Krylén är barnboksförfattaren som blev expert på molnskådning. Det är inte alla som vet att Linnéa en gång behövde kämpa med läsning och stavning. Läs Marja Beckmans intervju hos Dyslexiförbundet.
 
   
På min arbetsplats har vi samtalat om feedback som ett sätt att förbättra arbetsmiljön och det fick mig att plocka fram några böcker av Jennifer Garvey Berger, som jag ofta kommer tillbaka till. Ett tema som hon behandlar återkommande är feedback och hur det skiljer sig åt om man ger feedback för att rätta till eller fixa andras problem, eller om man ger feedback för att förstå andra personers perspektiv. Hur ger du feedback? Vill du ”vinna” över andra eller vill du lära?
 
   
Tips på konferenser:
 
 
En för alla, alla för en, 1 december, online
UHR:s årliga konferens för organisationer inom vuxnas lärande. Årets tema är "inkludering och social hållbarhet ur ett internationellt perspektiv".       
                                                                               
ESRAD Conference 2021, 23-25 April, online
European Society for Reasearch in Adult Development håller sin årliga konferens 2021 helt digitalt, med Encell och Jönköping University som medarrangör. Konferensens tre fokusområden är vuxenutveckling i relation till utbildning och vuxnas lärande, vuxenutveckling i organisationer samt aktionsforskning och intervention.

Forskning om högre utbildning, 19-20 maj, Örebro
Högskolepedagogiskt centrum vid Örebro universitet och tidskriften Högre utbildning inbjuder till den andra konferensen på temat Forskning om högre utbildning den 19–20 maj 2021.

Ytterligare konferenser finns här.