Nyhetsbrev 09-2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Förlängd säsong för Svensk Brottning - SM flyttas fram
 
Många arrangörer har under året tvingats ställa in sina tävlingar på grund av pandemin, ofta på kort varsel. Inför vintern råder fortfarande stor osäkerhet kring de inplanerade tävlingarna, då restriktionerna av allt att döma kommer att gälla en bra bit in på nästa år.
Därför har Svenska Brottningsförbundet beslutat att flytta fram samtliga SM-turneringar till senare på våren/försommaren:

SM för U17-kategorierna kommer att avgöras i mitten av april.
SM U20-kategorierna i början av maj
Senior-SM flyttas till slutet av maj.
Exakta datum dyker upp i aktivitetskalendern inom kort.

Detta innebär att 2021 års vårsäsong kommer att pågå fram till sommaren, vilket vi uppmanar alla klubbar att förbereda sig på.

Eftersom innevarande säsong blev kraftigt reducerad, känns det viktigt att under nästa år ta vara på möjligheten att arrangera tävlingar också i maj och juni. Dels finns det mycket utrymme i kalendern, och förhoppningsvis har pandemin och dess konsekvenser dämpats avsevärt.
Vi uppmuntrar därför de föreningar som tvingats ställa in tävlingar, att försöka hitta nya tävlingsdatum närmare sommaren.
Ta gärna kontakt med tävlingskonsulent Leonard Östlund leonard.ostlund@brottning.rf.se  så kan vi tillsammans undersöka möjligheten att få till åtminstone några av de tävlingar som fick strykas under hösten och vintern. 
 
Digital klubbträff 2 december
 
Ett tillfälle för er klubbar att samtala och diskutera kring coronaläget just nu. Information om nuläget gällande träning, tävling och utbildning samt uppdatering om hur vi arbetar med coronafrågan från SBF:s sida. Det finns två möjligheter att delta, kl 12 och kl 18. Ingen föranmälan krävs. Mötet hålls i Microsoft Teams. Länkar till mötet;

Digital träff, 2 december, kl 12
Klicka här för att delta i mötet.

Digital träff, 2 december, kl 18
Klicka här för att delta i mötet.
 
 

SBF:s Tränarutbildningar
 
Samtliga utbildningar kommer att flyttas fram till efter årsskiftet. Arbetet med att hitta datum pågår. Dessa kommer att meddelas så snart corona-situationen tillåter. 
Brottning Grund planeras i Blekinge, Skåne, Stockholm, Göteborg.
Brottning Fortsättning i Helsingborg skjuts upp och ytterligare ett tillfälle planeras i Arboga. 
Preliminär anmälan för de praktiska tillfällena kan ni göra här.

I väntan på datum, kan ni studera kurswebbarna för Brottning Grund och Brottning Fortsättning. Inlogg köper ni här, och dessa gäller för en obegränsad tid.

Vill ni ha en utbildning i ert distrikt, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se
 
BK Velo-träning i lampornas sken. Foto: Maria Bloom-Jivenius
Stark gemenskap nyckeln i BK Velo
 
 
Det tog inte lång tid för BK Velo att ställa om när det nya skärpta lokala allmänna råden för Region Skåne kom. All verksamhet flyttades ut. Igen. 
Även om det fortfarande är okej för de födda 2005 och senare att köra inomhus.

- Vi hade provat att köra utomhus och tyckte det var ett bra alternativ att göra det igen. För att alla ska kunna känna sig trygga, säger Maria Bloom-Jivenius, ordförande i BK Velo.
I våras var klubben i kontakt med RF-SISU Skåne och ansökte om medel för kunna anpassa verksamheten. 
Gummiband, battelrope och tyngder köptes in och kombinerades med lånade grejer från någons utomhusgympa och ett traktordäck. Nu har man även satt upp lampor och skaffat reflexvästar, för att kunna se varandra i höstmörkret.

FHM:s råd om att undvika närkontakt, att inte brottas, är det som gör att många barn- och ungdomar nu väljer bort brottningen. I BK Velo försöker man motivera barnen, pratat med dem om läget. Får dem att förstå hur de övningar det gör under den här perioden, gör dem till bättre brottare sen. Men den största faktorn som verkligen får dem att stanna, är den starka gemenskapen mellan barnen.

BK Velo höll igång sin verksamhet hela sommaren. De som i vanliga fall brukar resa bort var nu hemma och kunde träna. 
- Barnen har träffats en till två gånger i veckan, och träffat sin tränare. Det skapar en gemenskap, säger Maria.
De valde också att behålla verksamheten för de minsta barnen, de som är 6 till 8 år. I våras, ställde man in deras träningar helt under några veckor, och märkte då att många slutade. Nu får det vara med och träna med den övriga gruppen och hänga med så gott de kan.

Det fyra tränarna i klubben alternerar om att hålla i uthomhuspassen. Det gör att alla barnen får träffa och få en relation till alla ledare i klubben. Det skapar en trygghet och Maria tror att det kommer göra det enklare, när det är dags för att ta steget uppåt. 

En annan viktig faktor för gemenskapen i klubben är föräldrarna. Att engagera föräldrarna även för nybörjarna och de nya så att de känner sig med i klubben och hittar in i gemenskapen. Den egna tävlingen, som fick ställas in, brukar vara en bra inkörsport. Nu blir det ännu viktigare att hitta alternativ för att fånga upp dem.

- Vi hade en gemensam dag i våras som var väldigt uppskattad och hoppas så att det ska bli en möjlighet till det snart igen, avslutar Maria, som precis som många andra, önskar att den här pandemin får ett slut snart.
 
SBF:s Christer Persson tackar för sig
 
Efter åtta år som anställd på Svenska Brottningsförbundet, går nu Christer Persson ett nytt kaptiel till mötes. Han tar här tillfället i akt och skickar en hälsning;

Tack för mig!
Det är 60 år sedan jag klev in i en brottarlokal för första gången.
Knatte-pojk-ungdom-junior och seniorbrottare som aktiv, styrelseledamot i klubb, distrikt och Svenska,
tränare för alla från nybörjare till seniorer har jag hunnit med innan jag anställdes av SBF.
Nu har haft den äran att vara anställd hos SBF de senaste 8 åren,
ni kan vara säkra på att jag bara får hålla mig frisk och dessutom fortsätta vara ungdomlig i sinnet så kommer vi att träffas ute i de lika brottningsarenorna även i framtiden.
Jag tackar för allt gott samarbete under mina år i SBF.
/Christer Persson

Christers passion för brottning och tävling har varit en stor tillgång för förbundet. 
- Jag vill rikta ett stort och varmt tack till Christer, som under en lång och framgångsrik karriär gjort mycket för svensk brottning. Både som ideell-och anställd på Svenska Brottningsförbundet, säger Generalsekreterare Samuel Lund.  
En hjärtefråga för Christer är tävling, vilket han har lagt extra mycket tid på de sista två åren på Svenska Brottningsförbundet.
- Christer har gjort ett gediget arbete och lagt en bra grund som vi tillsammans ska fortsätta att utveckla, säger Samuel.
 
Över en miljon till Sveriges brottningsföreningar
 
Ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, har summerat försäljningen av Bingolotter, Sverigelotter och Julkalendrar det senaste verksamhetsåret. Bland specialförbunden är fotbollen den idrott som tjänat ihop mest - 81,5 miljoner i överskott. Brottningsföreningar runt om i Sverige, som sålt Folkspels produkter, har tjänat ihop hela 1 073 000 kronor.

– Svenska Brottningsförbundet och många av våra föreningar har ett mycket bra samarbete med Folkspel. Tack vare det goda samarbetet är det många föreningar som säljer Folkspels produkter. Detta bidrar till att de får in välbehövliga pengar för att utveckla sin barn-och ungdomsidrott. Vidare känns det fantastiskt att allt överskott går tillbaka till idrotten, säger Samuel Lund, Generalsekreterare för Svenska Brottningsförbundet.

Totalt har det delats ut 232 miljoner till de föreningar runt om i Sverige som sålt lotter från Folkspel. Senaste året (2019/2020) ser vi en ökning med 43 miljoner och 22,7 i procent räknat.
–  Vårt överskott täcker givetvis långt ifrån allt, men är ett tillskott som behövs mer än någonsin, säger Folkspels vd, Hans Sahlin.

– Vi vet att vi gör stor skillnad med det lotterier vi erbjuder. Sedan ska alla föreningar och organisationer som gör jobbet med att sälja naturligtvis äras. Precis som konsumenterna, som var och en bidrar till det föreningsliv som gör Sverige bättre för alla.
Bingolottos uppesittarkväll
 
Passa på att sälja bingolotter till Sveriges största
Uppesittarkväll. I år finns tre olika varianter –
enkellott (100kr), dubbellott (200kr) och trippellott (300kr).
Lycka till!
Det går också bra att beställa på telefon: 0771 72 72 00.
Här kan du ladda ner säljblad i pdf. 
 
Johanna mot ryska Marina Simonyan i EM 2020 Bild: Bildbyrån, Petter Arvidson
Så nära, Johanna!
 
Text: Cege Berglund

Lång, lååång väntan på att få brottas. Så har det varit för alla aktiva detta märkliga år. Och när det äntligen varit dags har förstås alla ställt sig samma frågor: Hur kommer det att kännas? Är jag i form? Kunde jag gjort något annat?

Johanna Lindborg är inget undantag. När hon kom till Poland Open, första landslagsuppdraget på väldigt länge, visste hon förstås att hon skött sin träning, men inte vad detta kunde ge för resultat.
-Det var så kul att komma upp på tävlingsmattan igen, säger hon, och jag tog med mej positiva minnen från EM (brons där). Det var svårt att ha förväntningar, men jag tyckte direkt att jag var i form!

Resultaten talar för sig själva: 10-0 på en dryg minut i första matchen och sedan två segrar till på väg mot finalen i 59 kilo. Där väntade fem år äldre och betydligt mera erfarna ryskan Svetlana Lipatova. Matchen slutade 2-2 och ryskan vann på sin 2:a, men nog såg Johanna ut att vara den mest aktiva av de båda, även om hon inte lyckades avgöra.
- Jag tar med mej att jag i alla fall lyckades gå framåt. Så ska jag brottas, tycker hon. Det var nog en av mina bättre matcher och det kändes bra att vara så trygg med att gå i min egen stil. Parterrerna var bra och det är mycket som börjar lossna.

Det blir spännande att se hur säsongen fortsätter. Många frågetecken finns kvar, men Johanna verkar beredd på det mesta.
 
SM 1987, Göteborg: Lars Lagerborg, Varberg jublar efter segern i 68 kg.
Segrare i debuten - Oskar tar upp kampen
 
Text: Cege Berglund
 
Oskar Johansson från Varbergs BoIS debuterade som landslagsbrottare bland seniorerna – och vann sin allra första turnering! Guldmedaljen från GP Zagreb Open gav honom inte bara den främsta meriten hittills utan också lust att göra mera och ännu bättre.
- Jag hade OS 2024 som mitt mål, men nu när Tokyospelen flyttats till nästa år vill jag försöka konkurrera där också, säger han.
Helt utan landslagserfarenhet var Oskar inte när han kom till Zagreb. Men junior-, ungdoms- och U-23-brottning är förstås något annat än seniornivå.
- Jag hade hoppats kunna ta medalj, fortsätter han, och är överraskad över att det gick så här bra.

Han började mot Matej Mandic, som han tidigare sparrat mot under ett träningsläger i Malmö, fortsatte mot Filip Smetka i semifinalen och sedan väntade en tredje kroat. Det var inte vem som helst. Ivan Huklek har två brons i EM på meritlistan.
- Jag siktade på att han skulle bli neddömd först, berättar Oskar, men det blev tvärtom. Bara att kriga på. I andra perioden tryckte han på, men det gjorde jag också. Han kom långt in med vänsterarmen och jag lyckades få en fyra på ett enarmskryss. Det var inte planerat, mera något som satt i ryggmärgen för jag körde det mycket när jag var yngre.
Nu är han 24 år och han har aldrig tävlat för någon annan klubb än BoIS. Pappa Patrik, en gång svensk juniormästare, har förstås uppmuntrat.
- Gott att ha gått förbi honom, skrattar Oskar.

Han jobbar heltid som VVS-konstruktör på TQI i Varberg och är tacksam för att ha en chef som är både insatt och förstående.
- Jag har aldrig problem att få ledigt, annars skulle det inte gå, intygar Oskar

Efter att länge ha tränats av Kim Holk har han nu Johan Eurén som mentor.
- Bra kombination, tycker Oskar, Johan är bra för oss som är lite tyngre.
Oskar Johansson har flyttat upp till 87-kilosklassen och där tänker han stanna. Bantning har han inga problem med, däremot finns det som bekant en hittills övermäktig motståndare i landet: Zakarias Berg.
- Jag har fått stryk av honom, men tycker att jag närmat mej, funderar Oskar. Och jag tycker inte att jag kan ha andra mål än att vinna SM, placera mej på Grand Prix lite varstans och komma till internationella mästerskap.

Segern över Emil Sandahl i Cup Klippan gav besked om att han är på rätt väg.
Just nu lider han förstås, som alla andra, av alla de frågetecken som hopar sig kring virusfrågan.
- Risk att det går ut över motivationen, erkänner han, men just nu är det mesta roligt – om man bara får brottas.
 
Ny säsong av Idrottens Himmel och Helvete
 
Den tredje säsongen fokuserar på barnrättsperspektivet. Serien är gjord av UR och de sex avsnitten sänds i SVT och på UR Play. "Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar. Hur vi leder och fostrar barn och unga inom den spelar roll för vårt samhälle. Idrottens himmel och helvete granskar och belyser problematik som både de som idrottar och de som leder idrott ställs inför." - står det i UR:s prorgraminformation. De olika avsnittet tar upp: 
  1. Idrott och kriminalitet/matchfixning
  2. Psykisk ohälsa
  3. Normer/jämställdhet
  4. Anorexia Nervosa
  5. Rätten till idrott/utanförskap
  6. Barnkonventionen
Till serien finns det ett även ett samtalsunderlag att arbeta med i era föreningar. Mer information finns på RF:s hemsida.