950 anmälda till Boverkets digitala PBL-dagar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
November 2020
Foto: Johner Bildbyrå AB/Hans Berggren
Nu räknar vi ner dagarna till Boverkets digitala PBL-dagar 2020
 

Nu laddar vi för två online-dagar med föreläsningar och diskussionsseminarier om aktuella PBL-frågor! Den 25-26 november kommer över 950 personer runt om i landet att bänka sig för att se, höra och bidra med sitt PBL-tänk!

I skrivande stund laddas det med manus, presentationer, logistik, vässade dialoger och ett djupdyk i PBL-världens möjligheter och utmaningar!
 
Det här är julafton för alla som jobbar med PBL!
 
Konferensen vänder sig till dig som arbetar professionellt med tillämpningen av PBL och byggreglerna inom offentlig eller privat sektor. Handläggare, inspektör, expert, förtroendevald, byggherre, projektör, entreprenör, genomförare, konsult. För alla som inte lyckats knipa en plats kommer det vara möjligt att se föreläsningarna i efterhand på Boverkets webbplats

Konferensen är nu fullbelagd men du kan se den i efterhand på Boverkets webbplats.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om Boverkets PBL kompetens.
 
Foto: Boverket
Här hittar du alla våra webbseminarier 2020
 
Under 2020 har vi sänt fem webbseminarier från Boverket om aktuella frågor. Alla dessa finns på Boverkets webbplats så att du kan titta igen och ta del av de presentationer som ingick.
 
Kontrollplan enligt PBL
 
Kontrollplan är en stötesten i byggprocessen. Förstudier genomförda år 2014 och 2018 visar båda på brister i tillämpningen och på ett stort behov av ytterligare vägledning. Boverket publicerar en ny vägledning (augusti/september 2020) med utvidgade ställningstaganden och fokus på riskbedömning för urval av kontrollpunkter.

På Boverkets webbplats kan du se webbseminarium om kontrollplan

Föreskrifter för detaljplan
 
Boverket har arbetat med föreskrifter för detaljplaner och digital information i dessa. Reglerna trädde i kraft 1 oktober 2020 och blir bindande från och med 1 januari 2022. Reglerna är de första av den här sorten inom samhällsbyggnadsområdet. Reglerna påverkar alla som producerar detaljplaner och som har en roll i detaljplaneprocessen.

På Boverkets webbplats kan du se webbseminarium om föreskrifter för detaljplan

Nya energiregler 2020
 
Den 1 september 2020 ändrades plan- och byggförordningen i den del som gäller beräkning av en byggnads energiprestanda. Samtidigt trädde nya föreskrifter från Boverket i kraft som är anpassade till ändringen. Ändringen ska skapa en bättre balans mellan de olika energislag som försörjer byggnader och är ett sista steg i införandet av nära-nollenergibyggnader i Sverige.

På Boverkets webbplats kan du se webbseminarium om nya energiregler 2020

Regelförändringar för översiktsplanering
 
Den 3 juni sände Boverket ett webbseminarium om de regelförändringar för översiktsplanering och detaljplanering som trädde i kraft 1 april. Några av ändringarna gäller direkt, och andra gäller från ett senare datum. Syftet med webbsändningen är att sprida information om vad de nya reglerna omfattar och hur de ska tillämpas.

På Boverkets webbplats kan du se webbseminarium om regelförändringar för översiktsplanering

Skarpt läge! Klimatdeklarationer av byggnader 2022
 
Den 26 mars sände Boverket ett webbseminarium med titeln Skarpt läge! Klimatdeklarationer av byggnader 2022. I seminariet togs de kommande kraven på klimatdeklarationer upp samt tips på hur din organisation kan förbereda sig.

På Boverkets webbplats kan du se webbseminarium om klimatdeklarationer av byggnader 2022
 
Ny webbutbildning på gång!
 
Foto: Peter Kroon
Byggnadsnämndens PBL-tillsyn
 
Det arbetas för fullt med att ställa samman en ny webbutbildning om byggnadsnämndens PBL-tillsyn med lektioner som består av e-learningmoduler, övningar, föreläsningar, paneldiskussioner och reportage. Resultatet kommer att bli en utbildning för dig som arbetar med PBL-tillsyn. Materialet tar Boverket fram i samarbete med förläsare från kommun, Länsstyrelsen i Stockholms län, säkerhetsbranschen och Sveriges Kommuner och Regioner.

Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2020.

På Boverkets webbplats kan du ta del av alla PBL webbutbildningar
 
Seminarier med utbildningsföretag
 
PBL Kompetens har under 2019-2020 genomfört ett antal seminarier med utbildningsföretag.
Det senaste ägde rum nu i mitten av november 2020, med ca 15 deltagare från ungefär lika många företag. Utbildningsföretagen har en viktig roll i förmedlingen av kompetens om PBL, med sina vitt förgrenade nätverk i olika delar av samhällsbyggnadssektorn. Genom att använda PBL kunskapsbankens material (vägledningar, filmer med mera) som underlag för skräddarsydda utbildningar för olika målgrupper kan utbildningsföretagen effektivisera sitt utbud och säkerställa att man förmedlar aktuell information. Seminarierna har varit mycket uppskattade och flera deltagare har framfört önskemål om fortsatta träffar med Boverket.
 
 
PBL kunskapsbanken
 
Uppdaterad vägledning om digitalisering av detaljplan
 
Boverket har uppdaterat sin vägledning om Digitalisering av befintlig detaljplaneinformation.

Ta del av vägledningen om digitalisering av detaljplan i PBL kunskapsbanken
 
 
Du har väl inte missat Boverkets Planenlighetsguide?
 
I somras lanserade Boverket Planenlighetsguiden. Guiden är ett arbetsverktyg för byggnadsnämndernas handläggare och syftar till att underlätta bygglovsprövningen. Guiden är ett stöd vid prövningen av kravet på planenlighet.

Läs mer och ta del av guiden i PBL kunskapsbanken
Illustration: Boverket
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet