Advent, jul, medlemskap, konfirmation, intervju
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från Svenska kyrkan San Francisco, december 2020
 
Vi närmar oss adventstid detta mycket annorlunda år och för många kommer julen 2020 inte se ut som vanligt. Man kanske inte kan fira som man brukar med familj och vänner. Många har fått ändra sina resplaner och tänkt om. Vi kan inte gå på luciatåg eller julmarknader som vi brukar.

Vi från Svenska kyrkan San Francisco finns med er under hela månaden. Vi kommer fira gudstjänst varje adventssöndag - antingen i kyrkan eller digitalt. Även om vi inte kan ses som vanligt kan vi fira julens budskap tillsammans.

Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Under julen firar vi att Gud blev människa. En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.
 
Under de fyra veckorna i advent läser vi i kyrkan varje vecka nya bibeltexter, som berättar om olika tider och händelser i Jesus liv.
Fjärde advent: Maria får uppdraget att bli mamma till Guds son

Tveka heller inte att höra av dig om du känner dig ensam i jul och behöver någon att tala med. Vi finns här för alla och kan vara ett lyssnade öra och stöd! 
 
Adventsgudstjänst i San Francisco
 
Söndagen den 13:e december kl 11.00 och 13.00
 
Vi samlas i kyrkan på Hyde Street för gudstjänst. San Francisco tillåter gudstjänst inomhus med 25% kapacitet. Begränsat antal deltagare vid varje gudstjänst så anmäl att du kommer och vilken tid till kristin.hamren@svenskakyrkan.se eller 925-357-7145.

Vi kommer hålla social distans, använda mask, kontrollera temperatur och erbjuda handsprit. Om du känner dig sjuk eller varit i kontakt med någon som har Covid-19 ber vi dig att stanna hemma.

Detta är både luciadagen och tredje advent och temat för gudstjänsten är Bana väg för Herren. Vi får höra de klassiska adventspsalmerna och lyssna på adventsbudskapet samt uppleva en julig stämning i kyran. Det finns möjlighet att handla i kyrkans julbutik.

Juligt kyrkkaffe med glögg, lussekatter och pepperkakor kommer serveras efteråt. Brandon Peck är präst och Therese Brewitz står för musiken.

Om restriktionerna förändras kommer gudstjänsten ske utomhus eller digitalt.
 
Medlemskap Svenska kyrkan San Francisco
 
Bli gärna medlem i Svenska kyrkan San Francisco och glöm ej att förnya ditt medlemskap för 2021. Enbart genom en stark medlemsbas kan vi fortsätta verka som en dynamisk kyrka i norra Kalifornien. 

Medlemsavgiften är $25 per person/år, eller $50 för en familj. Som medlem får du vara med och rösta på vårt årsmöte och påverka församlingens riktning framåt. Du kan även teckna livslångt medlemskap.

Inkomster i form av medlemsavgifter bidrar till att betala för musiker, administration, försäkringar, transporter m.m, liksom till vårt diakonala arbete bland svenskar i the Bay Area.

Du kan skicka en check utställd till Church of Sweden SF till 2454 Hyde St, San Francisco, CA 94109. Eller betala via denna länk. Om du redan betalat medlemskap får du gärna lämna en donation som stöd till vårt arbete. Du får gärna även lämna en donation.

Om du har frågor kring ditt medlemskap kontakta Kristin Hamren.
 
Konfirmation 2020-2021
 
Konfirmationen handlar om kristen tro. Och kristen tro handlar om livet och allt som livet rymmer: dig och kompisarna, kärleken och tron, Jesus, orättvisorna och Gud. Konfirmera dig med oss under det kommande året!

De flesta som är med i en konfirmandgrupp är mellan 13-16 år, men vi kan även ha med äldre personer om intresse finns. Är du intresserad av att få veta mer om möjligheterna till konfirmation inom Svenska kyrkan i San Francisco?

Under 2021 kommer vi erbjuda möjlighet till konfirmation både via distans och när det är möjligt träffar i kyrkan. Vi kommer även samarbeta med Svenska kyrkan i LA och försöka anordna något tillfälle för grupperna att mötas längre fram. 

Välkommen att kontakta oss via e-post, eller telefon 925-357-7145.
 
Vi ser fram emot att höra av er!
 
Möt Therese Brewitz:
 
Svensk Sångerska, Pianist och Filmkompositör i San Francisco
 
Av Karl Mettinger
 
 
En av våra målsättningar i Svenska Kyrkan i SF är att bygga broar till alla svenskar  i SF-Bay Area, inte minst dom som är nyinflyttade för att jobba eller studera. En av dessa unga begåvningar är Therese Brewitz som de senaste åren hjälpt till i våra gudstjänster som musiker och sångerska. När vi började samtala blev vi nyfikna på att få veta mer och ställde några frågor:
  1. Du är ju redan en mycket uppskattad artist i svensk-organisationerna i SF/Bay Area. Hur hittade du vägen till Svenska Kyrkan i SF?
Det var Karin Gaensler från SWEA som för några år sedan bad mig ackompanjera luciatåget och vi övade då i Svenska Kyrkan där jag också träffade dåvarande pastorn Lousie Linder. Vi påbörjade ett mycket givande samarbete med gudstjänster, begravningar o dyl. som sedan har fortsatt jobba med vår nuvarande pastorer - och med Kristin Hamren, kyrkvärdinna, allt i allo och och tekniskt geni.

Min första kontakt med Svenska Kyrkan i Utlandet var faktiskt i Wien, där jag jobbade som au pair ett helt år efter gymnasiet. Jag deltog regelbundet i församlingen där under mitt första språng ut i den stora världen. Jag fick också tillgång till studentbiljetter till opera, ballett och konserter. Jag hade aptit på det mesta och fick inspiration att fortsätta utveckla min passion for musik
 
  1. Berätta om din uppväxt i Sverige.. Hur och när väcktes ditt intresse för musiken?
Jag växte upp på en gård i en liten by i södra Halland. Musiken fanns tidigt i mitt liv, mamma lyssnade på all slags musik och jag tjatade på mina föräldrar tills vi skaffade ett piano och jag fick börja ta lektioner. Då var jag 7 år gammal.

Jag fick även dansa balett och sjunga i kör. Man skulle kunna säga att mitt första musikframträdande var som 4-årig ¨stjärnflicka¨i Luciatåget i Mästocka by bygdegård och på den vägen är det.
 
  1. När började du komponera, skriva sånger och filmmusik
Jag började skriva musik när jag var 8 år gammal, lite trudelutter på pianot. Sedan blev det mer text och musik, jag deltog och skrev musik till musikaler på högstadiet. Under gymnasieåren och som student var jag med i ett antal pop och rockband, som sångare och keyboardist. Jag gick på Musiklinjen på folkuniversitetet i Lund parallellt med mina psykologistudier och jag lyckade även delta i Lundakarnevalens kabare'.

Här i Bay Area spelar jag också i flera band och träffade min man Chuck Butler som som är percussionist och en erfaren musiker med många andra talanger som konstnär och
animation och serietecknare. För ungefär 10 år sedan träffade jag regissören Daniel Julien och han bad mig skriva filmmusik till en av hans dokumentärfilmer. Det har sedan blivit ytterligare fyra filmer och att vara filmkompositör är fantastikt inspirerande.
 
  1. Hur hamnade du i Bay Area och vad håller du på med? Du har ju en bred utbildning med dubbel Masters i Social Sciences från Lund och i Psykologi från UC Berkeley.
Mitt andra stora intresse är psykologi och hälsa och som magisterstudent på Lunds universitet fick jag ett stipendium till ett års utlandsstudier på UC Berkeley. Sedan blev jag kvar här, tog examen, träffade en pojkvän, började jobba. Osv
 
  1. Du är ju också legoitimerad Pilates instruktör och har jobbat som Fitness Director på Hills Swim and Tennis Club i Oakland i 14 år! Berätta mer!
Redan under mina studier i Lund hade jag upptäckt kopplingen mellan psyke och kroppslig hälsa. Jag sökte därför in på Karolinska Institutet i Stockholm där jag studerade en termin på ett speciellt program som inkluderade idrottsmedicin. Sen fick jag USA stipendiet och under mitt år på Berkeley började jag jobba som tränare. Jag upptäckte den då relativt okända Pilatesmetoden och det fick mig att vidareutbilda mig till Pilatesinstruktör. Min arbetsgivare på Hillside Club gav mig fria händer att bygga en Pilatesstudio och att utveckla vårt Pilatesprogram som jag fortfarande är ansvarig för. Jag jobbar bla med Pilates som rehabiliteringsmetod för diverse skador och bieffekter av cancer, m m. Det är ett mycket givande jobb.
 
  1. Hur har Corona krisen påverkat kreativa konstnärer / musiker som dig själv och dina kollegor?
Det har varit svårt för många musiker, både känslomässigt och ekonomiskt med alla konserthus och barer igenbommade. Som tur är kan man ju skapa musik och en slags närvaro genom att spela in, eller alternativt ha en konsert på nätet.

En del musiker träffas och övar utomhus, det är genialt, tycker jag. Samtidigt ligger många musikprojekt på is och vi väntar nog alla på att pandemin ska gå över så att vi kan spela och vara tillsammans igen.

Jag förutspår att vi kommer att se en kreativ våg växa fram ur alla de svårigheter som hela mänskligheten har gått igenom, den kommer nog att uttryckas i alla konstformer som ett sätt att bearbeta och hitta mening i den kris vi befinner oss i.
 
  1. Vad kan vi som svenskar i Bay Area göra för att bättre stödja och värna om varandra och vara grannar i dessa kristider? Vilken roll kan kyrkan spela?
Jag hade bott i Bay Area i flera år innan jag kom i riktig kontakt med Svenska Kyrkan och med andra svenska organisationer. De första åren här i USA var ganska kaotiska för mig och jag tog mig inte tid till att uppsöka andra svenskar så mkt. Tyvärr, eftersom jag tror alla utlandssvenskar mår bra av att komma till Svenska kyrkan och till andra svenska organisationer. Vi behöver träffa andra svenskar av både sociala, andliga och även helt praktiska skäl.

Jag tycker att de olika svenska organisationerna, Svenska Kyrkan, SWEA, SAPL, osv., har gjort en fantastisk insats med att föra människor samman, inte minst virtuellt, med att hjälpa, stötta och uppmuntra de svenskar som är ensamma och genomgår olika slags svårigheter.

Kyrkan är viktig som ett sätt att samlas och umgås på, men också viktig i att den för ut ett budskap om stöd, gemenskap och andlighet. Jag tycker att buskapet om Guds kärlek, om mänsklighet och om vår inre styrka hörs klarare i tider som dessa när många av oss kanske känner sig vilsna och deprimerade,
 
  1. . ”En sund själ i en sund kropp” var ju mottot från antiken. Din unika bana i livet integrerar ju inte bara kropp ock själ utan dessutom även det sociala ansvaret och konstnärligt skapande. Hur kan vi lära oss utveckla denna helhetssyn på hälsa som kännetecknar arvet från vishets lärare i så många traditioner? Har du något tips eller recept?
Det är en mycket bra fråga som jag kanske inte har ett bra svar på. För egen del ser jag ibland mitt yrkesval och mina många intressen som en oförmåga att välja, istället för en tillgång.

Vad jag upptäcker varje dag i mitt jobb är att när vi rör på oss, så rör vi på oss på insidan också. Vi blir gladare, lugnare och mer harmoniska av att träna och av att ta hand om oss själva. Men vi behöver alla de olika bitarna för att må bra och det påminns vi ju om nu, under pandemin. Vi behöver varandras umgänge också och vi behöver känna att vi fyller en funktion och kan bidra till ngt gott.

Det är kanske det viktigaste med den här svåra tiden vi befinner oss i, att vi lär oss att verkligen prioritera vår tid och varandra.

Tack Therese för dina intressanta svar. Du har ju ett brett register på din Lyra och har mycket att lära oss alla!

PS. Om någon behöver en artist med en bred repertoar av egna och andra svenska sånger eller hennes barn till din privata fest kontakta Therese TC Brewitz, Singer/Composer/Pianist, cell: (510) 306-0262 Email Therese Brewitz <musicbytc@msn.com, web: https://www.musicbytc.com/
 
DIGITALA GUDSTJÄNSTER och DAGENS BIBELORD
 
Vi kommer fortsätta med digitala gudstjänster under december månad. Varje advenstsöndag kommer vi dela en gudstjänst på vår hemsida och facebook. Tillsammans tänder vi ljuset och lyssnar på helgens bibeltext och förbereder oss inför julen.

Varje onsdag delar vi även Dagens bibelord där Joakim eller Brandon delar med sig av sina tankar och reflektioner kring kommande söndagens bibelord.

Ni hittar våra gudstjänster på vår hemsida och Facebook-sida. Ni kan även se alla tidigare gudstjänster på vår Youtube-kanal
 
Julbön i San Francisco
24:e december kl 15.00
 
Vi samlas i kyrkan för en kortare julbön och lyssnar på julevangeliet samt samlas kring krubban. Vi får också höra klassiska julpsalmer. 

Anmäl om du kommer till kristin.hamren@svenskakyrkan.se eller 925-357-7145.

Om restriktionerna förändras kommer bönen ske utomhus eller digitalt.
 
Zoom-träffar "Vår tro"
Varannan söndag kl 18.00
 
Är du intresserad av tro och andlighet? Skulle du vilja samtala med andra svenskar om trosfrågor en gång i veckan?

Vi träffas på Zoom under temat "Vår tro". Samtalet leds av vår präst Brandon Peck. Vid frågor kontakta Brandon på brandon.peck@svenskakyrkan.se.

Varannan söndaga kl 18.00. Alla välkomna och inga förkunskaper krävs! Nästa träffar 29:e november och den 13/12.

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87515552348?pwd=Tk9hWVJ1N2drK2xTaXdtRDZwMTg3QT09

Meeting ID: 875 1555 2348
Passcode: 665410
 
 
SUMMARY IN ENGLISH
 
Church service in SF.  Sunday December 13, 11 am or 1 pm. Register to sanfrancisco@svenskakyrkan.se

Christmas prayer on Christmas Eve, December 24, at 3 pm. Register to sanfrancisco@svenskakyrkan.se

Zoom meetings every other Sunday at 6 pm. 

Sign up for confirmation during 2021!

Follow us on Facebook, Instragram or Yourtube to see our digital content.

Pay your membership fee to the Church of Sweden SF for 2021