Lär dig mer om förändringsarbetet ur olika perspektiv
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Ständig förändring - även på jobbet?
 
 
Vi lever i ständig förändring där vi dagligen matas med nya möjligheter. Relativt enkelt tar vi oss an nya sätt för att lösa våra vardagliga ärenden. Med en touch kan vi se favoritprogrammet när det passar oss, få hem matkassen, betala skatten eller ändra barnens fritidsschema. Att vi kan mötas i videosamtal är en glad bisak, men ganska långt ifrån poängen med vår mobil. Möjligheterna har förändrat vår syn och helt klart vår användning av mobilen.

När vi kliver över tröskeln på jobbet (eller idag loggar in i de digitala mötena) - har vi då samma förändringsförväntan med oss? Vad är det som händer med oss när vi kliver in i jobbkostymen? Då är initiativförmågan många gånger lägre och ansvaret någon annans. Det är som att vi slutar söka möjligheten och istället letar efter uppdrag. Visst måste en organisation följa processer, strukturer och framförallt mål, men det är inte dessa fasta delar som kommer skapa resultatet. De är i bästa fall ramarna som gör att vi håller kurs, men de är inte rörelsen. I sämsta fall är de satta med ett perspektiv att optimera organisationens delar.

Offentlig sektor i allmänhet och kommunal verksamhet i synnerhet behöver i många fall genomgå en total transformation och vända ut och in på perspektiven. Ska vi få loss kraften och fortsätta att vara relevanta i vårt uppdrag behöver vi leda oss själva, våra chefer och medarbetare i ett oklart läge. Organisationens strukturer och processer kommer inte alltid att guida dig. Du kanske t o m behöver bryta mot dem för att få ett relevant resultat. Du behöver vara nyfiken, öka din informationsarena, bygga ditt lag, hitta lägereldarna och framförallt hitta dina pingviner. I allt detta måste du också vara beredd att stå upp och svara: "Jag vet inte, men låt oss prova?"

Anna Gärdin, framtidsdirektör, Huddinge kommun
 
Lär dig mer om förändringsarbete!
 
 
Modala checklistan för förändring
Patrick Stahl, ledarskapsexpert Perfect Life, berättar kort om hur du med hjälp av de fyra modala hjälpverben; vill, kan, får och bör, skapar din checklista för förändring.
Checklista för förändring, Offentliga Rummet Play
 
Omställning i praktiken
Anna Gärdin, framtidsdirektör i Huddinge och tidigare bland annat digitaliseringsdirektör i Nacka, ger sina bästa tips om hur omställning sker i praktiken. 
Omställning i praktiken, Offentliga Rummet Play
 
Förändring inifrån, Intraprenörskap
Anne Årneby, koncernchef på Nordic Morning Group, pratar hur det är att bedriva intraprenörskap, dvs att driva förändring inifrån.
Intraprenörskap, Offentliga Rummet Play
 
Missa inte nästa livesändning från Offentliga Rummet 2.0 - 16 december
 
Håll utkik efter programmet som presenteras inom kort!
 
Stanna upp - Led förändring med hjälp av reflektion
 
Webbinarium om vikten att reflektera i ledarskapet. De ständiga besluten och små förändringarna gör att vi riskerar att tappa vårt övergripande fokus och riktning. Med reflektion i vardagen kan vi höja blicken och få syn på vad som pågår.
Plats: Zoom
Tid: fredag 20 november, kl 9:00-10:00
 
Offentliga Rummet Play och Play+
 
Plattformen är vårt bidrag för att stödja den digitala omställningen med ett hållbart fokus.

Play
Här hittar du utvalda delar av vårt material. 
Offentliga Rummet Play och Play+

Play+
Som abonnent får du ta del av hela vårt omfattande material av filmer och fördjupningar när helst du behöver. 
Offentliga Rummet Play och Play+
 
Redaktör
Martin Stockenstrand
martin.stockenstrand@skr.se
08-452 70 00
Offentliga Rummet
www.offentligarummet.se