Lättnader kring spårbarhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Rapport från Höstmötet:
 
Returpapper dyrare än beräknat
 
Avfall Sveriges höstmöte den 11–12 november bjöd på intensiv debatt om returpapper. Jerker Forssell, kansliråd på Miljödepartementet, var inbjuden för att uppdatera avfallsbranschen om läget för returpapper. Över 200 remissvar har de fått in på sitt förslag att skrota producentansvaret för returpapper och istället låta kommunerna ta över.

– Flera olika alternativ har övervägts, men den enda hållbara lösningen är att låta kommunerna ansvara för insamling och återvinning, sade han.

Miljödepartement har beräknat kommunernas kostnad för att överta insamling och återvinning av returpapper från producenterna till cirka 100 kronor per hushåll. Någon konsekvensanalys gjordes dock aldrig inför beslutet att upphäva producentansvaret, och därmed inte heller kring denna fråga.

Helt nya siffror kunde vid höstmötet presenteras av Miljö- och Avfallsbyrån, som på uppdrag av Avfall Sverige gjorts grundliga beräkningar av de faktiska kostnaderna. De visar att de flesta kommuner snarare kommer att få betala 150–250 kronor per villahushåll och år. I glesbygd kan prislappen landa på över 500 kronor.
 
Beslut om lättnader kring spårbarhet
 
Regeringen har nu beslutat om lättnader i kraven på anteckningsskyldigheten för farligt avfall. Det räcker därmed att meddela vilka mängder som lämnar återvinningscentralen eller, om avfallet körs direkt till behandling, senast två dagar efter att avfallet lämnas till behandlaren.

Läs mer
"Blanda inte ihop medie- och miljöpolitik"
 
Regeringen är i full färd med att offra producentansvaret, en av de mest grundläggande principerna i miljöarbetet, för att rädda tidningarna och pappersindustrin. Det är inte en sund miljöpolitik, skriver Avfall Sveriges styrelse i Altinget.

Läs debattartikeln
De är bästa arbetsgivaren
 
Rekrytering är temat i ett rykande färskt nummer av Avfall och Miljö. Här kan du också läsa om pyrolys av slam, billiga metoder för jordrening, återvinning av kärnkraftverk, cirkulära avtal, Iswas kamp mot havsplasten och mycket mycket mer.

Läs tidningen digitalt 
Uppdaterad manual för plockanalys
 
Avfall Sverige har uppdaterat stödmaterialet kring plockanalyser av hushållens mat- och restavfall. Nya checklistor, ett nytt sorteringsprotokoll för matavfall och nya riktlinjer för hantering av så kallade avfallsbärare och för dryckesförpackningar finns bland nyheterna.

Läs mer och ladda ner manualen
Tips kring nya skyltarna
 
Avfall Sverige har samlat goda exempel på hur kommunerna kan arbeta i samband med övergång till det nya skyltsystemet. Skellefteå beskriver sin workshop med medarbetarna, som gav kunskap och skapade en samsyn. Hörnefors ÅVC, som var först ut, tipsar om vilka andra parter som bör involveras. De bistår också fastighetsägarna med skyltar.

Läs artiklarna
 
Nya symbolerna flyttar in på Sopor.nu 
 
Den nationella avfallsportalen har nu fått ett delvis nytt utseende. Här ska de nya avfallspiktogrammen med vägledande färger och tydlig terminilogi hjälpa allmänheten att sortera rätt. Sajten ägs av Avfall Sverige, El-Kretsen, FTI, Recipo och TMR.

Titta själv på sopor.nu
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen har Avfall Sverige beslutat att kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
Lär dig räkna med och kombinera olika index
 
När: 11 december kl 9–12

Känner du dig osäker på vilket index du ska välja och hur du kombinerar olika index på lämpligt sätt? Tycker du att det är svårt att räkna med index? Här ges inblick i indexreglering och beräkning. 

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsanläggningar
 
När: 17–18 november

Syftet med kursen är att ge en helhetsbild av arbetet och de verksamheter som bedrivs på en modern avfallsanläggning. Även erfarenhetsutbyte och utveckling av kontaktnät är viktiga inslag. Kursen har tidigare kallats grundkurs i deponering. Den riktar sig främst till nyanställd personal som arbetar på avfallsanläggningar.

Läs mer
Certifiering av
biogödsel
 
När: 18–19 november

Sedan 1999 har tillverkare av biogödsel haft möjlighet att kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Syftet är att enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs vid certifieringen.

Läs mer
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 23, 25 och 27 november

Här lär du dig vad som egentligen sker i en avfallspanna. Du får en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan och samtidigt öka vinsten från er panna samt hur du kan vara med och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats. Går först den webbaserade introduktionskursen "Svensk avfallshantering - en introduktion”.

Läs mer
Slamtömningsmetod för enskilda avlopp
 
När: 24 november kl 9–15

För att minska på mängden slam som behöver transporteras och behandlas har alternativa metoder till konventionell heltömning, till exempel deltömning och mobil avvattning, utvecklats. På temadagen presenteras en rykande färsk guide från Avfall Sverige, som ger fakta och stöd inför val av slamtömningsmetod.

Läs mer och anmäl dig
BAT-slutsatser för biogasanläggningar
 
När: 27 november kl 10–15

Webbinariet ger en möjlighet att lära mer om bästa tillgängliga teknik, BAT, om BAT-slutsatserna för avfallsbehandling i allmänhet och vilka BAT-slutsatser som gäller för biogasanläggningar i synnerhet. Vi grottar ner oss i de aktuella BAT-slutsatserna, kikar närmre på utsläppsgränsvärdena (BAT-AEL) samt vad som ska rapporteras och när.

Läs mer och anmäl dig
Avfallskonomi och redovisning
 
När: 1 december kl 9–15
 
Arbetar du som avfallsansvarig eller liknande och vill lära dig mer om ekonomi? Eller är du ekonom på kommunen och vill fördjupa dig i avfallsekonomi? Då är detta kursen för dig! Kursen tar upp viktiga redovisningsfrågor som berör den kommunala avfallsbranschen, med särskild inriktning mot att verksamheten är reglerad av självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs i biogasteknik
 
När: 8 och 10 december

Här får deltagarna lära sig de biologiska processerna som sker i biogasanläggningen, grundläggande begrepp, introduktion till gällande lagstiftning, arbetsmiljö samt användning av produkterna – biogas och rötrester. Praktiska moment som övningsuppgifter och gruppdiskussioner ingår också i kursen. Även lämplig för myndighetspersoner.

Läs mer och anmäl dig
Invasiva arter i avfallshanteringen
 
När: 8 december kl 8.30–15

Vi lyfter vi frågor om hur privatpersoner och personal ska hantera invasiva arter på återvinningscentralen, kommunernas ansvar, läget i Sverige och i de andra nordiska länderna, hur avfallsanläggningar och deponier ska hantera invasiva arter för att förhindra spridning och vad som skulle hända om invasiva växtfröer letade sig in i biogödseln.

Läs mer och anmäl dig