Energikontoret Storsthlm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev till bostadsrättsföreningar
Detta är ett nyhetsbrev från Energikontoret Storsthlm. Nyhetsbrevet riktar sig till bostadsrättsföreningar och kommer ut några gånger per år. Energikontoret Storsthlm är en del av organisationen Storsthlm och drivs utan vinstintresse. Uppdraget går ut på att stötta regionens energi- och klimatarbete.
Webbinarium: Hur bostadsrättsföreningar kan främja hållbara resor 
 
Vad kan en mindre bostadsrättsförening med små insatser göra för att underlätta och främja de boendes hållbara resor?

Tid: Onsdagen den 25 november 2020, kl 15.00-16.30.
Plats: Webbinariet är digitalt
Anmälan och mer information hittar du här.
Arrangör: Energikontoret Storsthlm tillsammans med projektet Fossilfritt 2030

Välkommen att delta i detta kostnadsfria webbinarium riktat till engagerade i bostadsrättsföreningar inom Storstockholm!
  • Vad kan en mindre bostadsrättsförening med små insatser göra för att underlätta och främja de boendes hållbara resor? (rätt info till medlemmar, cykelparkering, hjälp från kommunen, gemensamma transporter m.m.)
  • Vad är bästa lösningarna för en förening som vill göra en större översyn och optimera smarta och hållbara resmöjligheter för de boende? (laddplatser, cykelpool, optimera parkering, ekonomiskt stöd för insatser etc.)

Medverkande är bland andra Anna Bengtsson HSB, Sara Nilsson Klimatsmarta stockholmare Stockholms stad, Martin Persson IVL, Jakob Hammarbäck Moveabout, Eva Sunnerstedt Stockholms stad, Pelle Envall Trafikutredningsbyrån och bostadsrättsföreningar som gått före.
 
Laddning av elcyklar 
 
Energikontoret Storsthlm fick häromdagen en fråga från en bostadsrättsförening kring laddning av elcyklar – Är det något brf:en måste tänka på vid installation av laddmöjligheter för de boende?

Här kommer svar från Eva Sunnerstedt, chef för Miljöbilar i Stockholm vid Miljöförvaltningen, Stockholm stad:

”Jordat uttag ska användas. Bör vara flera uttag, om många ska kunna ladda, undvik skarvsladdar och grenkontakter. På grund av stöldrisken är det många som tar in batteriet och laddar i lägenheten. Cykeln blir mindre stöldbegärlig utan batteriet i närheten.
Bäst är kanske om man kan ha ett ställ/bord eller annat där det går att låsa fast batteriet med ett lås eller liknande. Det är också bra om batteriet kan sitta kvar i cykeln och vara låst där när det laddas. Det här är lite klurigt eftersom elcyklarna är olika och batterierna ser olika ut och möjligheten att låsa fast ser olika ut …”

 
 
Webbinarium: Fixa laddplats!
 

Funderar du på att skaffa elbil och undrar hur den ska laddas?
Anmäl dig till vårt kostnadsfria webbinarium så får du veta allt om hur du fixar laddplats vid din bostadsrättsförening.

Tid: Måndag 9 november kl 18:00-19:30
Plats: Delta via dator, mobil eller surfplatta.
Anmälan & mer information: Energi- och klimatrådgivningens evenemang
Arrangör: Den kommiunala energi- och klimatrådgivningen
 
 
Energikontoret Storsthlm deltar inte på fastighetsmässan Fastighet 2020
 
Energikontoret Storsthlm hade planerat delta vid fastighetsmässan den 9 november på konferens Clarion Sign i Stockholm. Det rådande corona-läget gör att Energikontoret har valt att avstå från att medverka vid mässan.
 
Renoveringsvåg över Europa
 

Byggnader står för nära hälften av den totala energianvändningen inom EU och 36 % av växthusgasutsläppen. Samtidigt kommer 85-95% av dagens byggnader fortfarande finnas år 2050. Med detta som bakgrund presenterade EU-kommissionen i oktober en strategi för att förbättra byggnaders energiprestanda i oktober; the Renovation wave.

Kommissionen siktar på att åtminstone fördubbla renoveringstakten under de kommande tio åren och se till att renoveringarna leder till bättre energi- och resurseffektivitet. Tanken är att samtidigt stötta byggsektorn och påskynda återhämtningen från sviterna av corona-pandemin.

Under 2021 kommer direktivet om byggnaders energiprestanda och energieffektiviseringsdirektivet ses över och troligen skärpas. Pengar finns avsatta för att stödja renoveringsvågen men det finns ännu inga beslut om hur man kan söka dom. Energikontoret Storsthlm återkommer med mer information så snart det finns.

Läs mer om EU:s renoveringsvåg
 
Kom igång med energiarbetet i styrelsen!
 
 
 
Har ni svårt att komma igång med energiarbetet i er bostadsrättsförening? Många gånger kan det vara ett hinder att det ständigt väljs in nya styrelsemedlemmar som inte är insatta i ämnet.

Energikontoret erbjuder ett 30 minuters föredrag kring hur man kommer igång med energiarbetet, var man kan hitta information och hjälp samt vilka ekonomiska stöd som finns. Passa på att boka in ett föredrag! Nu i coronatider erbjuder vi föredrag via webben. Ni kan välja mellan Skype och Teams. Ni bör vara minst två från bostadsrättsföreningen.

Dessa tider finns att välja mellan:

tisdagen den 17 november Kl 15.00
tisdagen den 17 november Kl 17.00
onsdagen den 18 november kl 9.00
onsdagen den 18 november kl 11.00
onsdagen den 2 december kl 16.00
onsdagen den 2 december kl 17.00
tisdagen den 8 december kl 15.00
onsdagen den 9 december kl 17.00
onsdagen den 9 december kl 19.00
onsdagen den 9 december kl 19.00

Boka en tid genom att skicka ett e-postmeddelande till
mia.simm@storsthlm.se eller slå en signal till Mia Simm 097-9179422.
 
Elavbrott – vad gör du då?
 
Plötsligt blir det ett längre elavbrott i ditt hem. Hur håller du värmen? Hur får du tag på vatten? Och lagar mat? Du ansvarar själv för att klara ett längre elavbrott i ditt hem.


Energimyndigheten ger dig tips och råd på hur du kan förbereda dig vid ett längre
el- och värmeavbrott.
Är du tillräckligt förberedd? Du kan testa dig genom att svara på ett quiz här!
 
Bostadsrättsföreningen Husbonden i Trångsund - energibesparing
 

Bostadsrättsföreningen Husbonden är från 2005 och är ett punkthus med 13 våningar ovan mark. Fjärrvärmebolaget hörde av sig för något år sedan och påpekade att energiåtgången för uppvärmningen var ovanligt hög. Dessutom var inomhustemperaturen svårreglerad och hög i vissa lägenheter och trappuppgångar. Det visade sig även att dricksvattnet ibland höll så hög temperatur att det fanns risk för att bakterien legionella kunde föröka sig. 

Vad var orsaken till dessa problem?

I huset finns ett stort tappvarmvattensystem med mycket VVC-ledningar. Varmvattencirkulationen (VVC) finns för att varmvatten ska komma snabbt när man sätter på kranen. Varmvattenledningarna och VVC-ledningarna är till stor del ingjutna i bjälklagen på alla våningsplan i bostadsrättsföreningen Husbonden. Det visade sig att rören var dåligt isolerade och delvis helt utan isolering.
Från varmvattenrören och VVC-ledningarna har värmeförlusterna varit mycket höga. Omräknat är enbart dessa 55 kWh/m2 Atemp och år. Som kuriosa kan nämnas är att för nya hus i Stockholm (där kommunen säljer marken) får den totala samlade energianvändningen inklusive värme, el, tappvarmvatten och VVC inte överstiga 55 kWh/m2 Atemp. All denna energiförlust har bland annat värmt upp bjälklagen och detta har resulterat höga temperaturer i trapphus och lägenheter. Det stora värmeläckaget har även värmt upp kallvattenledningarna.

Lösningen

- Den mest effektiva lösningen vore att isolera både varm- och kallvattenledningarna, men för att komma åt rören så skulle man i princip behöva riva huset och bygga upp det på nytt, berättar Hans Carlsson, ordförande i brf Husbonden.
 
Med hjälp av kunnig konsult har bostadsrättsföreningen kommit fram till en lösning som fungerar. Vissa VVC-ledningar (stigande i trapphusen) har tagits ur drift, och själva cirkulationen har begränsats. Detta har medfört att man måste spola ur ledningarna varje månad. Pumpen för varmvattencirkulationen har flyttats från undercentralen till plan 11 för en jämnare varmvattenfördelning. Elementen i lägenheterna har fått nya termostater, vilka är förinställda på 21 grader.

Resultatet
  • Fjärrvärmebolaget hörde av sig och berättade att energiåtgången för fjärrvärmen hade halverats under september 2020 jämfört med september månad 2019.
  • Föreningen sparar nu ca 90 000 kronor på värmen per år. Avbetalningstiden är ca 6år på de investeringar som gjorts.
  • Det är inte längre övertemperatur i trapphusen.
  • De nya termostaterna ger jämnare temperatur i lägenheterna. Värmekurvan i undercentralen har kunnat höjas utan att öka energibehovet eftersom rumstermostaterna nu stänger vid uppnådd temperatur.
  • Temperaturen på fjärrvärmens returvatten har kunnat sänkas och därmed eventuella framtida straffavgiften från fjärrvärmebolaget. Delta T har ökat med 5 grader.
Delar gärna med sig
  • Det är säkert fler ganska nybyggda hus som råkat ut för samma problem som vi. Vi delar gärna med oss av den kunskap och de erfarenheter vi har, säger Hans Carlsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Husbonden. Hör gärna av er via info@brfhusbonden.se, uppmanar han.