Riksförbundet FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
November 2020
 
Månadens utskick:
  • Nytt projekt nästa år: Aktivism för alla!
  • Beställ julgranskulor - först till kvarn!
  • Kurs för anhöriga i Anpassad IT
  • Snart dags för årsredovisning 2021!
  • Tips på inkludering av personer med intellektuell funktionsnedsättning - i styrelsearbetet
  • Ung i FUB släpper en handbok!
  • Antidiskrimineringsbyrån Väst söker unga röster
  • Pressmeddelande från Funktionsrätt Sverige - Corona är ett stresstest som blottlägger sprickorna i funktionsrätten
  • Länsträff 25 november
  • Här kommer en digital kram!
https://www.fub.se/om-fub/aktuellt/nyhetsbrev/ samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Läs mer").
 
Nytt projekt nästa år: ”Aktivism för alla!"
 
Vårt nystartade ungdomsnätverk Ung i FUB har fått en miljon kronor från MUCF (myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor) för att ordna ett ungdomsforum med tema aktivism under 2021 års Aktivistvecka. Projektet ska stärka ungas möjligheter att vara delaktiga i det demokratiska samhället.
 
– Aktivism är en viktig del av demokratin, inte minst för unga. Med ett ungdomsforum om aktivism vill vi öppna upp den här delen av demokratin för FUB:s unga medlemmar. Vi tror att det är ett bra sätt att lära sig mer om vad en demokrati innebär, säger Elin Bonnier, projektledare för Ung i FUB (Volymen på max).
 
Arbetet med forumet börjar i januari nästa år. Forumet görs i nära samarbete med Ung i FUB:s ungdomsgrupper och andra intresserade ungdomar.
 
Projektet ”Aktivism för alla!” är ett av tio projekt som får pengar av MUCF.
 
 
Beställ julgranskulor - först till kvarn!
 
Dags att börja förbereda julpynt och julklappar!

Fira julen och fira att du är en del av den stora FUB-rörelsen och pryd granen med våra fina julgranskulor med FUB-ringarna och stjärnor!

Julgranskulorna är kostnadsfria men däremot betalar ni själva för portot.

Gör en beställning genom att mejla gabriella.stockman@fub.se.

(Begränsat antal i lager, först till kvarn gäller) 
 
Kurs för anhöriga i Anpassad IT
 
Det nystartade kompetenscentret "IF och deltagande i det digitala samhället" anordnar sin första utbildning som riktar sig till anhöriga på Mora Folkhögskola den 7-8 december.

Ta chansen att få prova hur digitala verktyg kan öka delaktighet och självständighet.

Kursen är kostnadsfri och eftersom kursen ges som en kortkurs inom folkbildningen ger SPSM bidrag för kost och logi, resor samt förlorad arbetsinkomst.

Mer information hittar du på Mora Folkhögskola.

Länk till anmälan – Mora folkhögskola
 
Snart dags för årsredovisning 2021!
 
Då var det dags att börja tänka på årsredovisningen igen. I FUB:s Resursbank hittar ni information, blanketter och mallar inför er kommande årsredovisning. Ni hittar även tips på annorlunda årsmöten/ombudsmöten i dessa jobbiga coronatider.

Tyvärr kommer vi att behöva hålla i årsmöten/ombudsmöten för att bland annant kunna söka bidrag till verksamheterna på lokal-, regional-, och nationell nivå. Vi önskar att det vore annorlunda, men tyvärr är det inte så. Hälsan går dock alltid först i coronatider när årsmöten och ombudsmöten genomförs. I FUB:s Resursbank hittar ni:
  • BLANKETT - Föreningsrapporten 2021
  • INFO - Årsredovisningen 2021
  • INFO - Tips på årsmöten och ombudsmöten i coronatider
  • INFO - Ekonomisk redovisning 2021
  • MALL - Revisionsberättelse 2021
  • MALL - Verksamhetsberättelse 2021
  • MALL - Årsmötesdagordning 2021
  • MALL - Årsmötesprotokoll 2021
Är ni osäkra på vilka formkrav som gäller när sista datum för att skicka in är, vilka dokument som ska skickas eller annat? Gå då gärna in på Resursbanken, där finns svaren. Attila Fabian finns annars tillgänglig för frågor och stöd på attila.fabian@fub.se 

För att kunna logga in på Resursbanken behöver ni ha tillgång till Office 365. Det får alla styrelser gratis. Ni kontaktar Robert Gardsäter på robert.gardsater@fub.se om ni behöver hjälp.

Länk för att komma direkt till Resursbanken (det krävs att du är inloggad).
 
Tips på inkludering av personer med intellektuell funktionsnedsättning - i styrelsearbetet
 
Att personer med intellektuell funktionsnedsättning är delaktiga i styrelsearbetet bidrar till inkludering och till en meningsfullare verksamhet. Vi vet att det finns många positiva exempel ute i landet på denna typ av inkludering. Riksförbundet FUB efterlyser därför exempel, från våra lokalföreningar och länsförbund.

Har er lokalförening eller ert länsförbund hittat en bra modell för att inkludera personer med intellektuell funktionsnedsättning i ert styrelsearbete? Skicka gärna in era exempel till vår föreningsutvecklare Attila Fabian: attila.fabian@fub.se, senast den 16 december. Både coronaanpassad inkludering och tips på inkludering innan corona tas tacksamt emot.

Alla exempel kommer att sammanställas i ett dokument och sedan skickas ut som inspiration i Styrelsenytt på början av nästa år.
 
Ung i FUB släpper en handbok!
 
Den 26e november lanserar Ung i FUB sin handbok Ung i FUB - en handbok om ungdomars deltagande, engagemang och organisering som tagits fram under projektet Volymen på max.

Ung i FUB bjuder in till ett webbinarium där både samtalsledare och unga deltagare presenterar boken och berättar mer om våra arbetsmetoder.

Kort om boken:
Handboken består av två delar. Ena delen beskriver syftet med Ung i FUB och nätverkets värdegrund. Där finns också information och tips till lokalföreningar som är intresserade av att starta en egen grupp i Ung i FUB. I boken beskrivs bland annat olika sätt att skapa trygga rum, hur man hittar samtalsledare och hur vi har arbetat med delaktighet tillsammans med våra deltagare.
Den andra delen är skriven på lättläst svenska och tar upp exempel på olika teman och övningar att inspireras av och använda vid egna ungdomsträffar.

Länk till anmälan till webbinariet

Vid frågor kontakta projektledare Elin Bonnier, elin.bonnier@fub.se
 
Antidiskrimineringsbyrån Väst söker unga röster
 
Antidiskrimineringsbyrån Väst (tidigare Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering) undersöker just nu hur corona påverkar framtidstron hos unga vuxna.
De söker dig mellan 18 och 21 år som vill svara på några frågor utifrån något, eller flera, av dessa perspektiv.

Frågorna är inrikatade på framtidsplaner/tankar om studier, arbete och bostad före corona och nu under pandemin.

 
Alla svar anonymiseras och personuppgifter raderas när undersökningen är färdig.
 
Frågor eller funderingar? Mejla maria.jacobson@gbgrc.se, eller ring telefon: 072 002 10 21

Länk för att läsa mer om undersökningen 
 
Pressmeddelande från Funktionsrätt Sverige - Corona är ett stresstest som blottlägger sprickorna i funktionsrätten
 
Coronapandemin påverkar oss alla och personer med funktionsnedsättningar har drabbats hårt under det senaste året. ”När vi följer upp hur Sverige efterlever FN:s funktionsrättskonvention, ser vi ytterligare försämringar på viktiga områden”, säger Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sveriges ordförande i ett pressmeddelande idag.
 
För ett år sedan lanserade Funktionsrätt Sverige rapporten ”Respekt för rättigheter?” som utgör civilsamhällets granskning av hur Sverige efterlever FN:s funktionsrättskonvention. I rapporten konstateras stora brister på en rad områden, trots att konventionen har gällt i mer än tio år i Sverige. Nu har Funktionsrätt Sverige gjort en uppföljning av vad som hänt det senaste året tillsammans med flera av de över 100 organisationer som står bakom rapporten.
 
”Vi kan se en tydlig tillbakagång på flera områden”, säger Elisabeth Wallenius. ”Det handlar exempelvis om tillgång till vård - och omsorg, LSS-insatser, fungerande utbildning och ekonomisk trygghet. Coronapandemin är ett stresstest som blottlägger och fördjupar redan befintliga sprickor i hur Sverige lever upp till konventionen.”

Länk till Funktionsrätt Sveriges pressmeddelande – Corona är ett stresstest som blottlägger sprickona i funktionsrätten 
 
Påminnelse - Länsträff 25 november 
 
Ni har väl inte missat att det den 25 november är dags för länsträff? Här kommer annars en påminnelse om det!

Träffen anordnas för att samla personer inom FUB:s länsförbund, för att dela kunskap och erfarenheter. Träffen kommer att vara digital, på grund av coronapandemin. Nästa år hoppas vi kunna erbjuda en fysisk träff.

Annika Sundh Meiling från Medlemsutveckling.se kommer att hålla i länsträffen och träffens tema kommer att vara styrelsearbete – hur kan vi förbättra vårt styrelsearbete? Annika Sundh Meiling har stor erfarenhet av medlemsutveckling och styrelsearbete, och vi hoppas att ni får ut mycket av länsträffen.

Datum: 25 november 2020
Tid: 13.00 - 17.00
Anmälan skickas till: attila.fabian@fub.se.
Sista anmälningsdag 24 november 2020.

Länk för att läsa mer om länsträffen på webbplatsen  

Frågor tas gärna emot av Attila Fabian, attila.fabian@fub.se

 
 
Här kommer en digital kram!
 
I dessa speciella och tuffa tider som vi lever i  på grund av covid-19, vill vi skicka en extra påminnelse om att ta hand om er själva och varandra!
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Sara Westfahl, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: sara.westfahl@fub.se.