Spårbarhetssystemet har öppnat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Ny statistik visar: Fastighetsnära insamling ger bättre sortering
 
Nu presenteras Avfall Sveriges årliga statistik över hushållsavfallet på läns- och kommunnivå. Den visar bland annat att den totala mängden insamlade förpackningar och returpapper per person är betydligt högre i kommuner med fastighetsnära insamling.
 
– Vi ser också att mängden felsorterat, alltså det som hamnar i soppåsen, är lägre vid fastighetsnära system. 1,4 kilo förpackningar och returpapper hamnar i restavfallet i villahushåll med fastighetsnära insamling, medan det i andra villahushåll slängs 1,9 kilo felsorterat, säger Jenny Westin, statistikansvarig hos Avfall Sverige. En ökad sortering gör att mer material kan återanvändas och återvinnas, istället för att jungfruligt material används.

Rapporten visar också att kunderna med möjlighet att lämna sin sortering fastighetsnära är nöjdare än andra.
 
Lättnader att vänta för spårbarhetssystemet
 
Krav på spårbarhet av farligt avfall genom anteckningsskyldighet och registrering trädde i kraft den 1 november. Avfall Sveriges kritik mot den omfattande administrationen, framför allt kring hushållens farliga avfall, ser dock ut att snart kunna ge resultat.

Läs mer
Strategi för klimatsmart konsumtion tas fram
 
Såväl den privata som den offentliga konsumtionen behöver anpassas om vi ska nå Paris-avtalets 1,5-gradersmål. Regeringen ger nu Miljömålsberedningen i uppgift att föreslå styrmedel och åtgärder för att uppnå det, men även information till konsumenter nämns.
Norden enas i kampen mot plastskräpet
 
Plastavfall är ett akut och växande problem som måste tas itu med så snart som möjligt. Det är budskapet från de nordiska miljö- och klimatministrarnas möte i Nordiska ministerrådet. Målet är ett globalt avtal mot plastnedskräpning vid FN:s miljöförsamling.

Läs mer
Bidrag till gemensamma skyltsystem
 
Ett enhetligt system för att göra det lätt att sortera rätt är bra. Det menar Nordiska Ministerrådet och Naturvårdsverket som båda har beslutat att stödja det system som antagits av de nordiska länderna. Nu kan fler länder få tillgång till det.

Läs mer
Kommuner avvisar ansvar för returpapper
 
Nu har remisstiden löpt ut för regeringens förslag om att upphäva producentansvaret för returpapper och istället låta kommunerna sköta insamling och återvinning. De kommuner som svarat, liksom flera statliga myndigheter, är negativa till förslaget.

Läs samtliga remissvar här
Bättre hantering av fiskeredskap
 
Ett producentansvar för fiskeredskap ska minska risken att fiskeredskap i plast inverkar negativt på miljön och människors hälsa. Bra, tycker Avfall Sverige. Kommunerna kan samla in via återvinningscentralerna, men det kräver full kostnadstäckning.

Läs hela remissvaret
"Gröna skatteväxlingen på fel spår"
 
Skatten på avfallsförbränning slår mot hushåll och konsumenter, utan att medföra någon positiv klimat- eller miljöeffekt. Det skriver representanter för Avfall Sverige och Energiföretagen i en gemensam debattartikel i Recycling.

Läs debattartikeln
Bättre redovisning med uppdaterade råd
 
Avfall Sveriges Guide om redovisningsfrågor berör specifikt kommunal avfallshantering. Nu har den uppdaterats utifrån redovisningslag, lagen om kommunal bokföring och redovisning samt de ändringar som följer på införlivandet av EU:s avfallsdirektiv.

Bara för inloggade medlemmar
Besök den marina återvinningen
 
Sotenäs, en kommun där allt kretsar kring havet, startade hösten 2018 Sveriges enda återvinningsanläggning för marint avfall. I nr 4 av Avfall och Miljö får du chans att titta in på verksamheten och lära dig allt om blysänken, flöten, vajrar och nät.

Läs tidningen digitalt
Nytt datum för Återvinningsgalan
 
Nästa tillfälle att hylla avfallsbrasnchens hjältar och inspirationskällor blir den 1 december 2021. Det är på grund av rådande Corona-epidemi som galan skjuts fram. 

Läs mer
En vecka om nedskräpning
 
Trygghet, tillit och återvinning är ett av flera teman under Håll Sverige Rents digitala konferens om nedskräpning, dit kommuner hälsas särskilt välkomna. Den 30 november–4 december erbjuds dagligen program på olika teman mellan kl 10 och 11.30.

Läs mer
Ny rapport
 
Hjälp att tolka teknik-krav
 
 
2020:23 Vägledning till BAT-slutsatser för avfallsförbränning (WI-BAT)
Senast den 3 december 2023 ska kraven på bästa tillgängliga teknik, BAT-slutsatser, för avfallsförbränning uppfyllas av de anläggningar som omfattas av kraven. Här ges hjälp att orientera sig i BAT-slutsatsdokumentet och de krav som gäller samt förslag till tolkningar och tillämpningar av bestämmelserna. 

Läs mer
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till årsskiftet. Det betyder att våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
• Nya avfallsregler • Insamling av förpackningar och tidningar
• Arbetsmiljö • Nya insamlingslösningar • Alternativ till ÅVC
 
Detta är några av rubrikerna på Avfall Sveriges höstmöte, där du får tillfälle att möta experter, att kompetensutvecklas och ja, det kommer att finnas möjlighet att mingla!
 
Grundkurs avfallsanläggningar
 
När: 17–18 november

Syftet med kursen är att ge en helhetsbild av arbetet och de verksamheter som bedrivs på en modern avfallsanläggning. Även erfarenhetsutbyte och utveckling av kontaktnät är viktiga inslag. Kursen har tidigare kallats grundkurs i deponering. Den riktar sig främst till nyanställd personal som arbetar på avfallsanläggningar.

Läs mer
Certifiering av
biogödsel
 
När: 18–19 november

Sedan 1999 har tillverkare av biogödsel haft möjlighet att kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Syftet är att enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs vid certifieringen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 23, 25 och 27 november

Här lär du dig vad som egentligen sker i en avfallspanna. Du får en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan och samtidigt öka vinsten från er panna samt hur du kan vara med och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats. Går först den webbaserade introduktionskursen "Svensk avfallshantering - en introduktion”.

Läs mer
Slamtömningsmetod för enskilda avlopp
 
När: 24 november kl 9–15

För att minska på mängden slam som behöver transporteras och behandlas har alternativa metoder till konventionell heltömning, till exempel deltömning och mobil avvattning, utvecklats. På temadagen presenteras en rykande färsk guide från Avfall Sverige, som ger fakta och stöd inför val av slamtömningsmetod.

Läs mer och anmäl dig
BAT-slutsatser för biogasanläggningar
 
När: 27 november kl 10–15

Webbinariet ger en möjlighet att lära mer om bästa tillgängliga teknik, BAT, om BAT-slutsatserna för avfallsbehandling i allmänhet och vilka BAT-slutsatser som gäller för biogasanläggningar i synnerhet. Vi grottar ner oss i de aktuella BAT-slutsatserna, kikar närmre på utsläppsgränsvärdena (BAT-AEL) samt vad som ska rapporteras och när.

Läs mer och anmäl dig
Avfallskonomi och redovisning
 
När: 1 december kl 9–15
 
Arbetar du som avfallsansvarig eller liknande och vill lära dig mer om ekonomi? Eller är du ekonom på kommunen och vill fördjupa dig i avfallsekonomi? Då är detta kursen för dig! Kursen tar upp viktiga redovisningsfrågor som berör den kommunala avfallsbranschen, med särskild inriktning mot att verksamheten är reglerad av självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Invasiva arter i avfallshanteringen
 
När: 8 december kl 8.30–15

Vi lyfter vi frågor om hur privatpersoner och personal ska hantera invasiva arter på återvinningscentralen, kommunernas ansvar, läget i Sverige och i de andra nordiska länderna, hur avfallsanläggningar och deponier ska hantera invasiva arter för att förhindra spridning och vad som skulle hända om invasiva växtfröer letade sig in i biogödseln.

Läs mer och anmäl dig
Lär dig räkna med och kombinera olika index
 
När: 11 december kl 9–12

Känner du dig osäker på vilket index du ska välja och hur du kombinerar olika index på lämpligt sätt? Tycker du att det är svårt att räkna med index? Här ges inblick i indexreglering och beräkning. Index används framför allt för prisreglering i avtal. Avfall Sverige står bakom fyra indexserier, men det finns även andra  som kan vara tillämpliga inom avfall.

Läs mer och anmäl dig