Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
December 2020
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • FUB:s remissyttrande över LSS-utredningen
  • PowerPoint bilder från FUB:s webbinarium om LSS-remissyttrande
  • Tipsa IVO på vad som borde granskas
  • Efterlysning: indragna LSS-insatser på grund av pandemin
  • Webbseminarium: Hur gör vi e-legitimation användbart för fler?
  • Skrivelse om att prioritera personer med IF för vaccination mot covid-19
  • Nya informationsfilmen om covid-19 och skyddsåtgärder
  • ENKÄT - Fortsätter din kommun att betala ut habiliteringsersättning under pandemin?
  • Har din kommun infört nya corona-riktlinjer på gruppboenden och daglig verksamhet?
På vår webbplats samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av detta nyhetsbrev som går bra att skriva ut (klicka på "Läs mer").

Länk till nyhetsbreven på vår webbplats
 
 
FUB:s remissyttrande över LSS-utredningen
 
I remissyttrandet över betänkandet Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen (SOU 2018:88) lyfter FUB allt som har utarmat LSS. Det handlar om begränsande rättspraxis och lagvidriga kommunala riktlinjer. Men även om bristande kompetens i flera led om LSS-lagen och livsvillkoren för människor med intellektuell funktionsnedsättning. Eftersom förslagen om personlig assistans var undantagna, fokuserar FUB på att lämna robusta förbättringsförslag för de övriga nio LSS-insatserna.

Länk till FUB:s remissyttrande över LSS-utredningen 
 
 
PowerPoint bilder från FUB:s webbinarium om LSS-remissyttrande
 

Den 17/11 anordnade förbundskansliet ett webbinarium om FUB:s remissyttrande över LSS-utredningens förslag. Då kom önskemål från deltagarna om att få ta del av de PP-bilder som vi visade. PP-bilderna innehåller flertalet av FUB:s förbättringsförslag.

Länk till Powerpointpresentationen från FUB:s webbinarium om LSS-remissyttrande
 
Tipsa IVO på vad som borde granskas
 
IVO har startat upp en möjlighet på IVO:s webbplats för alla som vill lämna tips på risker och brister inom vård och omsorg som har hänt eller riskerar att hända. Tipsen blir inte ett enskilt ärende och man får inte återkoppling, men detär mycket värdefullt för IVO att få desas tips och kan komma att ligga till grund för att IVO gör en tillsyn.

Vill man göra en formell anmälan eller registrera ett klagomål gör man det som vanligt via IVO:s e-tjänster.

Länk för att tipsa IVO om risker och brister


Länk för att läsa mer om hur du tipsar IVO om risker och brister
 
Efterlysning: indragna LSS-insatser på grund av pandemin
 
Kommunerna har hanterat pandemin olika och en del har inte lyckats erbjuda tillräckligt skydd mot smitta för personer i riskgrupper. Det kan handla om samåkning i färdtjänst, små lokaler och avsaknad av rutiner. Detta har inneburit att en del personer med intellektuella funktionsnedsättningar inte har deltagit i LSS-insatser som daglig verksamhet och korttidsvistelse, även om verksamheterna har varit igång. Vi har fått information om att en del kommuner nu avslutar insatserna med hänvisning till att de enskilda inte har samma behov som tidigare. FUB har varit i kontakt med IVO som bekräftar att även de fått information om detta.

FUB och IVO ser mycket allvarligt på situationen då gynnande beslut ska gälla. Gynnande beslut om LSS ska gälla och kommunerna är skyldiga att anpassa verksamheterna efter rådande omständigheter. Den enskildes rätt till en insats ska inte påverkas av kommunernas bristande krisberedskap och säkerhetsåtgärder. FUB vill därför ha information om vilka kommuner som hotar med eller har fattat beslut om att dra in insatser. Om du eller någon du känner har varit med om detta – skicka gärna ett mejl till förbundsjurist julia.henriksson@fub.se
 
Webbseminarium: Hur gör vi e-legitimation användbart för fler?
 
Det behövs fler lösningar för e-legitimation så att fler kan använda det. På detta webbseminarium berättar Myndigheten för digital förvaltning, Föreningen Begripsam och Hammarö kommun om sina erfarenheter kring olika lösningar för e-legitimation.

Länk för att se webbseminariet på youtube
 
Skrivelse om att prioritera personer med IF för vaccination mot covid-19
 
Riksförbundet FUB har, tillsammans med Svenska Downföreningen, skrivit till de myndigheter samt Sveriges kommuner och regioner, SKR, som deltar i arbetet med att ta fram en nationell plan för vaccination mot covid-19. Vi hänvisade till aktuella vetenskapliga studier från Storbritannien och USA, som visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF), i synnerhet vuxna med Downs syndrom, har kraftigt förhöjd risk för att bli allvarligt sjuka eller dö av covid-19. FUB och Svenska Downföreningen anser att personer med IF därför ska ingå i den grupp som ska prioriteras för vaccination mot covid-19.

Länk till skrivelse – Prioritering av personer med intellektuell funktionsnedsättning nödvändig i den nationella planen för vaccination mot covid-19
 
Nya informationsfilmen om covid-19 och skyddsåtgärder
 
Under hösten har fler smittats och coronapandemin har tagit ny fart i Sverige.
Alla behöver hjälpa till att minska spridningen av coronaviruset. Riksförbundet FUB har varit med och gjort en ny film. Filmen ”Information om coronaviruset” vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi som har IF vill också förstå, säger Anna Hildingsson, ordförande för Inre Ringen Sverige.

– Många är oroliga och undrar varför allting är annorlunda. Men när vi förstår att coronapandemin är allvarlig, då vill vi hjälpa till att minska smittspridningen. Det kan vi göra när vi får bra information, som i den här filmen, säger Anna Hildingsson.

– Att få information är en mänsklig rättighet, säger Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare.

Filmen ”Information om coronaviruset” har FUB gjort tillsammans med Myndigheten för delaktighet och Myndigheten för samhällskydd och beredskap i samarbete med Folkhälsomyndighetern och Socialstyrelsen.

Länk till filmen – Information om coronaviruset

Länk till filmen (teckenspråkstolkad) – Information om coronaviruset

Länk till filmen (syntolkad) – Information om coronaviruset
 
ENKÄT - Fortsätter din kommun att betala ut habiliteringsersättning under pandemin?
 
    

På Riksförbundet har vi sett att vissa kommuner börjar dra in habiliteringsersättning för personer som stannar hemma från daglig verksamhet, för att de tillhör en riskgrupp eller/och för att de är rädda för att bli smittade av coronaviruset. Indragningen sker också med hänvisning till att daglig verksamhet är stängd.

Under våren upplevde vi att de flesta kommuner insåg att det vore väldigt orättvist att straffa en grupp ekonomiskt för något som de inte själv rår över, nämligen en pandemi.
Men nu ser vi några oroande tecken att denna självklara inställning håller på att luckras upp på olika håll. Därför vill vi gärna veta hur det ser ut i din kommun!

Skriv gärna till Judith Timoney och berätta:
judith.timoney@fub.se

 
Vi vill också påminna om att utbetalningen av det extra statliga stödet för habiliteringsersättning påverkas INTE av frånvaro/stängda verksamheter under pandemin.

Det har Socialstyrelsen skrivit i ett särskilt förtydligande:


Uppdatering av bidragets villkor med anledning av covid-19
Utbrottet av covid-19 har medfört att personer som deltar i daglig verksamhet kan vara hindrade att delta i verksamheten. Det kan bero på egen sjukdom eller sjukdom bland personalen. Det kan även bero på att kommunen med anledning av risken för smitta inte har möjlighet att erbjuda daglig verksamhet eller inte kan erbjuda verksamheten i den omfattning som normalt bedrivs.

För att bemöta detta ändras villkoren för bidraget vilket innebär att bidraget får användas till att betala ut dagpenning även om ingen verksamhet kan erbjudas eller att de som annars skulle delta i daglig verksamhet enligt LSS inte kan närvara på grund av smittorisk.
 
Har din kommun infört nya corona-riktlinjer på gruppboenden och daglig verksamhet?
 
  

Nu när Sverige har drabbats av en andra våg av coronaviruset har vi börjat få in allt flera rapporter om nya, långtgående riktlinjer för personal som arbetar på LSS-boenden och daglig verksamhet. I vissa kommuner är riktlinjerna identiska med de som gäller på kommunens äldreboenden.
Det kan handla t.ex. om att visir och munskydd alltid ska bäras av personalen (både inomhus och utomhus), att skyddskläder ska bäras av personalen (även om ingen smitta finns i verksamheten) eller att förbud införs mot de boendes vistelse i de gemensamma utrymmen.
Som vi har skrivit så många gånger tidigare, är det väldigt värdefullt för oss att få en samlad bild av hur det ser ut runt om i landet. När medlemmar har ifrågesatt riktlinjerna har man fått svaret: Det är flera kommuner som har tagit samma beslut.

Skriv gärna till oss och berätta hur det ser ut in din kommun!
judith.timoney@fub.se
 
Information om förbundskansliets arbetsgrupp om LSS
Eva Borgström, samordnare
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se