Fritidshus i bygglagstiftningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Oktober 2020 PBL Nano # 24
Fritidshus i bygglagstiftningen
 
 
Lektionsmål
 
Deltagaren ska få en överblick över regler om fritidshus i bygglagstiftningen. Vad är ett fritidshus? Vilka är undantagen från samhällets krav för fritidshus? Vad händer om man bor permanent i ett fritidshus?

Vad är ett fritidshus?
 
Fritidshus definieras inte generellt i plan- och bygglagen, PBL, i plan- och byggförordningen, PBF eller i Boverkets byggregler, BBR. I plan- och bygglagstiftningen finns inte kriterier för hur mycket och ofta byggnaden får användas för att den ska betraktas som fritidshus.

I Rikstermbanken under TNC Plan- och byggtermer 1994 anges att fritidshus är ett småhus som inte är inrättat för helårsboende.

Det kan vara svårt för byggnadsnämnden att veta om en byggnad som ska uppföras är en permanentbostad, ett fritidshus eller en gäststuga. Byggnadsnämnden kan oftast utgå från att sökandens eller anmälarens uppgift om användningssätt stämmer. Men om nämnden har starka skäl att tro att uppgiften om användningssätt inte stämmer kan nämnden göra en annan bedömning. Enbart byggnadens storlek, vilka funktioner som finns eller byggnadens standard bör dock inte vara tillräckliga skäl för ett ifrågasättande. Om nämnden bedömer att byggnaden är en permanentbostad och kraven för permanentboende inte uppfylls ska nämnden inte bevilja ansökan om bygglov eller ge startbesked. Om byggnadsnämnden först i ett senare skede upptäcker att ett fritidshus eller en gäststuga används för permanentboende, får nämnden i stället ingripa med tillsyn.
 
Vilka är undantagen från samhällets krav för fritidshus?
 
För fritidshus finns det undantag från vissa av kraven på byggnader i bygglagstiftningen.

Det gäller kraven på byggnader för
  • tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga
  • bostadsutformning
  • rumshöjd
  • driftutrymmen
  • energihushållning
  • hushållning med vatten, och
  • bredbandsanslutning.

Att krav på tillgänglighet inte gäller för fritidshus regleras i PBL. Det innebär att för fritidshus finns inte tillgänglighetskrav på byggnaden vare sig i PBL, PBF eller i BBR.

I BBR finns undantag för fritidshus på kraven för bostadsutformning, rumshöjd, driftutrymmen och energihushållning. Det innebär att fritidshus har grundläggande krav på dessa fyra områden i PBL och PBF, men det saknas preciserade och detaljerade krav i BBR. För energihushållning är undantaget utformat på ett särskilt sätt beroende på att regeln har sin grund i Energiprestandadirektivet. Undantaget gäller bostäder som under året har begränsad användning eller begränsad energianvändning.

I PBF regleras om begränsning av krav på hushållning med vatten för fritidshus som på grund av sin standard eller sitt läge inte är lämplig för boende under längre perioder. I PBF regleras också att fritidshus inte behöver ha utrustning för bredband så att bostaden lätt kan anslutas till ett höghastighetsnät för elektronisk kommunikation.

Vad händer om man bor permanent i ett fritidshus?
 
Att ändra användningen från fritidshus till permanentboende utan att göra några fysiska åtgärder är vare sig bygglov- eller anmälanpliktigt. Men det är enligt Boverket ett ändrat användningssätt och då faller det in under ändring av en byggnad enligt definitionen i 1 kap. 4 § PBL. Det innebär att kraven i bygglagstiftningen som gäller för ändringsåtgärder ska tillämpas. Det kan till exempel handla om att åtgärda byggnaden så att den blir tillgänglig.

Vid ändring av en byggnad ska kravnivån fastställas i det enskilda fallet utifrån den aktuella åtgärden, efter en vägning av bland annat byggnadens förutsättningar.
 
Vill du lära dig mer om regler i bygglagstiftningen om fritidshus?
 
Läs då vägledningstexten om krav på fritidshus som finns på PBL kunskapsbanken.

PBL kunskapsbanken

Du kan läsa om krav vid ändring av byggnad på PBL kunskapsbanken.

PBL kunskapsbanken
 
 
Vem skriver?
 
Det är Cathrine Engström, jurist på Boverket, som denna gång står för innehållet i PBL Nano.
Foto: Franz Feldmanis
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. Prenumerera på PBL Nano!