Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
EU presenterar tuff strategi för giftfrihet
 
Som en del i EU:s gröna giv lanserar nu EU-kommissionen sin nya kemikaliestrategi. Strategin innebär en kraftfull uppgraderingen av unionens kemikalielagstiftning.
 
Syftet med strategin är att påskynda utfasningen av giftiga kemikalier och effektivisera arbetet mot en hållbar och giftfri miljö. Den ska också bidra till den gröna omställningen av kemikalieindustrin.

– Det är viktigt att de produkter som sätts på marknaden är giftfria. Produkter med skadliga kemikalier som redan är i omlopp försvårar för en effektiv och hållbar återvinning, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark, som välkomnar att EU nu ökar takten i arbetet för en giftfri miljö.
 
EU-beslut om klimatmål och diskussion om biologisk mångfald
 
EU:s miljöministrar beslutade vid miljörådsmötet den 23 oktober att EU:s långsiktiga mål om klimatneutralitet år 2050 ska vara juridiskt bindande. Sverige hade krävt att målet om klimatneutralitet ska gälla för samtliga medlemsstater men beslutet är ett gemensamt mål för EU. Det innebär att vissa medlemsstater kan ha högre utsläpp, förutsatt att andra medlemsländer är klimatpositiva.

Vid rådsmötet antog ministrarna också slutsatser om EU:s strategi för biologisk mångfald som ska gälla fram till 2030.
 
Minimeringsmästarna utmanar Sverige
 
I januari går startskottet för Sverigekampen, ett årslångt samarbetsprojekt som skapat stort intresse runt om i landet. Efter två omgångar med Minimeringsmästarna i Västra Götaland och en i Södermanland är det tydligt att projektet ger effekt. Anmäl er senast den 31 oktober.

Läs mer
"Regeringens gröna skatter är ett hafsverk"
 
Den gröna skatteväxlingen har goda intentioner att låta förorenaren betala. Men i praktiken har flera av de nya skatterna visat sig styra fel och ha akuta tillämpningsproblem, skriver Avfall Sverige och Energiföretagen Sverige i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet.
Kritik mot detalj-statistik
 
Naturvårdsverket har remitterat ett förslag på hur avfallsstatistiken ska utformas för att uppfylla kommande EU-krav. Avfall Sverige välkomnar att kommunerna även framöver kan använda verktyget Avfall Web, men avvisar förslaget att delredovisa kommunalt avfall från hushåll och verksamheter samt krav på plockanalyser vart fjärde år.

Läs mer
Uppdaterade råd om förebyggande
 
Kommunerna har fått en utökad verktygslåda när det gäller förebyggande och återanvändning i och med de ändringar i miljöbalken som trädde i kraft i somras. Därför har också Avfall Sverige uppdaterat sin guide #9.

Endast tillgänglig för inloggade medlemmar
Skyltsystemets manual uppdaterad
 
Närmare 150 användare har nu laddat ner materialet kring de nya avfallssymbolerna. Efter kommentarer har användarmanualen nu uppdaterats med information om hur skyltarna kan användas, hur egna loggan ska placeras och också adderat någon ny symbol.

Läs mer
Ny medlem
 
Vi hälsar Lektus välkommen till Avfall Sverige. De sysslar med projektledning, byggledning, projektering, samhällsbyggnad och infrastruktur.

Läs mer
Andrea förstärker Avfall Sveriges juridikarbete
 
Avfall Sverige har fått en ny rådgivare i juridik och seniorjurist i Andrea Hjärne. Hon bidrar med bred erfarenhet från miljöjuridiken. På Avfall Sverige kommer hon att bilda ett seniort jurist-team tillsammans med chefsjuristen Sven Lundgren, bland annat kring rådgivning, utbildning samt rätts- och policyutveckling. Andrea börjar efter årsskiftet.
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till årsskiftet. Det betyder att våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
• Nya avfallsregler • Insamling av förpackningar och tidningar
• Arbetsmiljö • Nya insamlingslösningar • Alternativ till ÅVC
 
Detta är några av rubrikerna på Avfall Sveriges höstmöte, där du får tillfälle att möta experter, att kompetensutvecklas och ja, det kommer att finnas möjlighet att mingla!
 
Grundkurs avfallsanläggningar
 
När: 17–18 november

Syftet med kursen är att ge en helhetsbild av arbetet och de verksamheter som bedrivs på en modern avfallsanläggning. Även erfarenhetsutbyte och utveckling av kontaktnät är viktiga inslag. Kursen har tidigare kallats grundkurs i deponering. Den riktar sig främst till nyanställd personal som arbetar på avfallsanläggningar.

Läs mer och anmäl dig
Certifiering av
biogödsel
 
När: 18–19 november

Sedan 1999 har tillverkare av biogödsel haft möjlighet att kvalitetscertifiera sin produkt (SPCR 120). Syftet är att enhetliga krav och oberoende kontroll ska ge slutprodukten hög kvalitet och stor trovärdighet. Denna kurs ger praktisk vägledning i hur man uppnår de krav på kvalitet och kontroll som ställs vid certifieringen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 23, 25 och 27 november

Här lär du dig vad som egentligen sker i en avfallspanna. Du får en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan och samtidigt öka vinsten från er panna samt hur du kan vara med och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats. Går först den webbaserade introduktionskursen "Svensk avfallshantering - en introduktion”.

Läs mer och anmäl dig
Slamtömningsmetod för enskilda avlopp
 
När: 24 november kl 9–15

För att minska på mängden slam som behöver transporteras och behandlas har alternativa metoder till konventionell heltömning, till exempel deltömning och mobil avvattning, utvecklats. På temadagen presenteras en rykande färsk guide från Avfall Sverige, som ger fakta och stöd inför val av slamtömningsmetod.

Läs mer och anmäl dig
BAT-slutsatser för biogasanläggningar
 
När: 27 november kl 10–15

Webbinariet ger en möjlighet att lära mer om bästa tillgängliga teknik, BAT, om BAT-slutsatserna för avfallsbehandling i allmänhet och vilka BAT-slutsatser som gäller för biogasanläggningar i synnerhet. Vi grottar ner oss i de aktuella BAT-slutsatserna, kikar närmre på utsläppsgränsvärdena (BAT-AEL) samt vad som ska rapporteras och när.

Läs mer och anmäl dig
Avfallskonomi och redovisning
 
När: 1 december kl 9–15
 
Arbetar du som avfallsansvarig eller liknande och vill lära dig mer om ekonomi? Eller är du ekonom på kommunen och vill fördjupa dig i avfallsekonomi? Då är detta kursen för dig! Kursen tar upp viktiga redovisningsfrågor som berör den kommunala avfallsbranschen, med särskild inriktning mot att verksamheten är reglerad av självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Invasiva arter i avfallshanteringen
 
När: 8 december kl 8.30–15

Vi lyfter vi frågor om hur privatpersoner och personal ska hantera invasiva arter på återvinningscentralen, kommunernas ansvar, läget i Sverige och i de andra nordiska länderna, hur avfallsanläggningar och deponier ska hantera invasiva arter för att förhindra spridning och vad som skulle hända om invasiva växtfröer letade sig in i biogödseln.

Läs mer och anmäl dig
Kommande kurser och temadagar
 
Fler temadagar och webbinarier kommer att läggas upp efter hand. Håll utkik på hemsidan!