Digitaliseringen är redan här
 
SKR stödjer kommuner och regioner i att skapa en mer effektiv och innovativ välfärd med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Bland annat har vi tagit fram en serie filmer där du får möta flera kommuner som redan har påbörjat sin digitaliseringsresa inom planeringsområdet.
Rapport om digitalisering av plan- och bygglovsprocesser
Nu finns en ny rapport som svarar på några av de vanligaste frågorna gällande utmaningar i form av lagbestämmelser, praxis och regelverk vid digitalisering av bygglovsprocessen samt även till viss del detaljplaneprocessen.
Lantmäteriet bjuder in till en webbsänd och energigivande dag fylld med information om smartare samhällsbyggnadsprocess, den juridiska utvecklingen samt exempel på hur kommuner och systemleverantörer jobbar med till exempel digitala bygglov och detaljplaner.
När: 27 oktober kl.09:00 - 15:00
Var: Digital webbsändning
Läs mer här
 
 
Låt inte staten köra över kommunerna om vindkraften
 
Regeringen vill tillsätta en utredning för att se över hur ett avskaffande av kommunernas rätt att säga nej till olämpligt placerade vindkraftverk skulle fungera. SKR är kritiska.
 
Klart för avrop – Särskilda boenden och trygghetsboenden på ramavtal
 
Kommuner, SKR och SKL Kommentus Inköpscentral har tillsammans tagit fram stödmaterial till de kommuner och de kommunala bolag som är intresserade av att avropa särskilda boenden och trygghetsboenden: handledningar, avropsmallar och utvärderingsmallar.

Ramavtalen syftar till att snabbt, flexibelt och kostnadseffektivt stödja kommuner med behov av permanenta byggnader och komplementbyggnader med god arkitektonisk kvalitet. Läs mer här
 
Öppna jämförelser Agenda 2030
 
SKR:s Öppna jämförelser Agenda 2030 presenterar resultat i databasen Kolada för varje kommun och region utifrån några av de nyckeltal som finns för Agenda 2030:s mål. Rapporten Öppna jämförelser – Agenda 2030 beskriver hur målen i FN:s agenda berör kommuner och regioner samt vad de kan göra för att närma sig målen.

Internationellt ligger Sverige i topp för att nå målen, men även vi har utmaningar, som stor klimatpåverkan, ökande klyftor och ojämlikhet inom områden som ekonomi, hälsa, boende och risken att utsättas för våld.
 
SKR:s webbsända konferenser 
 
 
Allmännyttiga bostadsbolag och aktiv markpolitik som verktyg för bostäder till alla, 5 november
Välkommen till en konferens om hur kommunerna kan använda sig av bostadspolitiska verktyg för bostäder till alla.
  • Tid: 5 november 2020
  • Målgrupp: Kommunala chefer, strateger, planerare/utredare
  • Kostnad: 2 300 kr, exklusive moms
  • Sista anmälningsdag: 4 november 2020
 
Besöksnäring på agendan - nationell dialog om samhällets roll för utveckling, 25 november
I november samlas politiker och ledande tjänstemän från hela Sverige för att, mot bakgrund av pandemin och dess konsekvenser, diskutera turismpolitiska utmaningar och offentliga aktörers roll för en hållbar utveckling av besöksnäringen framåt.
  • Tid: 25 november kl. 9.00-16.10
  • Målgrupp: Konferensen vänder sig till dig som arbetar med frågor som påverkar besöksnäringen. Du är politiker eller praktiker och finns inom t ex kommunledning, samhällsplanering, miljö, kollektivtrafik, kultur, fritid, näringsliv och infrastruktur.
  • Kostnad: 1500 kr exkl. moms
  • Sista anmälningsdag: 14 november
 
Presidiedagar del 2 - för miljö-, plan- och byggnadsnämnder, 30 november
Missa inte detta tillfälle till färsk information och inspiration kring en värld i förändring – vad gäller hälsan, ekonomin och en socialt annorlunda tillvaro. Hur påverkar det våra uppdrag och vad kan vi förvänta oss framöver? Carola Gunnarsson 1.e vice ordförande SKR hälsar välkommen. Hur kan vi samarbeta, samverka och bibehålla styrkan i rollen som förtroendevalda i en värld som förändras snabbt. Lyssna även till Emma Frans, vetenskapsskribent och forskare vid Karolinska Institutet. Emma har vunnit Stora Journalistpriset och utsetts till årets folkbildare. 
  • Tid: 30 november 13.00 - 16.00
  • Målgrupp: Detta år vänder vi oss inte endast till ordförande och vice ordförande i miljö-, plan- och byggnämnder, utan till samtliga ledamöter i nämnderna och gärna tillsammans med chef på ledningsnivå i förvaltningen.
  • Kostnad: Konferensavgiften är 1 300 kronor exkl. moms
  • Sista anmälningsdag: 23 november
 
Vägledningar om buller från idrottsplatser
 
När idrottsanläggningar som används intensivt ligger nära bostäder ökar risken för bullerstörningar. Därför har Naturvårdsverket tagit fram en vägledning om buller från idrottsplatser som stöd för att kunna minska bullerstörningar samtidigt som goda möjligheter till idrottsutövning bibehålls.

Boverket har tagit fram en vägledning om buller från idrottsplatser som stöd för tillämpningen av plan- och bygglagen. Vägledningen kan användas vid olika situationer, men den är i första hand avsedd att användas vid detaljplaneläggning eller bygglovsprövning av ny bostadsbebyggelse i områden som exponeras för buller från idrottsplats.
 
Vägledning om arkitekturstrategier
 
Boverket har nu färdigställt en vägledning om arkitekturstrategier. 

Vägledningen ska inspirera, ge kunskap om och goda argument för att du som arbetar i kommunen ska kunna arbeta strategiskt med arkitektur och den gestaltade livsmiljön.
Läs mer här
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se