Läs om vår digitala FUB-dans och mycket annat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsbrev oktober 2020
 
I det här utskicket:
  • Öppet hus inför val av grundsärskola 10 november - Inställt
  • Kommande månadsmingel
  • Digitalt medlemsmöte om ekonomi 4 november
  • Söndagspromenader med Inre Ringen
  • Digital FUB-dans med Donnez 6 november
  • Ordförande har ordet
 
Öppet hus inför val av grundsärskola 10 november - Inställt
 
Vårt planerade Öppet hus inför val av grundsärskola blir inställt i år på grund av det osäkra läget med Corona pandemin.

Men här är aktuell kontaktinformation till alla grundsärskolor och gymnasiesärskolor samt till utbildningsförvaltningen.

Vid frågor om skolor:
utbf.grundsarskola@edu.stockholm.se

Vid frågor om ansökan om ekonomisk ersättning i förskoleklass och ansökan om mottagande i grundsärskola:
mottagandeteamet@edu.stockholm.se

Se länk med gymnasiesärskolor i Stockholm:
https://gymnasieskola.stockholm/hitta-gymnasieskola/?servicetyp=119

Se länk med grundskolor i Stockholm, du kan filtrera grundsärskola under ”Typ av verksamhet”:
https://grundskola.stockholm/hitta-grundskola/
 
Kommande månadsmingel
 
FUB Inre Ringen har månadsmingel en kväll i slutet av varje månad. Vi gör litet som vi vill och vad vi har lust med - kollar på film, snackar, sjunger karaoke, spelar spel. Har trevligt tillsammans, helt enkelt.

Höstens kommande månadsmingel är lördagarna 7 november och 5 december, klockan 16.00-20.00, i FUB Stockholms kanslilokaler på Brännkyrkagatan 91.

Medlemmar i FUB Inre Ringen betalar 10 kronor för fika. Alla andra betalar 20 kronor. Vi serverar varmkorv med bröd, kaffe, te, juice och popcorn för den som vill ha.

Från och med nu krävs föranmälan för att veta att vi inte blir för många. Anmäl dig till kansliet via mail: info@fubstockholm.se eller telefon: 0737 10 77 79. Det går också bra att skicka ett sms.

Inbjudan - Månadsmingel
 
Digitalt medlemsmöte om ekonomi 4 november 
 
FUB Stockholms län bjuder in till ett digitalt medlemsmöte om ekonomi.  Mötet arrangeras i samarbete med Autism- och aspergerföreningen Stockholms län.

Tema: Ekonomi

Tid: Onsdagen 4 november klockan 18.00 (pågår 1-2 timmar)

Föreläsare: Harald Strand, Riksförbundet FUB

Plats: Digitalt möte via Zoom

Anmälan: Görs till stockholmslan@fub.se, 08-546 404 33. Ange vilken förening du tillhör och vilket möte anmälan gäller! Anmälan sker senast tisdagen den 27 oktober.

Inbjudan - Digitalt medlemsmöte
 
Söndagspromenader med Inre Ringen
 
Gillar du att träffa kompisar, promenera och kanske lära dig något nytt om staden du bor i? Då ska du komma med på FUB Inre ringens söndagspromenader!

Vi startar söndagen den 1 november, och fortsätter varje söndag till och med den 20 december.

Gruppen leds av Annika Lundin. Annika är Stockholmsguide och kommer att följa med och berätta spännande saker om Stockholms historia.

Vi samlas utanför porten till Brännkyrkagatan 91 vid FUB Stockholms kansli, vid tunnelbana Zinkensdamm. Promenaden börjar kl. 13.00. Efteråt går vi till FUB Stockholms kansli och fikar och snackar om det vi tycker är viktigt. Vi avslutar kl 15.00.

Deltagandet är kostnadsfritt och fikat kostar 10 kr.

Föranmälan är obligatoriskt. Anmäl dig till Stefan Fagerström via info@fubstockholm.se eller på telefon 0737 10 77 79 (det går bra att skicka ett sms också).

Inbjudan - Söndagspromenader
 
Digital FUB-dans med Donnez 6 november
 
Vi är många som saknar FUB-danserna på Fryshuset och det är fortfarande osäkert när danskvällarna kan komma igång igen. Därför är vi glada över att nu kunna ha en digital danskväll istället!

NÄR: Fredag 6 november kl 18.30 kommer Donnez att göra en digital spelning för oss i FUB Stockholm.

HUR: Spelningen sker via en länk som vi lägger ut på vår hemsida, fubstockholm.se, samt på vår Facebooksida (sök på FUB Stockholm).

Donnez hälsar att de längtar efter att få spela för oss och hoppas att alla dansar och sjunger med oavsett var man är!

Konserten kommer att finnas kvar även efter spelningen så att alla som vill kan se den flera gånger.

Digital FUB-dans - Donnez
 
Ordförande har ordet
 
Torbjörn Dacke, Ordförande i FUB
Stockholms styrelse
Vårt intressepolitiska arbete har senaste halvåret mycket handlat om hanteringen av pandemin Covid 19. Vi är precis som tidigare representerade i de flesta Funktionshinderråden i Stockholm stad, men också olika referensgrupper. Sedan 2018 har vi dessutom en egen samverkan med staden enligt LSS. Via vårt länsförbund och Riksförbund och medlemskap i Funktionsrätt Stockholm stad, Stockholms län och Sverige kan vi påverka intressepolitiken också på läns och riksnivå.

Självklart har frågorna om smittspridning och skydd för våra medlemmar varit viktigast. Men under våren blev det tydligt att stängning av verksamheter och besöksförbud för boenden innebar isolering och risk för psykisk ohälsa. Vi har därför försökt påverka Stockholm stad så att boenden skolor och dagliga verksamheter för våra medlemmar ska vara säkra men också öppna. För de som är tveksamma till att åka kollektivt, ska våra medlemmar kunna ansöka om säkra resor, även om man inte har rätt till färdtjänst i vanliga fall. Personalen på boenden ska bära skydd mot smitta när det behövs, men annars precis som tidigare klä sig så att boendet blir så hemlikt som möjligt.

LSS-utredningen gick ut på remiss i somras. Vissa delar om assistansen har tagits bort och ska utredas vidare. För övriga delar ska remissvar vara inne 12 november. Vår utgångspunkt är att LSS ska återställas och utvecklas. Våra medlemmar ska säkerställas goda levnadsförhållanden och målet är att kunna leva ett liv som andra, så som det uttrycks i den nuvarande lagen. Vi deltar i arbetet och försöker påverka i alla sammanhang vi kan.

Många uppmärksammade ett inslag i Uppdrag granskning nyligen om missförhållanden på vissa särskilda boenden. Med anledning av detta har vi riktat frågor till Stockholm stad vad de gör för att säkerställa kvalitén på våra boenden. Stockholm har fått en ny Socialdirektör Fredrik Jurdell och en ny Funktionshinderombudsman Astrid Thornberg. De har lovat att återkomma till oss med svar, och vi kommer också att bevaka frågan.