Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
November 2020
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • Hot, våld och allvarliga övergrepp i LSS-bostäder för vuxna har på nytt aktualiserats - Så har Riksförbundet FUB agerat
  • Socialstyrelsen ska kartlägga konsekvenser av covid-19 pandemin för daglig verksamhet
  • Socialstyrelsens Öppna jämförelser- bra verktyg i påverkansarbetet
  • Webbinarium den 17/11 om FUB:s remissyttrande över LSS-utredningen
  • Freja eID – ett alternativ till mobilt bank-id
  • Många har drabbats hårt av övergången från vårdbidrag och handikappersättning till omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning
  • Myndigheten för delaktighet ska undersöka konsekvenserna av pandemin för barn och unga med funktionsnedsättning
På vår hemsida samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av detta nyhetsbrev som går bra att skriva ut (klicka på "Bilagor").

Länk till nyhetsbreven på vår hemsida
 
 
Hot, våld och allvarliga övergrepp i LSS-bostäder för vuxna har på nytt aktualiserats - Så har Riksförbundet FUB agerat 
 
Under oktober har hot, våld och allvarliga övergrepp i LSS-bostäder för vuxna på nytt aktualiserats. Uppdrag Gransknings program den 14 oktober om Dick Nordh och Robin ställde problemen med bristande personalkompetens och frånvarande chefer på sin spets. Det resulterade i att ett enigt socialutskott kallade såväl socialminister Lena Hallengren som ansvariga myndigheter Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, till möten med utskottet. Även arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har fått en inbjudan. Riksförbundet FUB har agerat på olika sätt:
I en debattartikel i Göteborgs Posten den 23 oktober föreslog Riksförbundet FUB en konkret åtgärd; krav på utdrag ur misstankeregistret respektive belastningsregistret för personal som söker arbete i LSS-bostad för vuxna. Motsvarande bestämmelser finns redan när det gäller barn i LSS-verksamhet.
 
Socialstyrelsen ska kartlägga konsekvenser av covid-19 pandemin för daglig verksamhet
 

Socialstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag att kartlägga och analysera hur covid-19 pandemin har påverkat daglig verksamhet och andra LSS-insatser. Kartläggningen ska vara avslutad senast den 31 mars 2021.

FUB välkomnar uppdraget. Vi vet att alltför många personer med intellektuell funktionsnedsättning har varit utan sysselsättning i månader, eftersom den dagliga verksamheten har stängts ned. I vissa kommuner stängdes daglig verksamhet tidigt i våras och förblev stängd i flera månader, trots mycket låg smittspridning i de aktuella kommunerna. I kombination med olagliga besöksförbud i många gruppbostäder och indragna fritidsaktiviteter, finns en uppenbar risk för ökad psykisk ohälsa hos en redan utsatt grupp i samhället.

Länk till Regeringens pressmeddelande - "Kartläggning av konsekvenser för daglig verksamhet inom LSS till följd av covid-19" 
 
Socialstyrelsens Öppna jämförelser - bra verktyg i påverkansarbetet
 
Socialstyrelsen publicerar varje år Öppna jämförelser av stöd för personer med funktionsnedsättning. Syftet är verksamhetsförbättring som gagnar den enskilde. De vänder sig främst till chefer och verksamhetsutvecklare i kommunen. Men de kan även vara värdefulla i FUB:s intressepolitiska arbete i lokalföreningarna, eftersom resultaten rapporteras på kommunnivå och stadsdelsnivå i Stockholm och Göteborg.
 
Av de Öppna jämförelserna 2020 framgår exempelvis:
  • Endast 43 procent av kommunerna har så kallade kontinuitetsplaner för grupp- och servicebostäder. En kontinuitetsplan syftar till att upprätthålla verksamheten med god kvalitet även vid en kris eller allvarlig händelse.
  • Endast 38 procent av kommunerna har rutiner om att krisberedskap ska ingå i kravspecifikationen vid upphandling av verksamhet.
  • Endast en tredjedel av kommunerna har en samlad plan för LSS-handläggarnas kompetensutveckling.
Man kan även hitta uppgifter om kommunen har rutiner vid indikation på att ett barn eller en vuxen utsatts för våld i LSS-verksamhet, om kommunen ersätter ledsagares omkostnader och hur många som deltagit i daglig verksamhet och sedan fått arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Och en hel del annat.

Länk för att se uppgifter om din kommun - "Öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsätting, LSS"
 
 
 
Webbinarium den 17/11 om FUB:s remissyttrande över LSS-utredningen
 
Just nu arbetar kansliets IP-grupp för fullt med FUB:s remissyttrande över LSS-utredningens förslag. Yttrandet ska vara inlämnat till socialdepartementet senast den 12 november. Tisdag den 17 november, klockan 17:00-18:30, bjuder vi in till ett teamsmöte, då vi presenterar innehållet i Riksförbundet FUB:s remissyttrande. Remissyttrandet kommer att bearbetas till lättläst. När den lättlästa versionen är klar kommer vi bjuda in till ett anpassat webbinarium för Inre Ringens medlemmar.

Mer information om webbinariet den 17/11 kommer under nästa vecka läggas ut på FUB:s webbplats.
 
 
Freja eID – ett alternativ till mobilt bank-id
 
Att kunna legitimera sig digitalt har blivit allt viktigare när de flesta myndigheter och företag använder olika e-tjänster. Den mest använda lösningen för att identifiera är Bank-ID som ägs av flera svenska banker. Det är dock inte alla som har möjlighet att skaffa Bank-ID. Vi har sett att en del av våra medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning nekas Bank-ID hos, vilket gör att man inte kan logga in hos olika myndigheter. FUB har lyft problematiken med Bank-ID och digitalt utanförskap till regeringen.
 
Om en person inte får, kan eller vill skaffa BankID kan Freja eID vara ett alternativ. Freja eID ägs av det svenska företaget Verisec AB och är godkänd av Myndigheten för digital förvaltning. Freja eID Plus fungerar bland annat på 1177 Vårdguiden och Skatteverket. Freja eID Plus går ännu inte att användas hos Försäkringskassan men Verisec AB arbetar för att utöka antalet tillgängliga myndigheter och företag.

Länk för att läsa mer om Freja eID
 
Många har drabbats hårt av övergången från vårdbidrag och handikappersättning till omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning
 
Efterlysningen i senaste nyhetsbrevet om upplevelser av att ansöka om omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning resulterade i många svar. Vi vill tacka för att ni har delat med er. Tyvärr är det väldigt tydligt att övergången från vårdbidrag och handikappersättning inte har fungerat väl. Försäkringskassan har inte kunnat hantera mängden ansökningar och många har fått sänkta bidrag efter reformen.

Inspektionen för socialförsäkringen har konstaterat att införandet av de nya förmånerna och utfasningen av de gamla förmånerna har lett till allvarliga konsekvenser för många enskilda personer och för familjer med barn som har en funktionsnedsättning.

 
Vi tar med oss de insamlade erfarenheterna till Försäkringskassans funktionshindersråd.

Länk till Inspektionen för socialförsäkringens rapport - "Införandet av omvårdnadsbidrag och merkonstnadsersättning"
 
Myndigheten för delaktighet ska undersöka konsekvenserna av pandemin för barn och unga med funktionsnedsättning
 
Myndigheten för delaktighet (MFD) har fått det viktiga uppdraget att samla in och presentera information om de konsekvenser och utmaningar som coronapandemin hittills har inneburit för barn och unga med funktionsnedsättning och deras familjer.
 
Riksförbundet FUB och MFD har ett pågående samarbete kring frågor för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning. Den 22 oktober träffade skolombudsman Robert Öberg MFD och lyfta bland annat problemen med bristande skolgång och inställda LSS-aktiviteter under pandemin.

Länk för mer info om regeringsuppdraget till MFD - "Barns upplevelser av pandemin ska uppmärksammas"
 
 
Information om förbundskansliets arbetsgrupp om LSS
Eva Borgström, samordnare
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se