Förslag till ny hantering av returpapper
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Förpackningar ska samlas in bostadsnära från 2023
 
Regeringen har nu beslutat att producenterna ska ordna insamling av förpackningsavfall från bostadsfastighet från den 1 januari 2023.

Beslutet innebär att Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) kan fortsätta att samla in förpackningsavfall vid återvinningsstationer, och kommuner kan fortsätta samla in förpackningsavfall genom sina befintliga system, utan uppdrag från producenterna, åtminstone till och med 2022.

De 60-talet kommuner, som idag har egna fastighetsnära insamlingssystem, kommer inte att få den ersättning från producenterna från årsskiftet som de planerat för, innan förordningen senarelades.

– Det är oerhört beklagligt att kommuner och kommuninvånare nu får bära stora extrakostnader under de kommande två åren eftersom producenterna inte varit mogna uppgiften att hantera den fastighetsnära insamlingen från den 1 januari 2021, som tidigare beslutats av regeringen, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige.
 
33 förslag till ett mer cirkulärt Sverige
 
Delegationen för cirkulär ekonomi har levererat flera förslag till regeringen, som ska bidra till en bättre resurshushållning. Förslagen är ett inspel till regeringens kommande handlingsplan för cirkulär ekonomi och spänner över ekonomiska incitament, regelverk, forskning, kultur och attityder.

Läs mer
Svensk i Iswas styrelse
 
Gunilla Carlsson, ansvarig för internationella relationer på Sysav, har valts in i styrelsen för den internationella avfallsorganisationen Iswa.
– Det är otroligt viktigt för utvecklingen av avfallshanteringen att Sysav och Sverige får bidra med vår kompetens och erfarenhet, men minst lika viktigt är att vi kan utveckla det internationella samarbetet och därigenom vår egen avfallshantering, säger Gunilla Carlsson.

Läs mer
"Dubbla signaler i budgeten"
 
Ambitionen i regeringens budget är god, men det finns flera frågetecken. För de avgörande områdena avfall, energi och vatten krävs det både mer långsiktighet och ett bättre helhetsgrepp. Det skriver Avfall Sverige tillsammans med Svenskt vatten, Energigas Sverige och Energiföretagen i Altinget.

Läs mer
Tema återbruk i Avfall och Miljö # 4/2020
 
Nu finns ett nytt nummer av avfallsbranschen egen tidning ute. Läs om Borlänges nya byggåtervinning, om Halmstads effektiva upphandling av begagnat och om Stockholms smarta sätt att nå studenterna. Men vi rapporterar också från Etiopien och från  Sveriges enda marina återvinning.

Läs tidningen digitalt
Krafter sökes för att stärka Public Affairs
 
Nu skapar Avfall Sverige en ny verksamhetsgrupp, som ska samla medlemmarnas specialister på samhällskontakter och påverkansarbete. Det ger möjlighet att vara med och påverka, att få nya perspektiv och att sätta in den egna verksamheten i ett större sammanhang.

Läs mer
Avfall Sverige sluter cirkeln – bilaga
 
I en bilaga till Dagens Samhälle den 1 oktober lyfter Avfall Sverige en rad exempel på det positiva arbete som pågår i kommuner, hos myndigheter och inom företag för att skapa ett mer hållbart samhälle. Biogas, plast och textil är ämnen som vi tittar särskilt på.

Läs mer
Tips för er som ska samla in matavfall
 
I en uppdaterad guide från Avfall Sverige ges råd för alla som planerar införa ett system för att samla in källsorterat matavfall. Det är exempelvis viktigt att engagera den egna organisationen, från insamlingspersonal till ledning och beslutsfattare.

Enbart för inloggade medlemmar
Nya rapporter
 
Lär dig mer om digitala möjligheter, matavfallets faror och förorenade jordar
 

2020:22 Översilningsytors potential att rena lakvatten från PFAS
I försök fick lakvatten rinna nedför en svagt sluttande, gräsbeklädd yta samt infiltrera ned i marken. Resultatet visar på stora variationer mellan ytornas reningspotential, men gemensamt för samtliga anläggningar är att ingen betydande rening av PFAS i lakvattnet kunde ses.

Läs mer

2020:24 Exponeringsrisker vid insamling av matavfall
Här sammanfattas det aktuella kunskapsläget kring potentiella hälsorisker vid exponering mot bioaerosoler i samband med insamling av matavfall. Största risk är när avfallskärl töms till sopbilsaggregatet. Åtgärder som kan minska denna exponering är höglastade lastbilar, större avstånd från aggregatet vid tömning samt väl förslutna avfallspåsar.

Läs mer

2020:25 Digitaliseringens möjligheter inom avfallsanläggningar
Smarta robotar, sensorer, drönare och molntjänster ska utveckla avfallssektorn. Det är en slutsats i denna rapport från Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet, som presenterar framgångsrika digitala lösningar för avfallsanläggningar.

Läs mer

2020:26 Behandlingsmetoder av förorenade överskottsmassor
Det finns ett flertal behandlingsmetoder som kan användas istället för deponering av överskottsmassor från infrastrukturprojekt och byggnation. De skiljer sig åt avseende kostnad, behandlingskapacitet och vilka föroreningar som kan reduceras. Den viktigaste utgångspunkten vid metodval är innehållet i massorna både avseende föroreningar och mängden finmaterial.

Läs mer


 
Kolla in PPT på rapporterna
 
Till Avfall Sveriges rapporter finns en Powerpionpresentation med de viktigaste slutsatserna samlade på några få bilder. Perfekt för dig som vill få en snabb överblick eller tipsa kollegor om vilka rapporter som kan vara till hjälp i just er verksamhet.

PPT-filen hittar du under fliken Presentation, som syns när du loggat in.
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till årsskiftet. Det betyder att våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
• Nya avfallsregler • Insamling av förpackningar och tidningar
• Arbetsmiljö • Nya insamlingslösningar • Alternativ till ÅVC
 
Detta är några av rubrikerna på Avfall Sveriges höstmöte, där du får tillfälle att möta experter, att kompetensutvecklas och ja, det kommer att finnas möjlighet att mingla!
 
Så kan vi närma oss de globala målen 
 
När: 30 oktober kl 9–15

Årets temadag inom kommunikation har ett högaktuellt ämne, som kräver så mycket mer än bara kommunikation för att uppnås. Vi tittar på hur bolag, kommuner och regering jobbar med de globala målen, men fokuserar såklart på hur avfallsbranschen kan ta sig an denna utmaning. Beteendeförändring går som en röd tråd genom dagen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsanläggningar
 
När: 17–18 november

Syftet med kursen är att ge en helhetsbild av arbetet och de verksamheter som bedrivs på en modern avfallsanläggning. Även erfarenhetsutbyte och utveckling av kontaktnät är viktiga inslag. Kursen har tidigare kallats grundkurs i deponering. Den riktar sig främst till nyanställd personal som arbetar på avfallsanläggningar.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: 23, 25 och 27 november

Här lär du dig vad som egentligen sker i en avfallspanna. Du får en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan och samtidigt öka vinsten från er panna samt hur du kan vara med och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats. Går först den webbaserade introduktionskursen "Svensk avfallshantering - en introduktion”.

Läs mer och anmäl dig
Slamtömningsmetod för enskilda avlopp
 
När: 24 november kl 9–15

För att minska på mängden slam som behöver transporteras och behandlas har alternativa metoder till konventionell heltömning, till exempel deltömning och mobil avvattning, utvecklats. På temadagen presenteras en rykande färsk guide från Avfall Sverige, som ger fakta och stöd inför val av slamtömningsmetod.

Läs mer och anmäl dig
Avfallskonomi och redovisning
 
När: 1 december kl 9–15
 
Arbetar du som avfallsansvarig eller liknande och vill lära dig mer om ekonomi? Eller är du ekonom på kommunen och vill fördjupa dig i avfallsekonomi? Då är detta kursen för dig! Kursen tar upp viktiga redovisningsfrågor som berör den kommunala avfallsbranschen, med särskild inriktning mot att verksamheten är reglerad av självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Kommande kurser och temadagar
 
Fler temadagar och webbinarier kommer att läggas upp efter hand. Håll utkik på hemsidan!