Nyhetsbrev från Projekt Domkyrkoberget, Strängnäs
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev 14, Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 14
 
 
AART architecture
Vad händer nu då?
 
I juni kunde vi tillkännage vinnaren i arkitekttävlingen och vi har nu ett team att arbeta vidare med. Samtalen har börjat för att jobba vidare tillsammans med Markus Grieser, Lone-Pia Bach och det vinnande arkitektteamet . Det är en lång väg, och lång tid, innan vi kan börja bygga.

Det första steget är att gå vidare i ansökan och arbetet med en förändring i detaljplanen. Denna detaljplaneprocess följer den vanliga arbetsprocessen inom kommunen och vi kommer att ta fram och lämna in det material och underlag som behövs. Det kommer ta ca 3 år innan detaljplanen vinner laga kraft, dvs innan den gäller och vi kan gå vidare.

En del av det arbetet är att vi tittar på förslaget för att till exempel se hur det går att effektivisera ytanvändningen ytterligare, och vad som händer om vi flyttar på någon funktion. Målet är att domkyrkan, de andra byggnaderna och nya hus ska möta behoven och fungera ännu bättre som mötesplats och arbetsplats i denna kulturhistoriska miljö.

Håll utkik i Präntaren! Under november kommer information om Domkyrkoberget att ställas ut i ett av skyltfönstren.
 
För ytterligare information: Marie Rydén Davoust, projektledare marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se eller 0152-245 17
 
Fotograf Marie Rydén Davoust
Vi gör verksamhet tillsammans
 
En av anledningarna att vi har satt i gång med projektet är att vi vill utveckla verksamhet tillsammans runt kyrkberget.

Detta kan vi nu lägga mer tid på, när arbetet med de fysiska förutsättningarna går in i ett annat skede med detaljplaneprocessen.

Om du har en idé, ser ett behov eller något annat som kan bidra till att utveckla verksamheten på och omkring Domkyrkoberget så hör av dig någon av huvudmännen.
 
På och omkring berget
 
Det pågår redan fysiska förändringar som bidrar till att vi på sikt får lättare att träffas på olika sätt i den här delen av Strängnäs.

Roggeborgen - från Roggeplan kan vi se att det händer något i huset! De håller på att bygga en ny utrymningstrappa och arbetet beräknas vara klart före årsskiftet. När trappan är klar går det att vara betydligt fler i Rikssalen på översta våningen än dagens 15 personer. Kanske kan det bli kammarkonserter där igen?
 
Europaskolan - under året har matsalen, i den gamla Järnhandeln på Storgatan 11, byggts om och till. Har du sett hur fint det är på innergården? Arkeologerna hittade en del intressanta fynd i grävningen. Nu finns det möjlighet också för andra att hyra in sig. Kanske kan det bli en födelsedagsfest där?
 
 
Varför Projekt Domkyrkoberget?
 

Domkyrkoberget är ett gemensamt arbete där alla huvudmän vill bidra till att utveckla platsen till en ännu bättre mötesplats i Strängnäs. Detta kan sammanfattas i:
 
Domkyrkoberget - en förtätad plats för tro, utbildning och kultur.

Projekt Domkyrkoberget syftar till en verksamhetsmässig och fysisk utveckling av platsen för att åstadkomma en unik miljö med social täthet och ökad interaktion mellan människor och verksamheter.

Vi fortsätter att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget. En viktig del är vad vi kan göra för verksamhet tillsammans. Detta fortsätter vi att arbeta med.

Huvudmännen är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk.
 
All information hittar du här: En vinnare och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget