Undvik trängsel på återvinningscentralerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tomas Ulväng, vd
Tierps Energi & Miljö
Hälsningar från vd
 
Hej! Tomas Ulväng här, vd för Tierps Energi & Miljö.

Med hösten och framförallt vintern ståendes för dörren vill jag att ni känner er lugna kring att vi kommer kunna utföra och leverera inom våra ansvarsområden även under dessa pandemitider. Jag tänkte därför passa på att förklara lite kring hur vi på Temab hanterar och förebygger driftstörningar.

Oavsett om det handlar om att tillhandahålla rent dricksvatten, uppvärmning av hus och hem, sophantering eller att se till att våra gator och trottoarer är framkomliga så har vi beredskap på plats.

Vi har fyra beredskapsgrupper som dygnet runt är beredda att gå in i tjänst om så krävs. Förutom personalresurser så har vi även tekniska installationer som minimerar risken för störningar. Om det till exempel skulle bli strömavbrott mitt i vintern har vi nu under året säkrat att vi har automatisk reservkraft som startar igång för att säkra leveranser av vatten och värme till dig som är kund hos oss.

Vår målsättning är alltid att du som kund ska bli påverkad så lite som möjligt vid en driftstörning. I det bästa av fall så märker du förhoppningsvis ingenting alls, då är vi som allra nöjdast. Som samhällsnyttigt företag finns vi till för att leverera nyttigheter. Vi gör det året runt och dygnet rund, för er och till er. Så ni kan fokusera på annat i livet.

Med vänlig hälsning,
Tomas Ulväng
 
Närmare 6 ton farligt avfall mottaget genom vår mobila insamling
 
I september hade vi vår senaste omgång med mobil insamling av återbruk och farligt avfall. Även denna gång blev insamlingen väldigt lyckad med stora mängder mottaget. Vi vill ge ett stort tack till alla er som tog tillfället i akt och lämnade in ert material.

Farligt avfall
I september tog vi emot över 2 ton farligt avfall genom vår mobila insamling och under hela 2020 är totalen därmed uppe i närmare 6 ton. Räknat sedan starten 2018 har vi totalt sett fått in över 16 ton farligt avfall genom insatsen. Ett stort, stort tack till samtliga som har tagit tillfället i akt och lämnat in sitt avfall.

Återbruk
Även återkopplingen kring återbruket är väldigt positiv, det är till och med med rapporter om överfulla bilar på en del orter. Även här har ni alla gjort ett stort arbete och tack vare er insats så får användbara saker ett fortsatt liv istället för att hamna på återvinningscentralen.

Framåt våren så ämnar vi att köra nästa omgång med den mobila insamlingen, mer information om upplägg, datum och insamlingsplatser kommer efter årsskiftet.

Läs mer på vår hemsida
 
Undvik trängsel på  återvinningscentralerna
 
I förra veckan kom det nya lokala råd i region Uppsala kring hanteringen av covid-19. Vi har samtidigt upplevt en ökad trängsel på våra återvinningscentraler runt om i kommunen. Med utgång från detta så vill vi komma med några råd och önskemål till samtliga besökare.
 
Besök återvinningscentralen på vardagar
Under helgen så är trycket på våra återvinningscentraler som störst. Om du har möjlighet så rekommenderar vi därför att du besöker oss på vardagar istället. Gatmot återvinningscentral har till exempel öppet måndag till fredag varje vecka.

Därtill finns det även risk att ett besök på helgen tar längre tid än vanligt framöver. För att hålla ner antalet samtidiga besökare så kan vi behöva ha flaggvakt vid infarten under dessa dagar.
 
Åk inte i onödan
Innan du besöker någon av våra återvinningscentraler så ber vi dig även att fundera på om just det här besöket är nödvändigt, just nu. Kanske går det att vänta några veckor. Kanske går det att samla ihop avfallet och åka en sväng till återvinningscentralen istället för att ta flera småturer.

Genom att tänka till en extra gång inför ditt besök så kan vi tillsammans minska risken för smittspridning, för såväl din egen som vår personals skull.
 
Karin har över 15 års erfarenhet inom yrket och har arbetat hos oss på Temab sedan starten 2016.
Karins trädgårdstips - höstfix
 
Hej! Karin här från avdelningen gata och park. Den här månaden tänkte jag komma med lite tips inför den härliga höstfixen.

Städa inte så noga
För det första: städa inte så noga i trädgården just nu. Det behövs inte. Har ni mycket löv kvar då har ni turen att kunna använda det till något vettigt, som att räfsa in det under buskar, häckar och perenna rabatter för att kväva ogräs och ge näring.

Försök att inte beskära alla perenner, fåglarna behöver fröna och det är ju faktiskt mycket trevligare att snygga till rabatterna på våren då ljuset och vårvärmen börjar komma.

Vill du ha besök av koltrasten så är ett tips att spara lite äpplen i trädgården, då kommer den att sjunga vackert för dig. Om du vill mata småfåglarna så ska fågelmatarna helst placeras nära buskar eller träd så de har ett gömställe att vara på.

Förbereda för plantering
Själv börjar jag förbereda för att plantera vitlök och det går bra att plantera ända fram till tjälen kommer. Använd ett friskt utsäde för att slippa sjukdomar i jorden och gödsla dem på våren. Om du har funderat på att börja täckodla så är nu ett bra läge att ta vara på alla löv och täcka ett område i trädgården som man vill odla på. Täckodling besparar din tid för rensning och vattning och det blir en kanonbra jord att odla på.

Vi är många som vill slippa mörkret och det finns massvis med härliga ljusslingor och solcellslampor att välja bland. Passa på att göra ett mysigt höstarrangemang som lyser upp i mörkret. Njut av tillvaron här och nu!
 
Byte av telefoni den 26 november
 
Vi vill upplysa samtliga kunder om att vi den 26 november kommer att byta telefonioperatör. Om allt går som planerat ska du som kund inte påverkas av detta på något sätt, utan det ska gå att nå oss som vanligt från klockan 09.00 denna torsdagsmorgon.

Skulle dock problem uppstå så kan man alltid nå oss via mail och formulär via vår webbplats.
 
Energispartips för din uppvärmning
 
Fjärrvärme är ett väldigt effektivt och miljövänligt uppvärmningsalternativ, men genom små insatser kan du göra uppvärmningen av ditt hem än mer energieffektivt. På vår hemsida har vi samlat några enkla vardagstips som kan hjälpa dig att minska din värmeförbrukning.
 
Behöver du hjälp?
I samarbete med Uppsala kommun så har Tierps kommun energi- och klimatrådgivare som vänder sig till allmänheten och kostnadsfritt svarar på frågor och ger dig råd om energieffektivisering. Du når dessa på 018-727 47 24 eller energiradgivning@uppsala.se.
 
Sms eller e-post vid driftstörning
 
Du har väl inte missat att du kan få sms eller e-post om en driftstörning drabbar din eller en närståendes fastighet?
 
Du kan själv bestämma vilket nummer som tjänsten ska kontakta samt lägga till fler fastigheter till din profil. Kanske vill du ha information om något händer vid sommarstugan, en äldre närståendes fastighet eller på kontoret.

Kontrollera att dina uppgifter finns och stämmer
Vi ber samtliga kunder att säkerställa att man har korrekt telefonnummer eller e-postadress kopplat till sin fastighet i systemet. Oregistrerade kontantkort, jobbmobiler eller hemligt nummer är till exempel aldrig med i registret om det inte kopplas manuellt. Även andra anledningar kan orsaka att telefonnummer ibland saknas.

Registret är inte publikt. Det används endast i varningstjänsten och aldrig i kommersiellt syfte.
 
Gå till temab.servicevarning.se