Riksförbundet FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Oktober 2020
 
Månadens utskick:
  • Gömd & Glömd - webbsändning om personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext
  • Tips - Använd Volontärbyrån för att hitta personer som vill engagera sig!
  • Satsning på 1956-klubben under 2021
  • E-utbildning om de nya samverkansreglerna mellan läkemedelsföretagen och intresse/patientorganisationer samt patienter
  • Mitt Bästa Jag byter namn till Mitt vuxenliv - livskunskap
  • Ung i FUB – kom och var med!
  • Nätverksträff 28 oktober
  • Länsträff 25 november
  • Värva medlemmar i november och december
  • Och på tal om att värva medlemmar - använd gärna den här filmen!
  • Aktivistveckan - tack för den här gången!
https://www.fub.se/om-fub/aktuellt/nyhetsbrev/ samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").
 
Gömd & Glömd - webbsändning om personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext
 
På Riva hinder finns just nu en utbildningsserie om våld i nära relationer. En av webbsändningarna handlar om erfarenheter från ett projekt om vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext.  

Riva hinder vänder sig till de som möter personer med funktionsnedsättning i sitt yrke eller i sitt ideella arbete.

Arrangörer av den här webbsändningen är Brottsoffermyndigheten, Funktionsrätt Västerbotten, Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå kommun.

Webbsändningen kommer att äga rum tisdagen den 20 oktober kl.14.00-16.00 och f
öreläsare är TRIS – Tjejers rätt i samhället.

Länk för mer info och anmälan – Gömd & Glömd – erfarenheter från ett projekt om vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext
 
Tips - Använd Volontärbyrån för att hitta personer som vill engagera sig!
 
Letar ni efter personer som vill engagera sig?

Gör som FUB Södra Sörmland och använd Volontärbyrån för att hitta personer som vill engagera sig. 

Volontärer kan 
hjälpa till med det intressepolitiska arbetet till exempel genom att bevaka kommunbeslut eller att hjälpa till med skrivelser till nämnderna. 

Länk tilll FUB Södra Sörmlands sida på Volontärbyrån
 
Satsning på 1956-klubben under 2021
 
Under 2021 kommer det att satsas mer på 1956-klubben!

Ni kan läsa mer om det i Unik nr 5 som kommer ut i december.

Vi hoppas att fler företag vill sponsra FUB genom 1956-klubben under 2021.

Ett mål kommer vara att alla lokalföreningar försöker värva minst ett företag.

Till exempel kommer en tävling utlysas, håll utkik för mer information.

Länk för att läsa mer om 1956-klubben 
 
E-utbildning om de nya samverkansreglerna mellan läkemedelsföretagen och intresse/patientorganisationer samt patienter
 

Den 1 maj i år trädde de nya samverksansreglerna mellan läkemedelsföretagen och intresse/patientorganisationer samt patienter i kraft. De nya samverkansreglerna ingår i LER (Läkemedelsbranschens Etiska Regelverk).

LIF har nu lanserat en 30 minuter lång E-utbildning kring detta!

Utbildningen förklarar de nya reglerna och ger övning i hur de skall tillämpas. Utbildningen är tillgänglig för allmänheten och LIF vill gärna veta vad man tycker om utbildningen.

Länk till utbildningen – Lif lanserar e-utbildning om samverkan mellan läkemedelsföretag och patientorganisationer
 
Mitt Bästa Jag blir Mitt vuxenliv - Livskunskap
 
Den 1 september 2020 startade FUB ett nytt projekt.
 
Arbetsnamnet på projektet var ”Mitt bästa jag”. Men nu är det bestämt vad projektet ska heta: ”Mitt vuxenliv – Livskunskap”
 
Projektet ”Mitt vuxenliv” ska göra en kurs för gymnasiesärskolan om föräldraskap. Projektet ska också ta fram en utbildning på webben, om föräldraskap.
 
Materialet ska kunna användas i skolan och på fritiden av unga personer med intellektuell funktionsnedsättning som vill veta mer om hur det är att vara förälder. Det kommer också bli material som anhöriga och personal kring ungdomarna kan använda.
 
Varför har vi startat det här projektet? Oplanerade graviditeter är mycket vanligare för tjejer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning. På gymnasiesärskolan på Högbergsskolan i Tierp, har de oplanerade graviditeterna minskat avsevärt, när eleverna fick veta vad det innebär att få barn.
 
Ung i FUB – kom och var med!
 
Det har väl kanske inte undgått någon att vi nu har lanserat vårt ungdomsnätverk Ung i FUB? Postkodsprojektet Volymen på max som pågått sedan 2018 lider mot sitt slut men övergår nu till att bli FUB:s eget nätverk för unga medlemmar.

Syftet med Ung i FUB är att skapa en plattform för våra unga medlemmar. Under träffarna i Ung i FUB fokuserar vi på frågor som rör rättigheter, jämställdhet och att göra sin röst hörd, både inom FUB och ute i samhället.
Ung i FUB finns i nuläget i FUB Klippan/Åstorp och Uppsala samt FUB Stockholm som är på gång att starta upp. Och fler hoppas vi verkligen på att bli! I november släpps nämligen Ung i FUB:s egen handbok, som riktar sig till just lokalföreningar som är intresserade av att ansluta till nätverket. Boken kommer också innehålla många exempel på teman och övningar till själva träffarna.

Elin Bonnier som är projektledare för Volymen på max svarar mer än gärna på frågor angående Ung i FUB och hur man kan tänka vid uppstart.
Elin.bonnier@fub.se
Tel: 070 732 68 26

Glöm inte att kika in på vår hemsida för att få mer information om vad Ung i FUB är.
www.Ungifub.se
 
Nätverksträff 28 oktober 
 
Nätverksträff för anställda
28 oktober är det dags för höstens nätverksträff för anställda. Träffen är till för personer som är anställda inom FUB - i en lokalförening eller i ett länsförbund. Träffen kommer att vara digital, på grund av coronapandemin. Under nästa år hoppas vi däremot kunna erbjuda en fysisk träff.

Under träffen kommer vi att prata om FUB:s arbete relaterat till covid-19, hälsa inom FUB, FUB:s nya arvfondsprojekt: Mitt vuxenliv – Livskunskap, Ung i FUB och lite annat. Tid för frågor kommer absolut att finnas, och vi hoppas såklart att träffen ger er mycket.

Datum: 28 oktober 2020
Tid: 13.00 - 17.00
Anmälan skickas till: attila.fabian@fub.se.
Sista anmälningsdag är den 27 oktober 2020.

Inom kort kommer mer information och program för dagen på vår hemsida, håll utkik. Frågor tas gärna emot av Attila Fabian (attila.fabian@fub.se).

 
 
Länsträff 25 november 
 
25 november är det dags för årets länsträff. Träffen anordnas för att samla personer inom FUB:s länsförbund, för att dela kunskap och erfarenheter. Träffen kommer att vara digital, på grund av coronapandemin. Nästa år hoppas vi kunna erbjuda en fysisk träff.

Annika Sundh Meiling från Medlemsutveckling.se kommer att hålla i länsträffen och träffens tema kommer att vara styrelsearbete – hur kan vi förbättra vårt styrelsearbete? Annika Sundh Meiling har stor erfarenhet av medlemsutveckling och styrelsearbete, och vi hoppas att ni får ut mycket av länsträffen.

Datum: 25 november 2020
Tid: 13.00 - 17.00
Anmälan skickas till: attila.fabian@fub.se.
Sista anmälningsdag 24 november 2020.

Inom kort kommer mer information och program för dagen på vår hemsida, håll utkik. Frågor tas gärna emot av Attila Fabian (attila.fabian@fub.se).

 
 
Värva medlemmar i november och december
 
November närmar sig! I november och december har vi som praxis att nya medlemmar inte behöver betala medlemsavgift för resten av året utan betalar för nästa år.
Värva gärna medlemmar under den här tiden!

Använd materialet ni redan fått, men kom ihåg att berätta: De kommer få en faktura – så snart som möjligt
för medlemskap under det som är kvar av 2020 plus 2021. 300 kronor för huvudmedlemmar och 60 kronor för familje-medlemmar. Ta en tuschpenna och skriv in det i broschyrerna, lägg med en extra lapp eller berätta när ni överlämnar foldern.
 
Och på tal om att värva medlemmar - använd gärna den här filmen!
 
 
Aktivistveckan - tack för den här gången!
 

Nu finns en sammanfattning av Aktivistveckan uppe på hemsidan som bland annat bestod av digitala träffar, intervjuer i media och prisutdelning av Årets aktivister!

Länk till sammanfattningen av Aktivistveckan – tack för den här gången!
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Sara Westfahl, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: sara.westfahl@fub.se.