Byggsanktionsavgifter enligt 11 kap. PBL
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Oktober 2020 PBL Nano #23
Byggsanktionsavgifter enligt 11 kap. PBL
 
 
Lektionsmål
 
Deltagaren ska få en överblick över de regler om byggsanktionsavgifter som finns i 11 kap. PBL och i PBF, och på en övergripande nivå, kunskap om hur byggnadsnämnden ska gå tillväga för att fatta ett rättssäkert beslut om byggsanktionsavgift.


I PBL nano nummer 14 gick vi igenom de regler som gäller för förelägganden, förbud och ingripanden som finns i 11 kap. PBL och den systematik som gäller för dessa beslutstyper. Men i 11 kap. PBL finns även bestämmelser om byggsanktionsavgifter. Byggsanktionsavgift ska tas ut för vissa överträdelser av plan- och bygglagstiftningen och det är byggnadsnämnden som ska ta ut dem. I denna PBL nano ska vi gå igenom systematiken för byggsanktionsavgifterna.
 
Bevisbörda och beviskrav
 
En byggsanktionsavgift har straffrättslig karaktär. Det innebär att byggnadsnämnden ska visa att det finns förutsättningar att beslut om byggsanktionsavgift och att det är nämndens sak att bemöta och där det är möjligt försöka motbevisa varje invändning som den avgiftsskyldige gör för att undgå ansvar. Bevisbördan för samtliga omständigheter som ligger till grund för beslutet om byggsanktionsavgift ligger alltså på nämnden. Det gäller såväl att överträdelsen verkligen har ägt rum som att överträdelsen omfattas av byggsanktionsavgift. Det kan dock finnas situationer då tillsynsmyndigheten möter sådana bevissvårigheter att ett sänkt beviskrav kan tillåtas.

Mark och miljööverdomstolens avgöranden: MÖD 2015-11-26, mål nr P 3559-15
 
Byggsanktionsavgifternas systematik
 
Reglerna för byggsanktionsavgifter finns i PBL och i PBF. I PBL finns regler för bland annat handläggningen, formalia och nedsättning av avgifter. I PBF finns i huvudsak de avgiftsbelagda överträdelserna, beräkningsgrunder och definitioner av olika begrepp.

För att byggnadsnämnden ska kunna fatta ett beslut om byggsanktionsavgift är det ett antal frågor och handläggningsåtgärder som nämnden behöver utreda och vidta för att uppfylla de krav som regelverket ställer:
 
Är överträdelsen avgiftsbelagd?
 
Först måste byggnadsnämnden ta ställning till om det har skett en överträdelse av plan- och bygglagstiftningen som är avgiftsbelagd. Det är bara de överträdelser som finns uppräknade i 9 kap. PBF som är avgiftsbelagda. Denna fråga är mycket viktig att nämnden besvarar innan man går vidare i handläggningen, eftersom uppräkningen av överträdelser i PBF är uttömmande. Finns överträdelsen inte uppräknad i PBF går det inte att ta ut en byggsanktionsavgift.
En byggsanktionsavgift ska exempelvis tas ut om nybyggnad av en komplementbyggnad som kräver lov eller anmälan påbörjas utan startbesked.

Läs mer på PBL kunskapsbanken om vilka överträdelser som är avgiftsbelagda

Preskription
 
Den andra frågan som byggnadsnämnden behöver besvara är om preskription har inträtt. Byggnadsnämnden får inte besluta att ta ut en byggsanktionsavgift om den som anspråket riktas mot inte har getts tillfälle att yttra sin inom fem år efter överträdelsen. (11 kap. 58 § PBL). Det är nämnden som ska visa att den avgiftsskyldige har fått tillfälle att yttra sin inom femårsfristen.
 
Avser överträdelsen rivning eller utdömt vite
 
Om överträdelsen avser rivning av en byggnad ska i vissa fall ingen byggsanktionsavgift tas ut. Det finns tre situationer då rivning av en byggnad är undantagen sanktionsavgift. Den första situationen är om rivningen har gjorts med stöd av en annan lag eller författning. Den andra är om rivningen har varit nödvändig för att undanröja risk för människors liv eller hälsa eller för att avvärja eller begränsa en omfattande skada på annan egendom. Den tredje är om rivningen har gjorts på grund av att byggnaden till väsentlig del var skadad till följd av en eldsvåda eller någon annan liknande händelse. (11 kap. 56 § PBL).

Byggsanktionsavgift ska inte heller tas ut om överträdelsen har medfört att ett vite har dömts ut. (11 kap. 55 § PBL).
 
Vem ska byggsanktionsavgiften riktas mot?
 
Byggnadsnämnden måste ta ställning till vem sanktionsavgiften ska riktas mot. Avgiften kan antingen tas ut av den som när överträdelsen begick var ägare till den fastighet eller byggnadsverk som överträdelsen avser, den som begick överträdelsen eller den som har fått en fördel av överträdelsen. (11 kap. 57 § PBL) Även om nämnden i princip kan välja fritt mellan de här personerna, bör man bedöma vem det är lämpligast att ta ut avgiften av. Ofta kan det vara enklast att i första hand vända sig till ägaren. Om två eller flera är avgiftsskyldiga för samma överträdelse, är de solidariskt ansvariga för betalningen. (11 kap. 60 § PBL). Det innebär att byggnadsnämnden kan kräva ut hela avgiften från vem som helst av de som är avgiftsskyldiga.
 
Är byggsanktionsavgiften oskälig?
 
En byggsanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett med uppsåt eller av oaktsamhet. Med andra ord gäller strikt ansvar. Det finns dock tre situationer då sanktionsavgiften inte behöver tas ut av den avgiftsskyldige. (11 kap. 53 § PBL). Nämnden måste därför ta ställning till om det vore oskäligt att ta ut en byggsanktionsavgift.

Den första situationen är om den avgiftsskyldige på grund av sjukdom inte har förmått att själv eller genom någon annan fullgöra sin skyldighet. Den andra är överträdelsen har berott på en omständighet som den avgiftsskyldige inte har kunnat eller bort förutse eller kunnat påverka. Och den tredje är om det är oskäligt med hänsyn till vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa. Som bestämmelsen är utformad krävs det en hel del för att nämnden inte ska ta ut byggsanktionsavgift. Det måste vara fråga om en allvarligare sjukdom som i princip omöjliggjort för den avgiftsskyldige att handla eller helt oförutsedda och opåverkbara händelser.

Det är den avgiftsskyldige som i första hand måste visa att omständigheterna är sådana att det är möjligt att ge avgiftsbefrielse. Kraven på bevisning får dock inte ställas orimligt högt. Situationer som inte anses motivera avgiftsbefrielse är exempelvis försumlighet hos uppdragstagare, dålig ekonomi, okunskap om gällande regler, glömska, tidsbrist, bristande rutiner eller att ett företag är nystartat.

Om byggnadsnämnden däremot lämnat felaktiga besked som framkallat den gärning eller passivitet som orsakat byggsanktionsavgiften torde det dock vara grund för avgiftsbefrielse.
 
Beräkning av byggsanktionsavgiften
 
Efter att ha gått igenom frågorna ovan är det nu dags att beräkna sanktionsavgiftens storlek. Beräkningsgrunderna finns i 9 kap. PBF. Sanktionsavgiften fastställs med tillämpning av det prisbasbelopp som gäller för det år som beslutet om byggsanktionsavgift fattas, och inte det år åtgärden utfördes. I vissa fall ska avgiften bestämmas till halva eller dubbla beloppet. På PBL kunskapsbanken finns en beräkningsguide som man kan använda som stöd för att räkna fram sanktionsavgiften. Med hjälp av guiden kan man skapa en bilaga till beslutet. Bilagan innehåller information om sanktionsavgiften och hur den har beräknats.

Boverkets guide för beräkning av byggsanktionsavgift
 
Skäl för nedsättning av byggsanktionsavgiften?
 
När man har räknat fram sanktionsavgiften måste man bedöma om det finns skäl att sätta ned den. I vissa situationer ska eller får nämnden sätta ned sanktionsavgiften trots att det skett en avgiftsbelagd överträdelse.

En byggsanktionsavgift ska tas ut om en lov- eller anmälningspliktig åtgärd har påbörjats utan startbesked. Om den avgiftsskyldige när den åtgärden påbörjades hade fått bygglov eller hade anmält åtgärden ska avgiften sättas ned till hälften. Det är viktigt att notera att en halvering ska ske för åtgärder som kräver bygglov, men inte för åtgärder som kräver marklov eller rivningslov. Däremot ska en halvering ske om en anmälningspliktig rivningsåtgärd anmälts till byggnadsnämnden. (9 kap. 3 a § PBF).

Om sanktionsavgiften blir orimligt hög får avgiften, i ett enskilt fall, sättas ned till hälften eller en fjärdedel om den inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har skett. Vid prövningen ska det särskilt beaktas om överträdelsen inte har skett med uppsåt eller av oaktsamhet eller om överträdelsen av andra skäl kan anses vara av mindre allvarlig art. (11 kap 53 § PBL) Exempel på när det kan bli aktuellt med nedsättning är om den avgiftsskyldige har gjort en felbedömning av lovplikten på goda grunder, om överträdelsen har ett samband med att byggnadsnämnden inte handlagt ett visst ärende inom rimlig tid eller om överträdelsen är av rent formell karaktär.
 
Kommunikation innan beslut om byggsanktionsavgift
 
Efter att nämnden räknat fram sanktionsavgiften, och innan nämnden fattar ett beslut, ska den avgiftsskyldige få tillfälle att yttra sig över nämndens utredning och bedömning. (11 kap. 58 § PBL) Ett eventuellt yttrande som inkommer är en viktig del av beslutsunderlaget i ärendet, och nämnden bör bemöta de invändningar som framförs i motiveringen av beslutet. Annars riskerar nämnden att inte uppfylla sin bevisbörda.
 
Har rättelse skett?
 
Innan byggnadsnämnden fattar beslut om att ta ut byggsanktionsavgift måste nämnden kontrollera om rättelse har skett. Om rättelse har skett får sanktionsavgiften inte tas ut. (11 kap. 54 § PBL). Rättelse kan ske ända fram till nämndens sammanträde där frågan om sanktion eller ingripande har tagits upp till överläggning.

Rättelse innebär normalt att den olovliga åtgärden tas bort eller återställs. Nämnden måste dokumentera kontrollen om rättelse har skett eller inte med exempelvis tjänsteanteckningar, fotografier, videoupptagning eller liknande, annars riskerar nämnden att inte uppfylla sin bevisbörda.

Rättelse som sker efter ett sammanträde där nämnden har haft överläggning i påföljds- eller ingripandefrågan medför däremot inte någon avgiftsbefrielse.
 
Beslut om byggsanktionsavgift
 
Om rättelse inte har skett ska byggnadsnämnden besluta om att ta ut en byggsanktionsavgift. Beslutet ska delges den avgiftsskyldige. (11 kap 59 § PBL) Enligt huvudregeln ska sanktionsavgiften betalas inom två månader efter det att beslutet har delgetts den avgiftsskyldige. Nämnden får dock besluta om en senare betalningsdag, till exempel en viss tid från det att beslutet fått laga kraft. (11 kap. 60 § PBL).

Om den avgiftsskyldige vill överklaga beslutet ska överklagandet ha kommit in till byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag den avgiftsskyldige delgavs beslutet. (44 § FL).

När byggsanktionsavgiften har beslutats ansvarar nämnden för att driva in avgiften. (9 kap. 4 § PBF) Om ett beslut om byggsanktionsavgift inte har verkställts inom tio år från det att beslutet vann laga kraft, behöver avgiften inte betalas. (11 kap. 61 § PBL).

Läs mer om byggsanktionsavgifter på PBL kunskapsbanken

Vill du lära dig mer om tillsynshandläggningen?
 
Håll utkik på PBL kunskapsbanken efter Boverkets nya webbutbildning Byggnadsnämndens PBL-tillsyn som kommer lanseras i slutet av året!
 
 
 
 
Vem skriver?
 
Det är Anna Andersson, jurist på Boverket, som denna gång står för innehållet i PBL Nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. 
Prenumerera på PBL Nano!