Nya beräkningar av bostadsbristen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
30 september 2020
Flygbild över stad med byggnader
Foto: Scandinav/Kentaroo Tryman
Boverket presenterar nya beräkningar av bostadsbristen
 
462 000 hushåll i landet är trångbodda och drygt 56 000 hushåll av dem har också en ansträngd boendeekonomi. Det är hushåll som har en orimlig boendesituation. Läs Boverkets nya rapport. Den visar hur stor bristen är i landet, i regioner och i kommuner. Du kan också se en pressträff i efterhand och ladda ner öppna data. 
Läs mer på Boverkets webbplats
 
 
Händer som håller i läsplatta som visar bilder på detaljplan
Den 1 oktober sänder Boverket ett webbseminarium om föreskrifter för detaljplaner och digital information i dessa. Reglerna påverkar alla som producerar detaljplaner och som har en roll i detaljplaneprocessen. Foto: Helsingborgs stad/Cleber Domingos Arruda
Webbseminarium den 1 oktober: Föreskrifter för detaljplan
 
Boverket har beslutat om nya regler för detaljplaner. Reglerna gäller både detaljplanens innehåll och hur informationen ska hanteras digitalt. Reglerna träder i kraft den 1 oktober. Samma dag klockan 14 informerar vi om nyheterna i ett webbseminarium. 
 
Mål 11-veckan: Så når vi Agenda 2030-målen om hållbara städer och samhällen
 
Var med den 19-22 oktober för att stärka kopplingen mellan forskning och praktik och skapa omställningskraft i kommunerna för hållbara städer och samhällen! Det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande och Rådet för hållbara städer, med totalt 18 myndigheter och organisationer, genomför den digitala konferensen med en mängd valbara sessioner utifrån olika perspektiv påmål 11 och dess delmål.
 
Lyftkran vid bygge av hus
En av de viktigaste orsakerna till problemen med byggskador och slöseri är brist på motivation och engagemang, svarar branschens aktörer i en enkät som du kan läsa på Boverkets webbplats. Den 23 september anordnades ett webseminarium i ämnet som du kan se i efterhand. Du kan även anmäla dig till uppföljande webbinarium den 3 november. Foto: Andreas Blomlöf
Bristande engagemang och motivation leder till byggskador
 
Bristande engagemang och motivation hos de anställda i byggprojekt leder till omfattande fel, brister och skador i byggandet. En enkätundersökning som gjorts på uppdrag av Boverket visar att den projektkultur som råder i många byggprojekt hämmar motivation och engagemang, några av de viktigaste drivkrafterna för att minska förekomsten av fel i byggandet.

Byggskador och slöseri kostar omkring 100 miljarder varje år. Vad kan vi tillsammans göra för att öka nytänkande, kvalitet och resurseffektivitet i byggsektorn? En av de viktigaste orsakerna som utpekades av branschens aktörer är brist på motivation och engagemang. Nu kan du titta på det webbinarium som Boverket, CMB vid Chalmers och IQ Samhällsbyggnad anordnade den 23 september.
Se webbinarium på Youtube

Diskussionen fortsätter! Välkommen till ett uppföljande webbinarium den 3 november.
Anmäl dig på IQ Samhällsbyggnads webbplats!
 
Inspiration: Samband mellan byggd miljö, teknikutveckling och hållbarhet
 
Boverket har under fyra års tid arbetat med att belysa sambanden mellan byggd miljö, teknikutveckling och hållbarhet. Nu finns en slutrapport och en inspirationsskrift med slutsatser och medskick från detta arbete. Materialet riktar sig till dig som arbetar med regional utveckling eller översiktlig planering.
Ladda ner och läs "Sambanden mellan byggd miljö, teknikutveckling och hållbarhet – en inspirationsskrift" på Boverkets webbplats
 
Ny e-tjänst för bygglovsprövning
 
Blir du inte klok på planenlig utgångsläge? Undrar du när du ska göra en samlad bedömning? Eller funderar du över vilken avvikelse du ska tillämpa? Boverket har tagit fram en ny e-tjänst – Planenlighetsguiden. Guiden är ett stöd vid prövningen av kravet på planenlighet och syftar till att underlätta bygglovsprövningen inom detaljplan.
Ta del av guiden i PBL kunskapsbanken
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling