Anmäl dig till digitala PBL-dagar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
September 2020
Boverkets digitala PBL-dagar 2020 öppna för anmälan
 
Den  25 och 26 november genomför Boverket två dagar med PBL i fokus. Konferensen är digitial och kräver anmälan för att delta. Foto: Scandinav/Nicho Södling
Boverket hälsar dig varmt välkommen till två online-dagar späckade med fördjupande föreläsningar och diskussionsseminarier i aktuella och knepiga PBL-frågor!
 
 
Ur programmet:
 
  • Aktuella och vägledande rättsfall - praxis från Mark- och miljööverdomstolen.
  • Den egentliga nyttan av digitalisering.
  • Vad händer i bygglovsutredningen?
  • Att samverka i bostadsprojekt - om dialogens utmaningar och kraft.
  • Valbara temadiskussioner för bättre PBL-tillämpning.
Anmäl dig på Boverkets webbplats
 
Foto: Helsingborgs stad/Cleber Domingos Arruda
Webbseminarium: Föreskrifter för detaljplan den 1 oktober
 
Boverket arbetar med föreskrifter för detaljplaner och digital information i dessa. Reglerna träder i kraft 1 oktober 2020 och blir bindande från och med 1 januari 2022. Den 1 oktober 2020 klockan 14.00-15.00 sänds ett webbseminarium om föreskrifter för detaljplan.

Reglerna är de första av den här sorten inom samhällsbyggnadsområdet. Reglerna påverkar alla som producerar detaljplaner och som har en roll i detaljplaneprocessen. Det innebär bland annat att alla kommuner, länsstyrelser, andra myndigheter, domstolar och systemleverantörer som utvecklar programvaror för att ta fram och hantera detaljplaner berörs av de nya reglerna. Boverket tar också fram vägledning om de nya reglerna och uppdaterar planbestämmelsekatalogen.

Syftet med sändningen är att sprida information om vad de nya reglerna omfattar, hur de ska tillämpas, på vilket sätt de är en del av en nationell informationshantering av geodata och hur de förväntas påverka de olika aktörerna. Syftet är också att informera om den nya vägledningen och om den uppdaterade planbestämmelsekatalogen.

Mer information om webbseminariet finns på Boverkets webbplats
 
Nytt i PBL kunskapsbanken
 
Översiktsplanemodell 2.1 med frågor och svar
 
Boverket publicerar nu en ny version av ÖP-modellen med en databas. Databasmodellen levereras i två olika format, dels en ESRI filbaserad geodatabas och dels som en xml-fil (XML-arbetskatalogdokument). Nu finns också frågor och svar om modellen. 
Ta del av FAQ för ÖP-modellen 2.1 i PBL kunskapsbanken
 
Boverkets nya föreskrifter och allmänna råd om detaljplan
 
Boverket har tagit beslut om föreskrifter om detaljplan, BFS 2020:5, och allmänna råd om redovisning av reglering i detaljplan, BFS 2020:6 Föreskriften och de allmänna råden träder i kraft 1 oktober 2020. Kommunerna får börja tillämpa föreskriften direkt när den trätt i kraft, men måste inte göra det. Föreskriften blir obligatorisk att tillämpa på detaljplaner som påbörjas efter 31 december 2021. De allmänna råden börjar gälla omedelbart vid ikraftträdandet 1 oktober 2020.
Ta del av informationen om Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan i PBL kunskapsbanken
 
Utbildning om byggregler i kök och bad är nu komplett!
 
Webbutbildningen riktar sig till dig som arbetar med att planera, rita, bygga och/eller installera kök eller badrum och den handlar om vilka byggregler som är minimikrav i dessa utrymmen. Utbildningen består av tre avsnitt, dels en introduktion till byggreglerna, ett avsnitt om byggregler i kök och nu är även ett tredje avsnitt om byggregler i badrum klart.

Gå utbildningen om byggregler i kök och bad på PBL Akademin
 
Sambanden mellan byggd miljö, teknikutveckling och hållbarhet
 
Boverket har under fyra års tid arbetat med att belysa sambanden mellan byggd miljö, teknikutveckling och hållbarhet. Nu finns en slutrapport och en inspirationsskrift med slutsatser och medskick från detta arbete. Materialet riktar sig till dig som arbetar med regional utveckling eller översiktlig planering.

Ta del av slutrapporten på Boverkets webbplats
 
Fakta om Boverkets digitala PBL-dagar 2020
 
  • Den 25–26 november är det dags för Boverkets online-konferens då vi bjuder på fördjupande föreläsningar och diskussionsgrupper i aktuella och knepiga PBL-frågor. På grund av restriktionerna för offentliga möten kommer höstens PBL-konferens att genomföras digitalt, som ett stormöte i verktyget Zoom.
     
  • Det blir föreläsningar med bland andra Boverkets rättschef, Yvonne Svensson, genomgång av aktuella rättsfall av domare Malin Wiik och en rapport från Bygglovsutredningen av utredaren Jesper Blomberg. Du har möjlighet att anmäla dig till gruppdiskussioner i så kallade break-out rooms och några teman kommer att vara Plantolkning, Tillsynsavgifter, Föreskrifter detaljplan, PBL och kulturvärden och Kontrollplan och KA:s roll.

     
  • Cirkatider den 25 november kl. 10.00-16.00, den 26 november, kl. 08.30-12.00. Konferensen är kostnadsfri. Antalet uppkopplingar kommer att vara begränsat till 300. Anmälningslänk öppnas omkring den 20 september, via kalender på boverket.se. Varmt välkommen!
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet