Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
Oktober 2020
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • FUB:s remissvar om LSS utredningen – vad tycker din förening är viktigt att få med i svaret?
  • Personalkompetens i LSS-bostäder
  • Resultat av efterlysning om besöksförbud i LSS-bostäder
  • Debattartikel i ETC om besöksförbud i LSS-bostäder
  • Socialstyrelsens plan inför eventuella nya utbrott av covid-19
  • Efterlysning: har du ansökt om omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning?
  • Regeringens budgetproposition för 2021 är nu klar och inlämnad till riksdagen
fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av detta nyhetsbrev som går bra att skriva ut (klicka på "Bilagor").
 
 
FUB:s remissvar om LSS utredningen – vad tycker din förening är viktigt att få med i svaret?
 
 
Vi vet att det finns många lokalföreningar och länsförbund som gärna villl dela med sig av sina synpunkter om vad som är viktigt att få med i FUB:s svar.

Därför vill vi flagga redan nu för ett utskick i nästa vecka som kommer att gå till alla som prenumererar på nyhetsbrevet Styrelsenytt.

I utskicket kommer vi att berätta bland annat om vilka underlag vi använder i remissvaret samt vägledning i hur man kan utforma feedback till riksförbundet.
 
Personalkompetens i LSS-bostäder
 
 
Under hösten 2019 skickade Riksförbundet FUB en skrivelse till socialminister Lena Hallengren och riksdagens socialutskott, där vi uppmärksammade kompetensbristerna hos baspersonal i bostad enligt LSS. I regleringsbrevet för 2020 fick Socialstyrelsen, glädjande nog, i uppdrag att göra en kartläggning och analys av kompetensen hos personal som arbetar i LSS-bostäder samt av vilka kompetensinsatser som erbjuds offentligt finansierade LSS-bostäder. Socialstyrelsen ska även undersöka om den nuvarande kompetensnivån bedöms vara tillräcklig, för att de boende ska ha en trygg och säker boendemiljö och om brister i kompetens och bemanning påverkar risken för tvångs- och begränsningsåtgärder. Om undersökningen visar på brister i kompetensen ska Socialstyrelsen ge förslag på lämpliga åtgärder.

Uppdraget ska göras i samarbete med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och i dialog med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 mars 2021. FUB skickade i slutet av augusti en skrivelse till Socialstyrelsen, där vi ger vår syn på frågor från Socialstyrelsen om LSS-insatserna bostad för vuxna och bostad för barn och unga.

Länk till skrivelse (under bilagor) 

 
Resultat av efterlysning om besöksförbud i LSS-bostäder
 
I många gruppbostäder infördes lagstridigt besöksförbud i anslutning till att regeringen i mars 2020 införde ett nationellt besöksförbud i äldreboenden. I september månads Nyhetsbrev LSS gjorde kansliet en efterlysning av medlemmarnas erfarenheter av besöksförbud i LSS-bostäder och stängda gemensamhetsutrymmen. Vi fick svar från ett 25-tal kommuner, varav några från samma kommuner. Av svaren framgick att många gruppbostäder hade haft besöksförbud ända sedan i mars, april. Flera anhöriga beskrev att det hade varit mycket jobbigt, för den närstående och för dem själva. Många kommuner och privata utförare har även stängt gemensamhetsutrymmena för de boende i gruppbostäder och servicebostäder.

Samverkansmöte med SKR och Socialstyrelsen
Vid ett digitalt samverkansmöte den 23/9 med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Socialstyrelsen lyfte FUB resultatet av efterlysningen och beskrev även den ökade psykiska- och fysiska ohälsan som en följd av besöksförbudet, i kombination med stängda dagliga verksamheter och inställda fritidsaktiviteter. Besöksförbudets effekter kommer även tas med i FUB:s kommande rapport till den statliga coronakommissionen, vilka ska utvärdera myndigheternas åtgärder för att hantera spridningen av coronaviruset.
 
 
Debattartikel i ETC om besöksförbud i LSS-bostäder
 
Medlemmarnas erfarenheter av besöksförbud i grupp-bostäder ledde till en debattartikel, som publicerades i ETC den 27 september: 

Lagvidriga besöksförbud orsakar psykisk ohälsa – debatt i ETC av FUB:s förbundsordförande Harald Strand och Eva Borgström, intressepolitisk samordnare.

Att vissa beslut går för fort när en pandemi bryter ut, har vi förståelse för. Men inte att lagvidriga beslut gäller vecka efter vecka, månad efter månad med förödande konsekvenser för de drabbade.
 
 
Socialstyrelsens plan inför eventuella nya utbrott av covid-19
 
Socialstyrelsen lämnade i september en rapport om hur myndigheten planerar inför eventuella nya utbrott av covid-19 under hösten och vintern. Ett avsnitt berör LSS-verksamhet. Socialstyrelsen skriver att statistiken visar att det förekommer smittspridning inom såväl bostad med särskild service enligt LSS som personlig assistans. Förekomsten ligger dock på ungefär samma nivå som för den totala befolkningen. Det är i nuläget ingen brist på skyddsutrustning. Inledningsvis under våren hade privata assistansanordnare som gav stöd utifrån den statliga assistansersättningen svårt med tillgången till skyddsutrustning. Socialstyrelsen har förtydligat att kommunernas inventering av behov även bör inkludera dessa anordnare.

I händelse av utbrott av covid-19 i LSS-bostad, hänvisar Socialstyrelsen till material om arbetssätt som togs fram under våren 2020, tillsammans med bl.a. Riksförbundet FUB.

Länk till rapporten Socialstyrelsens plan inför eventuella nya utbrott av covid-19
 
Efterlysning: har du ansökt om omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning?
 
Den 1 januari 2019 infördes två nya ersättningar hos Försäkringskassan – omvårdnadsbidrag (tidigare vårdbidrag) och merkostnadsersättning (tidigare handikappersättning).

Omvårdnadsbidrag är ett bidrag till föräldrar vars barn på grund av en funktionsnedsättning har ett särskilt behov av omvårdnad och tillsyn. Vuxna med funktionsnedsättning och föräldrar till barn med funktionsnedsättning som har merkostnader till följd av funktionsnedsättningen kan ansöka om merkostnadsersättning.

Nu vill vi veta mer om medlemmarnas erfarenheter av att ansöka om de nya ersättningarna.

Hur har du upplevt ansökningsprocessen? Har övergången från vårdbidrag/handikappersättning till omvårdnadsbidrag/merkostnadsersättning påverkat dig eller din anhöriga negativt? Hör gärna av dig till förbundsjurist julia.henriksson@fub.se
 
Regeringens budgetproposition för 2021 är nu klar och inlämnad till riksdagen
 
426 miljoner lägre i utgifter för assistansersättningen än väntat blir utfallet för 2020 enligt siffrorna i den nya budgetpropositionen som presenterades av regeringen inför riksdagen den 21 september. Siffrorna känns något märkliga då Riksförbundet FUB har vittnat om tragiska berättelser under året där livet inte längre fungerar för enskilda och dess närstående till följd av att man blivit av med assistansen eller får kraftiga indragningar på densamma. Inte nog med det så kommer anslagen för assistansersättningen att minska år 2022 och 2023 med drygt 13 miljoner respektive 29,5 miljoner, jämfört med anslaget för 2021. Det verkar se mörkt ut för insatsen och för alla som inte längre får möjlighet att leva som alla andra i samhället och deras anhöriga.

Inte nog med det så minskar anslaget till IVO nästa år med 880 000 kr vilket innebär att myndigheten får ännu mindre resurser till att ta enskilda ärenden vilket redan idag inte görs utom i mycket svåra fall av missförhållanden. Det finns ingen tillsynsmyndighet alls att vända sig till i princip för enskilda som istället blir utlämnade till ett rättslöst vakuum. Myndigheten för delaktighet får även en minskning med 120 000 kr vilket visar på ytterligare indragningar i arbetet för ett liv som alla andra i samhället. Indragningarna till myndigheterna motiveras av generella besparingskrav.

För att minska administrationen ska Försäkringskassan enligt budgetpropositionen inte längre betala ersättning för kostnader för anställning för den som får tre fjärdedels sjukersättning eller aktivitetsersättning och som får lönebidrag för anställning eller får en anställning hos Samhall. Ersättningen kommer från och med nästa år istället att betalas ut av Kammarkollegiet i enlighet med förordningen om statlig ersättning till Samhall Aktiebolag för en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse.


Länk till budgetpropositionen
 
 
Information om förbundskansliets arbetsgrupp om LSS
Eva Borgström, samordnare
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se