Nyhetsbrev 07-2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Digitalt Brottningsforum, 24 oktober
 
Hur får vi våra barn och ungdomar att trivas och fortsätta inom brottningen? Hur bra är vi på att se barnens perspektiv?

Nu gör vi ett nytt försök, den digitala vägen.
Kostnadsfri digital föreläsning och workshop 9:30-12:30, 24 oktober. 
Helen Alpstig, RF-SISU Stockholm föreläser om Trygg Idrott och Barnens spelregler. 
Föranmäl gärna här https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1425435
Vi återkommer inom kort med mer information, diskussionsunderlag och möteslänk till träffen.
 
Ansök till RIG och NIU läsåret 2021/22
 
Om du är intresserad av att gå på något utav våra två riksidrottsgymnasier (RIG) eller kanske studera på någon av våra nationella idrottsutbildningar (NIU), behöver du skicka in din ansökan senast den 1 december.
Ansökningsblankett till RIG hittar du här
För mer information, besök vår RIG/NIU-sida
Vid frågor, kontakta Samuel Lund, Generalsekreterare Svenska Brottningsförbundet samuel.lund@brottning.rf.se
 
Tränarutbildningar igång igen
 
Håll koll på vår hemsida för datum för Brottning Grund och Brottning Fortsättning. Vill ni ha en utbildning i ert distrikt, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se
 
Att arrangera coronaanpassade tävlingar
 
Först ut var Alebrottningarna i början av september. Sedan Richthoffs-Cupen följt av Lilla Fyrstads riksfinal för killar och nu senast Ocab Cup.

Att arrangera en tävling under pågående coronapandemi kräver en del förberedelser.
För att det ska fungera i praktiken krävs det förståelse och ansvarstagande av deltagarna.

De arrangörer vi talat med är nöjda med att ha genomfört sina tävlingar och tycker att det flutit på bra under tävlingsdagen. Deltagande klubbar har respekterat förhållingsregler och på vissa håll till och med uppskattat att till exempel ha en egen zon i hallen.
I de fall de inte gjort det, har skarp tillsägelse från arrangören hjälp. Men det borde inte behövas.
Jörgen Olsson, Limhamn, Richthoffs-Cupen skriver i sin rapport;
Arrangörsklubben ska inte agera poliser, varken till att köra ut folk, eller konstant påtala gällande avståndsbedömning och liknande, utan där måste vi hjälpas åt mer. Självfallet fanns där ledare i besökande föreningar som gick in och hjälpte till att påtala om det gällande regelverket, vilket var glädjande.

Invägning och medicinska kontroller har fungerat riktigt bra. Så bra att Alebrottningarna kommer att fortsätta med samma upplägg, även efter pandemin. De valde att dela ut invägningskorten och sedan ha invägningen klubbvis.
En positiv effekt av att tävla utan publik och att ha ett begränsat antal ledare nere vid mattorna, har varit att det blir ett lugn för brottarna på mattan. Mindre hets och press.
Även domarna har upplevt att detta. vilket har lett till att de känt en mycket större trygghet i sin domarroll.
Men publiken behövs, tycker Lars Svensson, Matforsbrottarna, Ocab Cup;
- Det finns visserligen fördelar med att det är lugnt i hallen och det har varit intressant att se det under dessa speciella tider. På sikt tror jag däremot att det är avgörande för brottningens utveckling att tävlingarna kan genomföras med publik, med den nerv och energi det medför samt för möjligheten till intäkter för arrangerande klubbar, säger han.Det stora arbetet för arrangörerna, är förberedelserna och handlingsplanerna. De har alla utgått från sina förutsättningar men också tittat på varandras upplägg.

Att vara ute i god tid, när man ska kommunicera med till exempel kommunen är ett tips till de som ska arrangera framöver. Likaså att ha löpande kommunikation med deltagande föreningar för att svara på frågor inför tävlingen. Då ökar möjligheten till ett smidigt arrangemang.

Om ni ska, eller funderar på att arrangera tävling i höst, hör gärna av er till  christer.persson@swedewrestling.se eller någon av de som hittills genomfört tävlingsarrangemang.
De finns alla tillgängliga för frågor och att agera som bollplank.
 
Adam Strandner, ÖIS rullar Georgios Barbanos , Huddinge.
Fjärde raka för Simon i Lilla Fyrstads
 
text: Cege Berglund
 
För första gången sedan 2009 vann Örgryte IS Lilla Fyrstads för pojkar och den här gången var det roligare än förra. För elva år sedan fick ÖIS segern i efterskott efter att protokollet justerats på grund av oegentligheter. Nu var det inget snack. ÖIS vann sju av tio matcher mot båda sina motståndare och hade som sämst sju poängs marginal sammanlagt.
Priset till tävlingarnas bäste brottare gick till 18-årige Simon Borkenhagen. Inlånad från AK 77 var han den ende som hade hemmaplan på riktigt i Geråshallen och seger är en vanesak för honom.
- Nästa år får jag inte vara med, då är jag för gammal, konstaterade Simon. Han kan redovisa fyra segrar i rad!
2017 vann han med AK, 2018 med AK:s allians och 2019 med GAK. Den här gången slog han först Team Skånes Radoslaw Molin, sedan Huddinges Hamza Sertcanli.
- Det här var min första tävling sedan nyår, berättade Simon, och det kändes bättre än förväntat. Skönt att komma igång. Huvudmålen den här säsongen är junior-VM, om det blir av, och JSM.

ÖIS hade lånat in ytterligare två brottare: GAK:s Petter Lund i 65 kg och Värnamos Isak Johansson i 48. Isak vann båda sina matcher på teknisk överlägsenhet. Det var första gången han var med i Lilla Fyrstads.
- Farshid Vafai (far till Alexander, som vann sina matcher överlägset i 60 kg) ringde och frågade om jag ville vara med, sa Isak, och jag ställde upp eftersom jag redan kände ett par ÖIS:are. Nu känner jag alla!

Coronarestriktionerna gjorde förstås att det blev en annorlunda tävling. Men frånvaron av publik hindrade inte att brottningen som visades upp var både entusiastisk och underhållande.
Synd bara att fjärde finallaget, Bjuv, tvingades tacka nej kvällen före. Några sjukdomsfall stoppade resan och Bjuv tog sitt ansvar.
Sasum Kepetyan i 52 kilo var Huddinges mest framgångsrike med två säkra segrar. Team Skåne hade sina främsta i Limhamnsbröderna Axel och Hugo Baff. Båda vann sina matcher mycket säkert.

Klassegrare:
38 kg David Liljenberg, Skåne
41 kg Benjamin Failli, Örgryte
44 kg Axel Baff, Skåne
48 kg Isak Johansson, Örgryte
52 kg Sasum Kepetyan, Huddinge
55 kg Adam Silverin, Örgryte
60 kg Alexander Vafai, Örgryte
65 kg Hugo Baff, Skåne
71 kg Adam Strander, Örgryte
80 kg Simon Borkenhagen, Örgryte

Till resultaten i Lilla Fyrstads, Riksfinal killar.
 
Digital Arrangörsträff 5 november
 
Eftersom tävlingarna där vi planerade att ha arrangörsträffarna, blivit inställda, erbjuder vi nu en digital träff.
Välj ett av två möjliga tillfällen den 5 november. Kl 12.00 eller kl 19.00.
Alla som sökt sanktion för tävling 2021 har fått en inbjudan via mejl.
Börja fundera redan nu på vilken tid som passar er bäst och vem/vilka som ska delta.
Anmäl er gärna redan nu, dock senast 16 oktober .
 
Försäkringssnack med Folksam
 
Den 23 september höll Folksam, i samarbete med SBF, en digital träff för alla klubbar. Robert Rentsch, vår representant från Folksam, informerade, presenterade nyheter och svarade på frågor om försäkringar.
Visste ni att det finns cirka 650 000 ideella tränare och ledare inom idrottsrörelsen? Alla omfattas av RF:s föreningsförsäkring bas, men det anmäldes bara 200 fall till Folksam förra året. Kom ihåg att anmäla om något händer!
För att läsa mer om vad försäkringen innebär för dig som medlem i en av SBF:s föreningar kan du gå in på Svenska Brottningsförbundets sida hos Folksam
Om du har några frågor kan du kontakta Robert direkt, robert.rentsch@folksam.se
Presentationen från den digitala träffen hittar du här