Äldreomsorgen - efter sex månader med corona
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tillit, granskning och lagstöd behövs om vi ska klara en kris
 
Det har gått dryga sex månader med corona och jag vill säga ett par ord om tillit. Hur viktigt det är, och vilka svårigheter det innebär när lagstiftaren inte förmår stödja äldreomsorgen fullt ut.
Socialtjänstbloggen
 
Koll på budgetpropositionen
 
SKR har tagit fram ett cirkulär med de viktigaste nyheterna ur regeringens budgetproposition 2021 och höständringsbudget 2020.

För socialtjänsten märks bland annat:
  • 10 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner
  • 10 miljarder ytterligare år 2020 för vården och omsorgens merkostnader till följd av covid-19
  • 4 miljarder per år i riktade statsbidrag till äldreomsorgen
  • Återhämtningsbonus för bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen
  • Förstärkt omsorgslyft med 1,7 miljarder
  • Höjd schablonersättning inom personlig assistans
  • Subventioner för familjehem
  • 109 miljoner i utvecklingsmedel för arbete mot mäns våld mot kvinnor
  • Ny riktad satsning på sociala insatser i utsatta områden
  • Ökade bidrag till kommuner med högt flyktingmottagande 
Cirkulär till kommunerna
SKR kommenterar budgetpropositionen
 
Foto: Johnér Bildbyrå
Satsning på teknik i äldreomsorgen
 
År 2020-2022 genomför SKR en satsning på välfärdsteknik och digitala arbetssätt i äldreomsorgen. Syftet är att ge kommunerna bättre förutsättningar att verksamhetsutveckla med hjälp av ny teknik.
Sök stimulansmedel
Missa inte chansen att söka medel för att utveckla digitala arbetssätt. Hittills har 200 kommuner rekvirerat medel, och medel planeras även för kommande år.
Sista ansökningsdag 1 december 
Nytt kompetenscenter
Nu är SKR:s nya kompetenscenter för välfärdsteknik på plats. Centret ger råd, stöd samt vägledning till kommuner och har en helpdesk som du når via webben.
Kompetenscenter välfärdsteknik
 
Mer från SKR 
 
 
Trött på krånglande verksamhetssystem?
Står du inför en upphandling av verksamhetssystem för socialtjänsten och är tveksam till de system som finns på marknaden idag? SKR:s beställarnätverk har bildat en beställargrupp med kommuner som undersöker möjligheten att göra en gemensam innovationsupphandling. Den 5 oktober bjuder SKR in till ett möte där du kan höra mer om arbetet. Kanske vill din kommun gå med i beställargruppen?
Webbsänt möte om Beställarnätverk socialtjänst
 
Strategi för äldreomsorg – delta i referensgrupp
SKR har inlett ett arbete för att stärka äldreomsorgens förutsättningar. Arbetet ska resultera i en strategi med konkreta förslag bland annat kring arbetssätt, kompetensförsörjning, arbetsmiljö och omställning till nära vård och omsorg. Nu behöver SKR ytterligare några representanter till strategins referensgrupp.
Anmäl dig till referensgruppen
 
SKR kommenterar reportage om vårdnadstvister 
Nyligen uppmärksammade Sveriges radio domar i vårdnadstvister där barn inte fått komma till tals. SKR kommenterade reportagen i socialtjänstbloggen den 8 september:
– Vid vårdnadstvister borde det vara självklart att barnets bästa ska gå före föräldrarnas. Men de juridiska förutsättningarna sätter fortfarande käppar i hjulet. Vi kan inte ha det så, skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Barns röster måste få höras 
 
LSS-utredningen – vill du ha stöd i remissarbetet?
LSS-utredningen, SOU 2018:88, är ute på remiss. SKR kommer inte ha någon remisskonferens, men kommuner som vill ha stöd i remissarbetet är välkomna att kontakta SKR:s förbundsjurist Ellinor Englund.
LSS-utredningen på remiss
 
Kurser och konferenser 
 
 
28 OKT
Sexuella övergrepp mot barn
Sexuella övergrepp är ofta svåra att prata om för de som utsätts. Hur kan socialtjänsten möta barn och unga vid misstanke om övergrepp? Hur ska processerna se ut, och vilken hjälp kan de utsatta få? Under en webbsänd heldag hör vi vad forskningen säger, hur olika aktörer arbetar och hur socialtjänsten kan agera för barnens bästa.
Sexuella övergrepp barn och unga
 
28 OKT
Breddad rekrytering
I höst bjuder SKR in till tre kostnadsfria konferenser om hur kommuner kan möta behoven av kompetens och inkludera personer med funktionsnedsättning. Hör arbetsgivare, medarbetare, forskare och myndigheter berätta om erfarenheter och nya arbetssätt. Konferenserna webbsänds 28 okt, 17 nov och 4 dec.
Breddad rekrytering
 
2 NOV
Brukarundersökningar
– och sen då?

Analysera brukarundersökningen ur ett jämställdhetsperspektiv och få verktyg att involvera brukarna i arbetet med resultaten. Välkommen till digital workshop där du och din arbetsgrupp får möjlighet att samarbeta i praktiska övningar.
Workshop om brukarundersökning
 
9 NOV
Informationssäkerhet i socialtjänsten
Socialtjänsten hanterar dagligen känslig information som måste skyddas. Vad säger lagen, och vilka möjligheter och utmaningar har de nya digitala arbetssätten? Under en heldag hör vi om Södertälje och Skellefteås erfarenheter och lyssnar till experter från Socialstyrelsen Datainspektionen, MSB och SKR. 
Informationssäkerhet & dataskydd
 
10 NOV
IPS – anpassat stöd till arbete
Individual Placement and Support, IPS, är en modell för att hjälpa personer med psykiska funktionsnedsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Metoden rekommenderas i nationella riktlinjer vid psykossjukdomar, missbruk och beroende. Under en heldag lär du dig mer om forskningsläget, metoden och olika sätt att arbeta med den. 
Anpassat stöd till arbete
 
13 NOVEMBER
Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersvåld och förtryck begränsar ofta ungas handlingsutrymme och rätt att välja partner. Att förstå, identifiera och agera när unga utsätts är en kompetens som behövs inom såväl skola, socialtjänst som primärvård. Under en heldags webbsändning hör du några av landets mest kunniga på området.
Hedersrelaterat våld och förtryck
 
24–25 NOV
Leda utvecklingsarbeten i vård och omsorg
Lär dig mer om hur du förbereder, genomför att vidmakthåller förbättringar i vården och omsorgen. Utbildningen varvar teori och dialoger och du får material att arbeta med i förväg. Sista anmälningsdag 22 oktober.
Leda utvecklingsarbeten
 
Nytt från omvärlden
 
 
Ny webbutbildning ger stöd i samtal med unga
Nu finns Rätt att veta! en ny webbutbildning som riktar sig till yrkesverksamma som möter unga som är nya i Sverige, till exempel inom skola, elevhälsa eller HVB-hem. Utbildningen är kostnadsfri och framtagen av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i samarbete med UMO, som driver sajten Youmo.se.
Rätt att veta
 
Vad tycker de äldre om omsorgen 2020?
Andelen äldre som beväras av ensamhet och oro har ökat på äldreboenden. Det visar Socialstyrelsens nationella undersökning bland äldre i hemtjänst och på särskilt boende.
Resultat av enkäten 2020
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00