Nya arrangemang startar denna vecka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Sista minuten: Föreläsningar som startar denna vecka 
 
För alla våra föreläsningsserier på distans gäller att man kan hoppa in efter startdatum  och "se igen"!
21/9 Om vänskap och kärlek
 
Vänskap och kärlek har många ansikten som förändras genom tiderna och genom livets gång. I den här distansserien utgår vi från berömda skildringar i litteratur, dramatik, poesi och gestaltar ämnet med hjälp av skådespelare. Föreläsarna utgår från hjärnforskning, psykoterapi och filosofi och det finns gott om utrymme för egna frågor och erfarenheter i de interaktiva delarna av serien. Vad är vänskap och kärlek för dig?
 
 
 23/9 Beethoven 250 år
 
Älskar du Beethoven? Den fullsatta vårserien hos oss blev inställd, du vet varför. Vår populäre folkbildare Måns Tengnér gör nu en jätteinsats med att spela in åtta underhållande föreläsningar som är späckade med musik och bilder från Beethovens liv och tid - för 250 år sedan. Fler får plats på den här distansserien.
 
 .
24/9 Epidemier — förr och nu
 
Lär dig mer om coronan som har förändrat våra liv, och om andra smittsamma sjukdomar och bekämpandet av dem. Experter vi träffat i media under det gångna året ställer upp i vår nya högaktuella distansserie. Möt bland andra Mia Brytting, Jan Albert och Erling Norrby. De berättar om epidemiernas historia, om influensorna som plågar oss men också om lyckosamt bekämpade medicinska gissel som smittkoppor, polio och HIV.
 
 
24/9 Det offentliga samtalet och sanningen
 
Ok, det kanske inte är sant, men det är för jävligt i alla fall!” Så låter det ibland i debatten. Sanningen blir vad vi väljer att tro på. Vi oroas av ryska trollfabriker som påverkar val, av vaccinmotståndare, klimatförnekare och kunskapsresistens. Sex föreläsare vrider och vänder på sanningens svårfångade väsen, på fake news, alternativa fakta, källkritik, retorikens makt och upplysningens gränser. 
 
 
25/9 What Makes A Great Novel
 
Vad är det som gör att du aldrig glömmer den förtätade stämning som råder på flodfärden mot Mörkrets hjärta? Eller Heathcliffs förtvivlan på de karga hedarna i Svindlande höjder? Varför är vissa romaner storartade? Catherine Dahlström vet och kan levandegöra de klassiska engelska 1800-talsromanerna. Föreläsningarna ges på distans och det finns plats för fler deltagare. The lectures will be given in English and do not presume a prior reading of the books.

 
 
Tisdagsföreläsningar på distans 
 
På tisdagsmenyn i höst återfinns bl. a. 6/10 Thalias Hus, 13/10 Kan icke-européer skriva? Om att utmana vår provinsiella litteratursyn, 3/11 Bakterier, bakterier – överallt bakterier, 10/11 Korruptionsbekämpning i S
verige och globalt, 
24/11 Bilder av Kristina, drottning av Sverige. Välj förmiddag eller eftermiddag.
 
Aktuella utställningar
inom konst och design 
 
Vi besöker Nationalmuseum, Liljevalchs konsthall, Moderna museet och Prins Eugens Waldemarsudde på plats! Det finns nu fyra nya grupper. Anmälan är öppen och ett fåtal platser finns fortfarande kvar. Arrangemangen startar 14 respektive 15 oktober.
 
 
 
Distanskurser— så går det till
 
På vår hemsida senioruniversitetet.se/distans hittar du utförliga instruktioner. Dit kan du gå om du fastnar när du vill delta i något. Men oftast räcker det med att klicka på en länk. Så tveka inte att pröva, det är lätt. Vi har gjort en inspelning med några av oss volontärer för att illustrera hur det kan se ut.