Förslag till ny hantering av returpapper
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Höstbudgeten förlänger stöd till biogas
 
Regeringen har presenterat delar av höstens budgetproposition för 2021. Totalt nära 10 miljarder kronor satsas på miljö och klimat.
Produktionsstödet till biogasen förlängs tillfälligt; 200 miljoner avsätts under 2021 för detta ändamål. Vidare ska Energimyndigheten utreda behovet av styrmedel för att främja den inhemska produktionen av biodrivmedel, eftersom 85 procent idag importeras.
– Det är en lättnad att produktionsstödet förlängs, även om summan minskar trots att gasproduktionen ökar. Äntligen har regeringen också insett behovet av att skydda svenska biodrivmedel. På bara fem år har importen av biogas gått från i princip 0 till 50 procent, trots outnyttjad inhemsk gas. Regeringen lovar återkomma kring förslagen i biogasmarknadsutredningen, vilket vi välkomnar. Men långsiktigt är det samma oklara läge som för ett år sedan, säger Caroline Steinwig, rådgivare på Avfall Sverige.
 
Kommenterar till TMR:s nya bostadsnära tjänst
 
Producentansvarsorganisationen TMR planerar att erbjuda hushåll gratis hämtning av vissa förpackningar vid fastigheten, men vill samordna insamlingen med kommunerna. Avfall Sverige klargör vad kommuner kan och inte kan göra.

Läs mer
"Återvinningen behöver samlad lösning"
 
Nu har Avfall Sverige och SKR skickat in sitt remissvar på förslaget till kommunalt ansvar för returpapper. "Att bryta upp dagens system för återvinning från hushållen blir dyrt och komplicerat för medborgarna, svårjobbat för kommunerna och dåligt för miljön", skriver de.

Läs mer
Kritik mot omfattande avfallsstatistik
 
Förslaget om vilka uppgifter som ska lämnas till det nya nationella registret innebär en stor administrativ och ekonomisk börda för kommunerna, menar Avfall Sverige. Alla kommuner har möjlighet att lämna sitt eget remissvar senast den 23 oktober.

 Läs mer
Avfall och Miljö – nytt nummer
Ny dansk avfallsordning
 
Inom fem år ska kommunala avfallsanläggningar för sortering och
behandling privatiseras, och många av dem läggas ner. Samtidigt ska källsorteringen effektiviseras och materialåtervinningen
öka. Det framgår av den omställning av den danska avfallssektorn som nu beslutats.
Ö-bo kan slippa slamhämtning
 
I en dom gör Mark- och miljödomstolen en bedömning av ”särskilda skäl”, ett begrepp som är centralt för att kunna åberopa dispens för avfallsinsamling. Fallet gäller en fastighet på en ö utan fast förbindelse, varför det föreligger särskilda skäl för dispens.

Läs mer
Guide till slamtömning
 
I en färsk guide från Avfall Sverige ges fakta och stöd i valet av slamtömningsteknik för att kunna möta kommande lagstiftningskrav men också minimera transporterna och anpassa insamling till nya behandlingsmetoder.
Här visas såväl tekniska och praktiska som ekonomiska konsekvenser av olika teknikval.

Ladda ner guiden – för inloggade medlemmar
Läs om temadag kring guiden
Återvinningens dag 29 september
 
Nu närmar sig dagen, då återvinningens och återbrukets miljövinster uppmärksammas. Under hela veckan, 28 september–4 oktober, kommer Avfall Sverige att sprida information om det nya skyltsystemet. Det finns också annat material att ladda ner. 

Enbart för medlemmar
Ny rapport
 
Vägledning till rätt förbehandling
 

2020:20 Förbehandling av matavfall – sammanfattning av studier av tolv anläggningar
Det gäller att välja förbehandling som passar såväl avfallet som rötningsprocessen. Mängden rejekt varierade nämligen mycket mellan olika förbehandlingsanläggningar. Det berodde dels på använd teknik, dels på mängden föroreningar i avfallet, det vill säga sådant material som ska avskiljas och inte ska hamna i slurryn. Även utbytet av rötbart material berodde på använd teknik och på behandlat avfall. 

Läs mer
 
Kolla in PPT på rapporterna
 
Till Avfall Sveriges rapporter finns en Powerpionpresentation med de viktigaste slutsatserna samlade på några få bilder. Perfekt för dig som vill få en snabb överblick eller tipsa kollegor om vilka rapporter som kan vara till hjälp i just er verksamhet.

PPT-filen hittar du under fliken Presentation, som syns när du loggat in.
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till årsskiftet. Det betyder att våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
• Nya avfallsregler • Insamling av förpackningar och tidningar
• Arbetsmiljö • Nya insamlingslösningar • Alternativ till ÅVC
 
Detta är några av rubrikerna på Avfall Sveriges höstmöte, där du får tillfälle att möta experter, att kompetensutvecklas och ja, det kommer att finnas möjlighet att mingla!
 
Hållbar plastanvändning i kommunen
 
När: 23 september kl 10–15.15
Var: Online

Kursen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Avfall Sverige och Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet och en aktivitet inom ramen för Naturvårdsverkets arbete med nationell plastsamordning. Dagen bjuder på inspiration, kunskap och erfarenheter från genomförda projekt, överblick över vad som är på gång, såväl som möjligheter att utbyta kunskap och diskutera behov av kunskap och annan utveckling med andra deltagare.

Sista anmälningsdag 21 september.

Läs mer och anmäl dig
Förbereda, genomföra och tolka plockanalyser
 
När: 24 september kl 13–16
Var: Online

Genom Avfall Sveriges uppdaterade manual för plockanalyser av hushållens mat- och restavfall får du bättre säkerhet vid framtagande, användning och tolkning av plockanalysdata. Nu är det också möjligt att importera data från protokollet till Avfall Web.
Temadagen vänder sig till dig som beställer, förbereder och genomför plockanalyser samt tolkar och rapporterar in resultatet i Avfall Web. Oavsett om kommunen upphandlar utförare av själva sorteringen eller genomför hela plockanalysen på egen hand kan ni ha stor behållning av webbinariet.

Läs mer och anmäl dig
Avfallslagstiftning – det kommunala ansvaret
 
När: 29–30 september
Var: Online

Detta är en fördjupningskurs i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter. Vi går igenom författningsregler, förarbeten, relevant rättspraxis samt vägledning i form av guider från Avfall Sverige.
Kursen vänder sig till dig som arbetar som avfallsansvarig, avfallshandläggare eller motsvarande inom kommun, kommunalt bolag eller kommunalförbund, samt förtroendevalda.

FULLBOKAT
Engångsfria evenemang
 
När: 8 oktober kl 9.30–12
Var: Online

Här bjuds på inspirerande resultat från Göteborg och Gotland:
• Projektet Engångsfria evenemang är ett samarbete inom Göteborgs Stad med målet att göra Göteborgs Kulturkalas engångsfritt. En manual för andra att inspireras av är ett av resultaten.
• Gotlands Länsstyrelse har involverat alltifrån små eventarrangörer till Almedalsveckan, och fmötts av ett stort engagemang för att minska på engångsplasten.

Läs mer och anmäl dig
Så kan vi närma oss de globala målen 
 
När: 30 oktober kl 9–15
Var: Online

Årets temadag inom kommunikation har ett högaktuellt ämne, som kräver så mycket mer än bara kommunikation för att uppnås. Vi tittar på hur bolag, kommuner och regering jobbar med de globala målen, men fokuserar såklart på hur avfallsbranschen kan ta sig an denna utmaning. Beteendeförändring går som en röd tråd genom dagen.

Läs mer och anmäl dig
Slamtömningsmetod för enskilda avlopp
 
När: 24 november kl 9–15
Var: Online

För att minska på mängden slam som behöver transporteras och behandlas har alternativa metoder till konventionell heltömning, till exempel deltömning och mobil avvattning, utvecklats. På temadagen presenteras en rykande färsk guide från Avfall Sverige, som ger fakta och stöd inför val av slamtömningsmetod.

Läs mer och anmäl dig
Avfallskonomi och redovisning
 
När: 1 december kl 9–15
Var: Online
 
Arbetar du som avfallsansvarig eller liknande och vill lära dig mer om ekonomi? Eller är du ekonom på kommunen och vill fördjupa dig i avfallsekonomi? Då är detta kursen för dig! Kursen tar upp viktiga redovisningsfrågor som berör den kommunala avfallsbranschen, med särskild inriktning mot att verksamheten är reglerad av självkostnadsprincipen.

Läs mer och anmäl dig
Kommande kurser och temadagar