Energikontoret Storsthlm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev till bostadsrättsföreningar
Detta är ett nyhetsbrev från Energikontoret Storsthlm. Nyhetsbrevet riktar sig till bostadsrättsföreningar och kommer ut några gånger per år. Energikontoret Storsthlm är en del av organisationen Storsthlm och drivs utan vinstintresse. Uppdraget går ut på att stötta regionens energi- och klimatarbete.
Stöd till solceller?
 

Länsstyrelsen hade tidigare ett stöd för installation av solceller. Det upphörde hastigt i somras och den sista dagen att ansöka om stöd var den 7 juli 2020.

Regeringens budgetförslag för 2021 presenterades den 14 september 2020. Där finns pengar avsatta för att förlänga solcellsstödet till kommuner och företag. Förslaget innebär 10 procent i stödnivå under 2021. Regeringen föreslår att 260 miljoner kronor ska gå till stödet 2021. Regeringen återkommer till hur stödet för företag och kommuner ska utformas och fördelas, och om det även kommer att omfatta bostadsrättsföreningar. Det håller vi tummarna för!

För privatpersoner har regeringen nyligen remitterat förslag om att införa ett grönt avdrag för bland annat solceller.
Sök bidrag från Naturskyddsföreningen
 

I Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsfond finns cirka 10 miljoner kronor. Dessa pengar kan sökas av exempelvis bostadsrättsföreningar för åtgärder som minskar energin, upp till 30 procent av investeringen kan sökas men åtgärderna får inte vara påbörjade eller behöva göras enligt lag. Pengarna i fonden kommer från försäljningen av el som är Bra Miljöval-märkt.

Här hittar du information om energieffektiviseringsfonden. 
Ansökningsblanketten hittar du längre ned till höger på sidan.
 
Webbinarium: Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft!
Lyssna på författarna Emma Sundh och Maria Soxbo som föreläser digitalt utifrån sin bok: Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft.
Emma Sundh och Maria Soxbo är båda journalister och bloggare. Tillsammans driver de Plan B-podden och är initiativtagare till Klimatklubben.

Tidpunkt: Måndag 21 september kl 17-18
Plats: Delta via dator, mobil eller surfplatta.
Anmälan: jarna.bibliotek@sodertalje.se så får du länk till webbinariet
Arrangör: Den kommunala energi- och klimatrådgivningen

Mer information hittar du  här: Energirådgivningens evenemang
Webbinarium: Vill du också få en laddplats till din BRF?
Intresset för att byta till elbil eller laddhybrid blir allt större. Anmäl dig till våra kostnadsfria webbinarium så får du veta allt om hur du fixar laddplats!

Tillfälle 1

Tidpunkt: Tisdag 29 september kl 19:00-20:15
Plats: Delta via dator, mobil eller surfplatta.
Anmälan & mer information: Energirådgivningens evenemang
Arrangör: Nacka kommun och Värmdö kommun i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen

Tillfälle 2

Tidpunkt: Under november månad, exakt datum är ännu ej bestämt.
Plats: Delta via dator, mobil eller surfplatta.
Anmälan & mer information (kommer snart)Energirådgivningens evenemang
Arrangör: Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen
 
 
Energikontoret Storsthlm deltar i fastighetsmässan Fastighet 2020
 

Fastighet 2020 vänder sig till ägare av flerbostadshus och styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningar. Mässan är kostnadsfri och hålls under vardagskvällar kl 16.00–20.30. Förutom cirka 25 utställare erbjuds flera intressanta föredrag. För att anpassa eventet till covid-19 är kvällarna är uppdelade i tre pass där antalet besökare är begränsade till 25 stycken per pass.

Energikontoret Storsthlm kommer att delta vid två tillfällen och då genomföra ett kortare föredrag på temat Energieffektivisering och hållbarhet. På plats finns även energirådgivare Reza Tehrani för att svara på era frågor kring energieffektivisering genom kostnadsfri och opartisk rådgivning. För att rådgivningen ska bli så bra som möjligt tipsar han om att gärna ta med den senaste energideklarationen och siffror på energiförbrukningen (kWh) de senast 12 månaderna.

Tid och plats för Energikontorets medverkan:
22 oktober, Munchenbryggeriet, Stockholm
9 november, Konferens Clarion Sign, Stockholm city

Anmälan och mer information hittar du här.
Arrangör: Marknadsrespons i Lidköping AB
 
Intresserad av individuell mätning och debitering (IMD)?
 

IMD innebär att man mäter och debiterar separat för varje lägenhet vad gäller el, vatten, värme eller kyla. Då betalar varje lägenhetsinnehavare för den faktiska förbrukningen. Individuell mätning och debitering för el är vanligt idag. Men hur vanligt är det och vilka är för- och nackdelarna?

Fastighetsägarna Stockholm tar upp denna frågeställning i ett avsnitt av Brf-podden. Brf-podden ger tips och råd till dig i brf-styrelsen. Varje avsnitt är runt 15 minuter långt och tar upp ett ämne åt gången. Perfekt för dig som snabbt vill få koll på en fråga!

Här hittar du podden!
 
Tips på att renovera köket klimatsmart
 

Att bygga och renovera är sällan bra för miljön. Cirka 30 procent av alla miljöutsläpp kommer från byggandet. Men det går att göra många klimatsmarta val.

I programserien Klimatrenoverarna får du följa programledaren Isabelle McAllister och några familjer i deras renoveringsprojekt. Du får råd, tips och inspiration till hur du kan tänka på miljön när du bygger. I avsnitt nummer ett får du följa en klimatsmart köksrenovering. Bakom Klimatrenoverarna står ICHB (Informationscentrum för hållbart byggande).

Här hittar du programmet!
Kontakt
Energikontoret Storsthlm

Mia Simm
mia.simm@storsthlm.se
073-917 94 22