Utbildningar, valdistriktsindelning och valsedelskostnader
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Med ganska precis ett år kvar till kyrkovalet börjar förberedelsearbetet ta fart på allvar. Alla vi som på något sätt jobbar med valet märker nog av att tempot har ökat efter sommaren.

De första e-utbildningarna har nu publicerats på valwebben, Vallokalssystemet har öppnat och stiften kontaktar er valnämnder för samråd kring eventuell valdistriktsindelning och kommande utbildningar.

Det är ett spännande och roligt år vi har framför oss där vi tillsammans bär arbetet. På valkansliet hoppas vi kunna bidra till att förberedelserna flyter på så bra som möjligt och att ni ska hitta den information som behövs inför valets genomförande den 19 september 2021.

Hälsar
Valkansliet

 
Vi som arbetar på valkansliet är:
Malin Wrigstad, Ida Morota, Pia Näsström, Kata Bordas, 
Anna Larsson, Kaj Westin, Kjell Larsson, Kicki Lidén,
Daniel Söderberg, Margareta Ericsson, Annika Gustafsson, Jiang Millington,
Anki Bondesson
Dags för e-utbildning för valnämnder och församlingar
 
Nu finns de första e-utbildningarna klara och publicerade på valwebben, de går även att nå via Svenska kyrkans utbildningsportal (för den som har @svenskakyrkan.se-adress).

Introduktion Kyrkovalet 2021
Den här utbildningen är en introduktion till kyrkovalsarbetet där vi översiktligt ser hur allt hänger ihop. Utbildningens längd är 15 minuter.

 
Kyrkoval 2021 - Valnämndens uppgifter
I den här utbildningen går vi igenom vad valnämnden har för ansvar och uppdrag i arbetet med kyrkovalet 2021. Utbildningens längd är 25 minuter.

 
Kyrkoval 2021 - Valdistriktshantering för valnämnderna
Den här utbildningen beskriver valnämndernas process för valdistriktshanteringen samt innehåller en filmad manual för Vallokalssystemet. Utbildningens längd är 40 minuter.
 
Det kommer att produceras fler digitala utbildningar för er som på olika sätt kommer att arbeta inför Kyrkovalet 2021, allt för att få tillräckligt med kunskap för att kunna genomföra valet.
 
Stiftens utbildningsplaner
 
Alla stift planerar utbildningar för valnämnder som kommer att genomföras under hösten 2020 och våren 2021. 

På valwebben finns datum och platser för respektive stift.
 
 
Valdistriktsindelning
 
Under perioden 8 september 2020 – 15 december 2020 ska registrering av valdistrikt göras. För de församlingar som indelningsändras år 2022 kan registreringen fortsätta t.o.m. 5 februari 2021.

Valdistriktshanteringen påbörjas genom att stiftet i samråd med er i valnämnden beslutar om församlingen ska återanvända tidigare valdistrikt eller öppna församling för ny valdistriktsindelning eller inte valdistriktsindelas alls.

Hantering av valdistriktsindelning sker till stor del i Vallokalssystemet. För att kunna registrera i Vallokalssystemet måste du vara ansluten till Kyrknätet och ha behörigheten Handläggare vallokaler. Denna behörighet lägger den lokala behörighetsadministratören på församlingen/pastoratet upp. I ett pastorat behöver behörigheten inte läggas upp på var och en av de ingående församlingarna utan endast på pastoratet.

Som stöd för arbetet med valdistriktsindelning finns handläggarna på stiften samt en särskild e-utbildning. Manualer för vallokalssystemet och mer information om valdistriktsindelning finns även valwebben.
 
Kostnader för valsedelstryck
 
Nomineringsgrupperna ska betala de tryckta valsedlarna innan leverans.
Nomineringsgrupperna kan få bidrag till valsedelskostnaderna. Bidrag ska i så fall utgå efter en enhetlig grund till varje nomineringsgrupp som är eller genom valet blir representerade i det organ valet avser. I pastorat och i församlingar som inte ingår i pastorat, beslutar pastoratet/församlingen om eventuella bidrag för nomineringsgrupperna som deltar i valet till kyrkofullmäktige. Stiftet beslutar när det gäller val till stiftsfullmäktige. Kyrkomötet beslutar när det gäller val till detta.

 
Pris för valsedlar
 
Valsedelskostnaden för kyrkovalet 2021 är 63 kr inklusive moms för 1000 valsedlar samt 450 kr inklusive moms per edition. Fraktkostnad tillkommer.
 
Bidrag till valdsedlar
 
Valkansliet har föreslagit kyrkomötet att bidrag ska utgå till de nomineringsgrupper som är företrädda i kyrkomötet under innevarande mandatperiod eller som genom valet blir företrädda i kyrkomötet. Bidraget till respektive nomineringsgrupp ska högst motsvara kostnaden för tryckning av en valsedel per röstberättigade i respektive valkrets. Kyrkomötet beslutar hösten 2020 om bidraget.
 
Rekommenderade webbläsare för kyrkovalets IT-system
För att arbeta med kyrkovalets IT-system rekommenderar Valkansliet i första hand webbläsaren Google Chrome och i andra hand Microsoft Edge. Andra moderna webbläsare bör också fungera, men det har inte säkerställts i tester.

Webbläsaren Internet Explorer bör/ska inte användas. Det finns problem som gör att vissa funktioner i systemet kan fungera sämre.


Behöver ni hjälp med er webbläsare kontakta Kanslistöd, telefon 010 - 18 19 200 och mejl kanslistod@svenskakyrkan.se
 
 
Antal ledamöter i kyrkofullmäktige
 
Den 1 oktober 2020 gör valkansliet det uttag av röstberättigade som regleras i kyrkoordningens 38 kapitel. Några dagar senare finns siffrorna tillgängliga på valwebben och på svenskakyrkan.se/kyrkoval.

Utifrån detta uttag kan kyrkofullmäktige se om de, utifrån regelverket, behöver besluta om ändring av antal ledamöter i kyrkofullmäktige.

Om kyrkofullmäktige beslutar att antalet ledamöter ska ändras, ska beslutet ha anmälts till stiftsstyrelsen senast den 1 mars 2021. Det innebär att kyrkofullmäktige bör behandla frågan innan årsskiftet.

I kapitel fem i Valhandboken kan du läsa mer om beslutande organ och valkretsar.
 
Korrigeringar i Valhandboken
 
Det har smugit sig in några fel i Valhandböckerna. Några fel åtgärdades innan den tryckta versionen av Valnämndernas valhandbok började produceras. Men det finns några fel som ni behöver justera själva.
 
För er som skrivit ut valhandböcker före den 6 augusti behöver felen justeras manuellt.
 
Ni hittar aktuella fel/korrigeringar på valwebben.
 
Föreslagna ändringar i kyrkoordningen vid höstens kyrkomöte
 
Höstens kyrkomöte kommer bland annat att behandla ändringar i kyrkoordningen. En del av dessa förslag berör kyrkovalet.

Ändringarna får en del praktiska konsekvenser för valarbetet med bland annat en ny blankett för alla som ska arbeta som valförrättare och/eller röstmottagare. Senare i höst återkommer vi med mer information om detta.

De föreslagna ändringarna som har bäring på kyrkovalet är:
  • Skyddet för valhemligheten ska förstärkas genom att det ska bli obligatoriskt att alla som arbetar som valförrättare eller röstmottagare måste skriva under en tystnadspliktsförbindelse.
  • En ändring ska göras i kyrkoordningen avseende vid vilken tidpunkt som röstlängden ska tas ut vid kyrkoval. Förslaget innebär att tidpunkten tidigareläggs med sju dagar från dagens 30 dagar före valdagen till 37 dagar före valdagen.
  • En ändring ska göras i kyrkoordningen avseende tidpunkten för beslut om ändring i den lokala strukturen. Förändringen innebär att alla beslut om ändringar i den lokala strukturen som ska träda i kraft den 1 januari året efter ett valår måste vara fattade senast den 1 januari det år som valet äger rum.
 
Bra att veta om nomineringsgrupper
 
Alla nomineringsgrupper som vill delta i kyrkovalen måste vara registrerade. Detta innebär att varje grupp ska ha ett särskilt namn eller, som det står i kyrkoordningen, en "registrerad gruppbeteckning". Det måste också finnas ett registrerat ombud för varje nomineringsgrupp. Ombudet företräder gruppen och har rätt att anmäla kandidater och att beställa valsedlar.

Registrering av nomineringsgrupper, kandidatlistor och valsedelsbeställningar görs i Grupp- och kandidatsystemet. Information som riktar sig till nomineringsgrupperna och inloggning till systemet finns på Svenska kyrkans hemsida.

Vilka datum gäller för registreringen?
31 augusti 2020:

Grupp- och kandidatsystemet öppnade för nomineringsgrupper som är, eller ska bli, registrerade på enheter som inte indelningsändras. Grupperna kan registrera ombud, ersättare, företrädare, kontaktpersoner och uppdatera kontaktuppgifter.

9 mars - 15 april 2021:
Grupp- och kandidatsystemet öppnar för samtliga grupper. Under denna period sker också all registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.
Bra att veta - om kyrkovalet
I början av oktober kommer fickfoldern "Bra att veta om kyrkovalet" finnas klar för beställning. Till foldern finns också ett ställ av papp med plats för 50 foldrar.

"Bra att veta..." kommer även att finnas i tryckt version på finska och engelska.
 
Precis som övriga kyrkovalsprodukter kommer foldern att kunna beställas genom webbshopen.
 
Var med i kampanjen inför kyrkovalet
I likhet med tidigare kyrkoval planerar Svenska kyrkan en kampanj inför kyrkovalet 2021.
 
Syftet är att
  • öka kännedomen om kyrkovalet bland medlemmar
  • öka medlemmarnas insikt om att de kan vara med och påverka
  • öka kunskapen hos allmänheten om vad Svenska kyrkan är och gör.
Församlingarna kommer att kunna använda ett gemensamt kommunikationsmaterial som nationell nivå tar fram. Det blir klart i januari 2021.
Läs mer om kampanjen på valwebben.

 
 




Beställ en hushållsdistribuerad valtidning
 
I samarbete med Verbum kommer vi, liksom i kyrkovalet 2017, kunna erbjuda en tidning med valinformation som distribueras till hushållen.

Läs mer om hur man gör en intresseanmälan på Verbums webbplats.






Foto: Valtidning från 2017
1 oktober 2020
Antal röstberättigade tas fram ur kyrkobokföringen, används bland annat som underlag för beslut om valdistriktsindelning och antal ledamöter i kyrkofullmäktige.

 
Oktober - November 2020
Lokala beslut om valorganisation, mandat, m.m. 


1 december 2020
Sista dag för stiftsstyrelsen att besluta om valdistriktsindelning.

15 december 2020
Sista dag för registrering av valdistriktsindelning i Vallokalssystem.
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00