Analys Japan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar augusti- 
Teknikjättarna agerar draglok åt börsen

Börserna fortsatte uppåt även under augusti och Stockholmsbörsen i form av OMXS30 slutade på plus 3,45 procent för månaden. Detta innebär att indexet är -0,31 procent sedan årsskiftet, och alltså har tagit igen i stort sett hela vårens nedgång. Det bredare Stockholmsindexet OMXSPI ligger snäppet före och landar på plus 2,59 procent för året. En stark utveckling måste vi ändå säga och vi är fortfarande förvånade över att återhämtningen gått så snabbt som den gjort.

Även om vi tycker att det gått snabbt i Sverige så bleknar vi i jämförelse med USA. Indexet S&P 500 ligger per den 31 augusti 7,44 procent upp sedan årsskiftet. Vi får dock inte glömma att de största bidragarna i USA är teknikjättarna som har agerat draglok för den amerikanska börsen, vi har nämnt det tidigare men bolag som Apple (+71%), Amazon (+82%), Facebook (+40%), med sina enorma börsvärden, får en stor påverkan på de amerikanska indexen. Detta innebär en samlad ökning av börsvärde på närmare 2 900 miljarder dollar, en siffra som är svår att riktigt ta på, och mer liknar ett lands ekonomi än börsuppgången för tre börsbolag.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Analys Japan-
Buffet satsar stort på ett Japan i recession


Den japanska börsen har likt Sveriges och andra länders börser återhämtat börsnedgången från i våras. Idag den 4 september står indexet Nikkei faktiskt på 0,00 procents utveckling sedan årsskiftet. En återhämtning på 40 procent sedan bottennoteringen den 19 mars.

Läs mer
 
Blogg -
Tillbaka till vardagen och rutiner


Visst är det skönt ändå att vara tillbaka till vardagen och rutiner igen. Med skola, jobb, träning, matlådor och inte minst sparande. Du vet väl att det bästa sättet till ett bra och långsiktigt sparande är att spara lite varje månad och att göra det direkt när lönen kommer in. Så starta igång ditt månadssparande redan idag så dras det automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Det viktigaste är inte att spara mycket på en gång utan att göra det kontinuerligt.

Läs mer
 
Aktiva Portföljer
Våra Aktiva portföljer forsätter att gå bra, nedan ser du siffror för augusti samt från årskiftet till 1/9 (YTD).

Aktiv Defensiv: +2,24% (YTD: +0,68%)
Defensiv mixindex: +1,54% (YTD:-0,11%)

Aktiv Balanserad: +2,92% (YTD:+2,11%)
Balanserad mixindex: +2,58% (YTD:-0,41%)

Aktiv Offensiv: +4,86% (YTD:+8,37%)
MSCI World: +5,23(YTD:-2,95%)

Aktiv Tillväxt: +3,73% (YTD:+8,27%)
MSCI EM: +0,82% (YTD:-7,45%)

 
 
 
 
Bästa fonderna
 
Månadens bästa hedgefond
Plain Capital ArdenX  +9,62%
 
Månadens bästa räntefond
JPM Global Convert (EUR) A (acc) EUR  +5,85%

Avkastning per 2020-09-03, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
Mest handlade fonderna under augusti -
Teknikfonderna fortsatt i topp
Teknikfonderna fortsätter att ligga i topp över de mest handlade fonderna sett till volym under augusti månad. Tittar vi på de 10 mest handlade fonderna är 3 stycken rena teknikfonder.

Bland globalfonderna som finns med på listan finner vi också ett par fonder som fokuserar mycket på teknik som till exempel MS INVF Global Opportunity A som bl.a. placerar i Amacon.com.
 
"Det är inte konstigt att teknikfonderna just nu är så populära, de har gått otroligt bra de senaste månaderna. Det man bör tänka på är att fonder med en så specifik nisch som teknik, är att de generellt sett har en hög risk, och bör därför endast utgöra en del av din totala portfölj", säger Richard Kristoffersson, portföljförvaltare på Fondmarknaden.se.
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.