Riksförbundet FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
September 2020
 
Hej alla styrelser, 
Hoppas att ni har haft en trevlig sommar, trots omständigheterna! 

I månadens nummer av Styrelsenytt kommer tips inför både Aktivistveckan och Anhörigveckan, en viktig debattkväll om brottsutsatthet och en del annat!

På bilden till vänster ser ni även närmsta årets redaktör för Styrelsenytt, Sara Westfahl. Sara började på Riksförbundet FUB den 1 september i år som vikarierande föreningsutvecklare och kommunikatör.

Vi önskar er en trevlig läsning!
Riksförbundet FUB
 
Värva medlemmar!
 
Nästa vecka får alla lokalföreningar varsitt paket med foldrar om FUB. Ni får också foldrar på andra språk.
En utmaning till när ni får ert paket: Fundera på hur vi kan lyckas värva en ny medlem per folder?! Kan vi prata med föräldrar till elever i särskolan? Kan vi besöka en daglig verksamhet och berätta om FUB? Både deltagare och personal kan bli medlemmar. Finns det någon förening att ordna ett gemensamt möte med? Till exempel en förening för en viss språkgrupp eller en idrottsklubb?

En viktig anledning till att dela ut och använda materialet är att det blir ny medlemsavgift nästa år och då måste vi trycka nya foldrar. Så passa på att använda dessa nu när de fortfarande är aktuella.

Förbundsstämman i maj beslutade att medlemsavgiften höjs till 300 kronor nästa år. Men obs, familjemedlem betalar bara 60 kronor, både i år och nästa år, så ett hett tips är att värva familjemedlemmar, till nya eller befintliga huvudmedlemmar!
 
FUB:s Aktivistvecka coronasäkert 2020
 
Årets Aktivistvecka äger rum 28 september till 4 oktober, vecka 40. Vad gör din FUB-förening?

I år ska vi vara extra påhittiga med tanke på coronapandemin. Politikerträffar, föreläsningar, möten... mycket går att göra utomhus! Eller gör som FUB Kristianstad och dela upp medlemmarna på flera likadana träffar. Vi kan också skriva mejl till och ordna videomöten med personer vi vill påverka. Vi kan manifestera och dela ut information, men se till att det går att hålla avstånd! På www.fub.se/aktivistveckan finns fler coronasäkra tips.

Aktivistveckan blir faktiskt extra viktig i år, för att uppmärksamma hur personer med IF/utvecklingsstörning har drabbats under coronapandemin – många har blivit mer ensamma på grund av olagliga besöksförbud, stängning av daglig verksamhet utan något annat alternativ och brist på digitala möjligheter att bryta isolering.

Under årets Aktivistvecka har vi extra fokus på ungdomar med IF/utvecklingsstörning.
 
Årets stora Aktivistkit 2020!
 
Årets Aktivistkit är ett gediget material som ger tips på ämnen och aktiviteter som FUB:s lokalföreningar kan anordna under själva Aktivistveckan (men också under andra veckor på året såklart!).

I kitet finns frågor att ställa till en politiker om de olika områden FUB arbetar med, och information om Agenda 2030 och FUB:s åtta utvalda mål.

Tips om aktiviteter till er som vill blir fler medlemmar och samtidigt erbjuda roliga aktiviteter till era medlemmar finns i kapitlet "Aktiviteter för medlemmar".

I kitet kan ni också läsa om Volymen på max – och hur ni som lokalförening kan starta er egen ungdomsgrupp.

Ni kan ladda ner det som PDF, och skriva ut. Tipsa gärna andra om kitet.
 
Fika med förbundssekreterare Christina Heilborn
 
Om det inte varit för coronapandemin hade FUB:s nya förbundssekreterare Christina Heilborn rest runt för att besöka lokalföreningarna. Men nu vill Christina gärna träffa er på det sätt som går! Under Aktivistveckan har Christina och andra på kansliet avsatt tid för digitala träffar.
Det finns tider dagtid måndag-torsdag och måndag, onsdag och torsdag på kvällarna. Christina får en chans att höra vad din förening gör, och ni får veta mer om hur Christina ser på FUB:s arbete för mänskliga rättigheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Förutom Christina kan också andra på kansliet vara med, beroende på vilka ämnen ni vill prata om. Det kan vara intressepolitiska frågor, frågor som rör ert styrelsearbete eller medlemsvärvning, till exempel.

Varmt välkomna att mejla sara.westfahl@fub.se för att boka en tid. 
 
Ny underhållande tv-serie som vill stärka elever i särskolan kring frågor om att bli vuxen
 
Titta gärna på serien tillsammans i FUB! Det finns så kallade "pratstartare" som är ett bra tips för samtal i en ungdomsgrupp i FUB-föreningen. 

Länk till serien
 
Får alla i er styrelse utskick av Styrelsenytt? 
 
Som förtroendevald inom FUB ska du varje månad få Styrelsenytt skickat till din e-post. I nyhetsbrevet skriver vi information som är viktig för styrelsen att känna till. Dubbelkolla gärna därför om alla i din styrelse (eller andra aktiva som bör få informationen) får utskicken!
 
För att få framtida utskick av Styrelsenytt kontakta sara.westfahl@fub.se
 
Östra Teatern uppmärksammar syskon till personer med funktionsnedsättning
 

Vill ni i lokalföreningen eller länsförbundet uppmärksamma Anhörigveckan (runt Anhörigdagen 6 oktober 2020) så kommer här ett tips. Boka den webbsända pjäsen Skuggsyskon med efterföljande samtal:

Under 2020 erbjuder Östra Teatern den hyllade utbildningspjäsen Skuggsyskon som webbsändning på Vimeo (55 min), då den deltagande publiken ser föreställningen på sina egna datorer/mobiler. Om så önskas, ingår ett efterföljande samtal där Östra Teaterns ensemble medverkar via Zoom (ca 30 min).

 
Skuggsyskon
Två män och en kvinna är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna…

 
Syskon är en anhöriggrupp som syns ganska lite i den offentliga debatten, där många lever med tankar och känslor som de upplever som tabu och som har präglat hela deras vuxenliv. Finns det gemensamma upplevelser hos den här gruppen? Vad kan man tänka på som t ex förälder, skolpersonal, psykolog, handläggare eller arbetsgivare? Ställer man rätt frågor? Och hur stöttar man på bäst sätt?

Länk för mer info och bokning
 
Digital debattkväll 14 september 
 
Den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige bjuder in till debattkväll no 108 den 14 september på temat "Vem lyssnar på den som utsätts för brott och har en funktionsnedsättning?"

Medverkar gör forskaren och författaren dr. Barbro Lewin (Uppsala Universitet), juristen Annelie Sylvén Troedsson (FUB), förbundsordförande Ulla Adolfsson (Autism och Aspergerförbundet) och vice-ordförande Monica Ekström (Brottsofferjouren Sverige).

Länk till inbjudan till debattkvällen
 
Bli testpilot för Salta Friends nya app!
 
 
Var med i Salta Friends testpanel och bli en av de första att använda och ge feedback på deras nya app. Salta Friends är mobilapplikationen för personer med funktionsnedsättning, deras assistenter och anhöriga som gör det enkelt att hitta roliga aktiviteter att göra tillsammans i sitt närområde. Appen saknar helt motstycke i Sverige och nu behövs DIN hjälp för att skapa bästa tänkbara tjänst inför lanseringen i november.
 
Vill du vara med och utveckla nästa stora mobilapp och samtidigt bidra till ett mer socialt och aktivt liv? Signa upp nu på www.saltafriends.com och bli en av deras testpiloter!
 
Motioner och extrastämman 2021
 
Vi har fått in några frågor kring motioner och extrastämman 2021, och med hjälp av texten nedanför hoppas vi kunna förtydliga det beslut som togs kring ämnet.
 
Som vi alla vet skulle vi haft en fysisk, fullständig och ordinarie förbundsstämma under våren i år. Så blev det tyvärr inte till följd av coronapandemin. I samband med att coronapandemin bröt ut tog förbundsstyrelsen beslut om att dela upp Förbundsstämman 2020 i två delar, en digital del under 2020 och en fysisk del under 2021. Våra stadgar och statsbidragsansökan till Socialstyrelsen krävde en ordinarie förbundsstämma i år, och därför behandlades en del dagordningspunkter (som vi behövde hantera i år) under vår digitala stämma i maj. Övriga punkter sköts fram till en fysiskt stämma. Förbundsstyrelsens bedömning var också att det är mer tillgängligt för våra medlemmar att hantera övriga punkter på en fysisk extrastämma.Till övriga dagordningspunkter hör motionspunkten. Då vi redan haft ett slutdatum för motioner till Förbundsstämman 2020 innebär detta att vi endast kommer att behandla de motioner som lämnats in till Förbundsstämman 2020 under extrastämman 2021.

Vi har fått in många motioner till Förbundsstämman 2020 (60 stycken), och vi är väldigt glada över detta. Det är ett tecken på att vi är en del av en levande, relevant och engagerad organisation. Vi är också glada över att medlemmar och föreningar vill skicka in fler motioner, men ibland sätter regler stopp för det roliga. Nya motioner är däremot varmt välkomna att skickas in inför Förbundsstämman 2022, och vill ni skicka in motioner redan nu tar vi god hand om dem fram till 2022! Ni kommer såklart att få mer information om motioner till Förbundsstämman 2022 framöver.

 
Frågor? Kontanta gärna Attila, attila.fabian@fub.se.
 
Protokoll Förbundsstämma 

Protokollet från FUB:s digitala förbundsstämma 2020 är färdigt och finns på FUB:s webbplats.
Protokollet har skickats alla som var anmälda till förbundsstämman och på detta sätt meddelas också alla länsförbund och lokalföreningar om att protokollet är klart och var det finns.

Länk till protokollet
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Sara Westfahl, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: sara.westfahl@fub.se.