Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
September 2020
 
  • Projektstart - Mitt Bästa Jag
  • Missa inte – Europeiska anhörigdagen 6 oktober
  • Projekt Vi är med! samlar metoder för personer med flerfunktionsnedsättning och deras nätverk – anhöriga och personal
  • Bli testpilot för Salta Friends nya app!
  • Internationell studie om Covid-19 och personer med IF – det finns tid kvar att göra din röst hörd!
  • Mammor med utvecklingstörning/intellektuell funktionsnedsättning (IF) – var med och berätta!
  • Värva en vän!
  • Nästa nummer av Unik
  • Handla på Hemköp och stöd Riksförbundet FUB
Riksförbundet FUB

Har du missat ett tidigare utskick? På FUB:s webbsida finns alla tidigare utskick av Medlemsnytt.
Länk till tidigare utskick. 
 
 
Projektstart – Mitt Bästa jag
 
Den 1 september startade FUB:s nya Arvsfondsprojekt Mitt bästa jag.

Projektet Mitt bästa jag ska utveckla en kurs för gymnasiesärskolan om föräldraskap och ta fram ett interaktivt och webbaserat utbildningsmaterial på samma tema.

 
Mitt bästa jag ska kunna användas i skolan och på fritiden av unga personer med intellektuell funktionsnedsättning som är intresserade av att få veta mer om hur det är att vara förälder. Projektet är ett samarbete mellan FUB, SUF Kunskapscentrum i Uppsala, föreningen Begripsam och Axess Lab. I projektet ingår också sex gymnasiesärskolor, runt om i landet, där eleverna ska vara delaktiga under utvecklingen av kursmaterialet.
 
Projektledare är Ewa-Maj Rasmusson Säter, som närmast kommer ifrån FUB Stockholms län där hon arbetat som ombud. Ewa-Maj har en bakgrund som pedagog, projektkoordinator och utbildare i socialt ansvarstagande och hälsa. I projektteamet finns också Rose-Marie Berglund som pedagogisk utvecklare. Rose-Marie är lärare på Högbergsskolan i Tierp som är en av de gymnasiesärskolor som medverkar i projektet. Vi söker också ytterligare projektmedarbetare, se info på www.fub.se/lediga-jobb.
En av slutprodukterna i projektet är ett interaktiv och webbaserat undervisningsmaterial som utvecklas tillsammans med föreningen Begripsam. Materialet kommer att ingå i lärplattformen DigiJag som lanseras under hösten 2020 som ett resultat av FUB:s Arvsfondsprojekt Digijag. Begripsam är specialister på kognitiv tillgänglighet och inkluderande metoder och under hela utvecklingsprocessen kommer eleverna på gymnasiesärskolorna vara delaktiga så att materialet testas och anpassas utifrån målgruppen.
 
Missa inte – Europeiska anhörigdagen 6 oktober
 
Nka bjuder in till webbinarium på Anhörigdagen. 
Inledningstal av socialminister Lena Hallengren. Moderator är Mark Levengood.
Webbinariet har flera intressanta talare och från FUB medverkar Eva Borgström, intressepolitisk samordnare. Hon talar om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Webbinariet hålls på svenska och är kostnadsfritt. 
Mer information och program för Anhörigdagen finns på Nkas webbplats. Sista anmälningsdag är 4 oktober.
 
Projekt Vi är med! samlar metoder för personer med flerfunktionsnedsättning och deras nätverk – anhöriga och personal
 
Metoderna ska hjälpa till att öka personernas delaktighet i vardagen. Projektet ska samla alla metoder och information på Nka:s hemsida www.anhoriga.se när projektet tar slut i april 2021. Men vi börjar att presentera metoderna vi arbetar med redan nu!

Länk till att läsa mer
     
    Bli testpilot för Salta Friends nya app!
     

    Var med i Salta Friends testpanel och bli en av de första att använda och ge feedback på vår nya app. Salta Friends är mobilapplikationen för personer med funktionsvariation, deras assistenter och anhöriga som gör det enkelt att hitta roliga aktiviteter att göra tillsammans i sitt närområde. Appen saknar helt motstycke i Sverige och nu behöver vi DIN hjälp för att skapa bästa tänkbara tjänst inför lanseringen i november.

    Vill du vara med och utveckla nästa stora mobilapp och samtidigt bidra till ett mer socialt och aktivt liv? Signa upp nu på www.saltafriends.com och bli en av våra testpiloter!
     
    Internationell studie om Covid-19 och personer med IF – det finns tid kvar att göra din röst hörd!
     
    Nitton länder världen över deltar i en internationell forskningsstudie som har som syfte att samla in kunskaper om Covid-19 och dess effekter på personer med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning. Studien riktar sig till anhöriga men också till personalsom arbetar på gruppboende, daglig verksamhet, med personlig assistans eller som boendestödjare. Även goda män och förvaltare för personer med intellektuell funktionsnedsättning uppmanas att delta i studien.
     
    Prof. Magnus Tideman leder studien i Sverige och han nyligen skrev till oss:
    Tack vare era insatser har vi i Sverige mycket bra svarsfrekvens på Covid-19 enkäten.
    Och den tacken vill vi förmedla vidare till alla som har tagit sig tid att svara på enkäten!
    (se länken nedan)

     
    Men flera andra deltagande länder vill gärna ha mer tid på sig att samla in enkätsvar och därför är svarstiden förlängd till och med den 27 september.
     
    Undersökningen består av en helt anonym webbenkät på svenska som du fyller i online.
    Den är utvecklad av ett internationellt forskarteam, av vilka många är experter på intellektuell funktionsnedsättning i sina respektive länder.


    FUB har samarbetet med Magnus Tideman under många år, och vi hoppas att så många som möjligt vill ta sig tid att svara på enkäten. Pandemin har drabbat vår målgrupp hårt på flera olika sätt så det är väldigt viktigt att kunskap om effekterna av den samlas in!
     
    Tack på förhand!
     
     
    Mammor med utvecklingstörning/intellektuell funktionsnedsättning (IF) – var med och berätta!
     
    Tre forskare från Stockholms universitet vill förstå mer om vad som gör det lättare eller svårare att vara mamma när en har lindrig IF. Så att de som ska hjälpa kan ge bättre hjälp. Och för att minska risken för diskriminering.
    Forskarna gör därför intervjuer med mammor med lindrig IF. Är du mamma och har lindrig IF? Vill du hjälpa forskarna att förstå mer om hur det är att vara du? Mer information: www.facebook.com/mammabarnstudien
    Eller kontakta forskarna direkt:
    Mårten Hammarlund: marten.hammarlund@psychology.su.se; tel. 072-147 44 95
    Tommie Forslund: tommie.forslund@psychology.su.se; tel. 073-332 74 86
    Pehr Granqvist: pehr.granqvist@psychology.su.se; tel. 08-16 36 81
     
    Värva en vän!
     
    Har du tänkt på att alla som vill stötta FUB:s arbete för mänskliga rättigheter kan bli medlemmar?  Vet du någon som gärna blir medlem i FUB? Det är enkelt med Swish! Be din vän scanna koden och sedan skriva sitt personnummer och hela sitt namn som meddelande. Så blir vi ännu fler som stöttar FUB:s viktiga arbete.
     
    Nästa nummer av Unik
     
    Eftersom vi har minskat ner antalet nummer på tidningen UNIK per år kommer det i år och fram över 5 st nummer. Tidigare har det skickats ut 6 men blev för tajt!

    Nästa nummer av tidningen nr 4 börjar skickas ut den här veckan (vecka 39).

    Tidningen Unik skickas ut i fysisk form till alla medlemmar och finns att läsa digitalt.


    Länk till Unik i digital form
     
    Handla på Hemköp och stöd Riksförbundet FUB
     
    Här kommer glada nyheter för alla som gillar mat!

    Sponsorhuset har gått in i samarbete med Hemköp vilket innebär att a lla våra medlemmar kan beställa mat online från Hemköp och samtidigt stötta Riksförbundet FUB.

    Antingen får du maten hemlevererad eller så hämtar du upp den i butik. I båda fallen så får du tillbaka 2,5% av ordervärdet via Sponsorhuset.
    Handla via denna länk eller via Sponsorhusets App:
    https://www.sponsorhuset.se/rffub/butik/hemkop

     
    OBS! Sedan tidigare har Sponsorhuset också samarbete med Elgiganten, Zalando, NetOnNet, McDonalds med flera. Dessa samarbeten bygger på att du köper presentkort via Sponsorhuset som du sedan använder i butiken när du ska handla. 5% av ordervärdet går alltid till Riksförbundet FUB. Tack för att du alltid köper presentkort här:
    https://www.sponsorhuset.se/rffub/butik/sponsorhuset-shop

     
    Tack för ert stöd!
     
    Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
    Sara Westfahl, föreningsutvecklare och kommunikatör.

    Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: sara.westfahl@fub.se.