Ljusutdelning vid allhelgona - Stjärnvandring och Mental Health Run i helgen - Julinsamlingen 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
FÖR MEDARBETARE I STOCKHOLMS STIFTS FÖRSAMLINGAR NR 12 • 2020
 
Ljusutdelning vid allhelgona men inget Sjung med i advent
 
Utdelningen av ljus i samband med Allhelgonahelgen kommer att ske även i år. I något mindre skala än vanligt och utsträckt under flera dagar.
Allsångseventet Sjung med! på Centralen ställs däremot in på grund av Coronapandemin.
 
Svenska kyrkan och coronakrisen
 
På denna sida på stiftets intranät finns akuella dokument, länkar och nyheter som berör Svenska kyrkan i Stockholms stift och coronapandemin.
 
Många fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik
 
En majoritet av svenskarna är fortfarande för att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna här. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.
Läs mer om undersökningen
 
Delta i Mental Health Run i helgen när och var du själv vill
 
Förra året sprang ett 20-tal personer från stiftet loppet på Djurgården. I år blir vi över 80 runt om i hela stiftet.
I helgen 18-20 september deltar biskop Andreas Holmberg och ett 80-tal personer från Stockholms stift i årets Mental Health Run. Det är femte året i rad som Stockholms stift är huvudsponsor för loppet som vill synliggöra kampen mot psykisk ohälsa. I år är loppet helt virtuellt, vilket innebär att du kan genomföra loppet när och var du vill senast söndag 20 september. Anmäl dig på www.mentalhealthrun.se så kan vi bli över 100 och dela gärna "ditt" lopp #mhr2020
 
Biskop Andreas Holmberg belönad för sin forskning
 
Biskop Andreas Holmberg har tilldelats Flodellska forskningspriset för att ha brutit ny i mark inom sitt forskningsfält. Han har studerat Svenska kyrkan där den på olika sätt befinner sig i en utmanande minoritetsställning.
- Att skriva en avhandling är hårt arbete så det här priset gör mig så klart både stolt och glad. Jag känner mig hedrad över att ha tilldelats priset, säger Andreas Holmberg.
Foto:Elliot Elliott.
 
Svenska kyrkan på den digitala bokmässan 
 
Nu har programmet för den digitala bokmässan släppts. Svenska kyrkan gör en full satsning även i år under det etablerade namnet Se människan. Under tre dagar 25 -27 september sänds en lång rad författarsamtal och andra programpunkter.
 
Stjärnvandring på nytt sätt 
 
På grund av coronapandemin kommer årets stjärnvandringen inte att bli av. Men gemenskap och vandring kan vi få till ändå!
Gör så här: Ordna en vandring söndag 20 september. Lång, kort eller mittemellan. Spela in en film med mobilen, max en minut lång, under vandringen. Det kan vara en bön, en reflektion eller bara vandring i tystnad. 
Skicka filmen, tillsammans med uppgifter om arrangör och vandringens start- och slutpunkt, till jeanette.agnrud@svenskakyrkan.se, så sätter vi ihop en liten film som vi publicerar veckan efter och som ni alla får tillgång till och kan dela i era kanaler. Så går vi tillsammans, fast på avstånd!
 
Kulturarvsdag om vård- och underhållsplanering 22 oktober
 
Årets kulturarvsdag blir digital och fokus ligger främst på vård- och underhållsplanen som ska finnas för alla kyrkor och begravningsplatser och på Stockholms stifts utvecklingsarbete om antikvariska vårdprogram. Samtidigt som ekonomin krymper ska kulturhistoriska värden vårdas och underhållas, vilket ställer stora krav på Svenska kyrkan som ägare och förvaltare.
Ladda ner programmet som en pdf
 
Minskat stöd från Sida till Acts humanitära arbete
 
Trots att Act Svenska kyrkans humanitära arbete håller hög kvalité enligt internationella certifieringssystem föreslår Sida att avtalet som strategisk humanitär partner avslutas. Läs Act Svenska kyrkans chef Erik Lyséns kommentar 
Läs mer på Acts sidor
Bryt en tradition - Tema för årets Julinsamling
 
Bryt en tradition är temat för årets julinsamling. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp som drabbar flickor bara för att de är flickor.
Den pågående coronakrisen innebär att ännu fler flickor och kvinnor utsätts. Arbetslöshet och social distansering leder till ökat våld i hemmet och fler unga flickor riskerar att giftas bort och bli gravida.
 
AKTUELLT
 
Marika Markovits välkomnas som domprost första advent
 
Marika Markovits har nu utsetts till ny domprost i Stockholm och första advent välkomnas hon som ny domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.
-Domkyrkoförsamlingen har en viktig samlande roll i stiftet och bedriver en omfattande verksamhet i mötet med de 10 000-tals människor som årligen besöker kyrkorna. Musiklivet, undervisningen, diakonin och samtalen i brännpunkten mellan tro, kultur, vetenskap och aktuella samhällsfrågor gör uppdraget oerhört roligt och spännande. Jag ser fram emot att lära känna kollegor och församlingen, säger Marika Markovits.
Det formella beslutet togs, efter avslutade MBL-förhandlingar, vid sammanträde i tillsättningsnämnden den 3 september.
Läs mer
Fyra viktiga digitala föreläsningar med Asylrättscentrum i höst
 
Stockholm stift har fått två nya kontaktpersoner/jurister på Asylrättscentrum, Sofia Rönnow-Pessah och Sara Jonsson.Under hösten erbjuds digitala föreläsningar 29 september,
8 oktober, 5 november och 1 december. Länk skickas till de som anmält sig.
Läs mer om vad Asylrättscentrum erbjuder i höst
 
Utbildning och podd från Asylrättscentrum
 
Asylrättscentrum har har tagit fram ett lättillgängligt material med bland annat en utbildning och en podd som kan vara ett praktiskt stöd i de ofta snåriga asylrättsfrågorna.
Läs mer
Välkommen till en ny termin i Katedralakademin i Domkyrkoförsamlingen
 
Här kan du ladda ner Katedralakademins höstprogram som en pdf med all information om vårens alla kurser och föredrag
Nära sjukdom och död
En digital utbildning om existentiella frågor i vården - 24 september
 
Samtal med patienter med psykisk skörhet eller i livets slutskede, samt med närstående, kräver kunskaper, empati och självkännedom. Den pågående pandemin ställer också nya krav på hur ett möte och samtal kan bli till. Den avancerade vården både på sjukhus och i hemmen kräver att vård- och omsorgspersonal samt medarbetare från kyrkor och församlingar ges möjlighet till förberedelser, tid, handledning och fördjupade kunskaper.
Medverkande: Kerstin Dillmar, sjukhuspräst och Lars Björklund, kaplan.
Anmälan senast 17 september
Utbildningen sker även fysiskt på Skara stifts själavårdsinstitut Lillskog den 4 november. Läs mer
Ansök om stiftelsemedel senast 30 september 
 
Nytt är att familjebevis ska skickas med. Det är mycket vanligt att få avslag på grund av felaktigt ifyllda blanketter och felaktiga bilagor, och det är sorgligt att behövande inte får bidrag av det skälet när pengar finns. Därför är det viktigt att blanketten fylls i tillsammans med den sökande och att ni kontrollerar att allt är korrekt ifyllt och att rätt underlag finns med innan ni signerar och postar ansökan.
Läs mer om att ansöka om stiftets stiftelsemedel
 
KURSER OCH UTBILDNINGAR
Mer om respektive kurs på anmälningssidan. Alla 2020 års kurser hittar du via länken nedan.
OBSEn hel del kurser och arrangemang i vår har ställts in, skjutits upp eller blivit digitala på grund av coronaviruset. Fler arrangemang kan komma att ställas om. Om och när ett arrangemang ställs om informeras alla anmälda via e-post.

 
Tips på webb-kurser
 
Stiftskansliet har sammanställt en lista med kostnadsfria webbaserade utbildningar för kompetensutveckling. Du som har fått lite tid över hittar länkar till utbildningarna här
 
Digitala nätverksträffar för dataskyddsombud
22 september sista anmälningsdag 18 sept
 
Program: Nya arbetsformer inkl. förslag på kontraktssamarbete. Privacy Shield och Shrems II-domen - hur påverkar det oss? Domkapitlens tillsyn - Förvaltningsrättens beslut och nästa steg. Anmälan senast 18 september
 
28 oktober - NYINSATT
 
Program uppdateras ev. i oktober: Bekräftelse kontraktsgrupper (eller annan vald arbetsform). Domkapitlens tillsyn - uppdatering med senaste nytt. Ev. juridisk analys av aktuellt ämne. Övrig aktuell info.
Anmälan senast 24 oktober
 
Digital nätverksträff för kommunikatörer - 1 oktober
 
Tema: Den digitala coronaresan – best practice
Den här gången har vi ingen extern föreläsare, utan vi ägnar tiden åt att lyssna på varandra. Hur har vi löst den plötsliga digitala resan in i gudstjänster online, inspelningar och livesändningar? Eftersom vi kör online väljer vi att korta till halvdag.
Anmälan senast 25 september så mejlar vi länken till videomötet
 
Certifieringskurs i KBOK - 7-8 oktober - Digitalt
 
Kursen tar upp ämnen som regelverket kring kyrkobokföringen, in- och utträden, arbetsgång och hantering av kyrkliga handlingar, verifikationer, ministerialböcker, rapporter och utskrifter och inte minst att söka och arbeta i systemet. Ger certifieringsbehörighet i och omkring kyrkobokföring för dig som arbetar med KBOK och behöver användarbehörigheten KBOK Handläggare eller KBOK Handläggare Max.
OBS: Kursen kommer att ges digitalt!
Anmälan senast 30 september
 
Känsliga uppgifter i det diakonala arbetet - 12 oktober - Digitalt
 
En förmiddag för dig som vill lära dig mer om hur Svenska kyrkan kan hantera känsliga uppgifter inom det diakonala arbetet. Du får ökad kunskap om sekretess, tystnadsplikter och lagstiftning, t ex GDPR. Det blir praktiska exempel som hjälper dig att skapa goda system för att skydda känslig information när det gäller allt från anmälningslistor till skrivna intyg och fondhantering.
OBS: Kursen kommer att ges digitalt!
Anmälan senast 28 september
 
Kurs i säkerhet och krisberedskap - 13 oktober - Digitalt
 
En kurs i hur vi kan tänka kring säkerhet och krisberedskap vid resor och läger. Framförallt med konfirmander och ungdomar, men även andra grupper inom församlingens verksamhet. Polispräst Lisa Axelson Runeborg och stiftsadjunkt Anders Rune leder och ger praktiska riktlinjer. Till exempel om hur vi gör en risk- och sårbarhetsanalys innan vi åker/startar ett läger.
Anmälan senast 7 oktober

 
Te och teologi Med göran gunner - 20 oktober
 
Är religions- och övertygelsefrihet en självklar rättighet? - Digitalt
 
Religions- och övertygelsefrihet har setts som alla rättigheters moder och Europadomstolen har talat om religions- och övertygelsefrihet som en nödvändighet i ett demokratiskt samhälle. Så, på ett sätt är det en självklarhet och samtidigt en rättighet som ifrågasätts.
I så vitt skilda länder – med olika majoritetsreligioner – som Pakistan, Myanmar, Indien och Ryssland möter samfund tillhörande minoriteter allvarliga problem. Samtidigt har vi ett internationellt regelsystem som öppnar för möjligheter, men som också sätter gränser.
Anmälan senast 13 oktober

 
Halvdagsutbildning i Kyrksam - 21 oktober - Digitalt
 
Svenska kyrkans nya register Kyrksam har ersatt organisationsregistret och verksamhetsregistret KBOK - Vad innebär det? Hur fungerar det nya registret Kyrksam? Vi erbjuder en digital halvdagsutbildning. 
Anmälan 21 oktober kl 09-12 
Eller
Anmälan 21 oktober kl 13-16
 
Kurser när det passar ER
 
Stiftskansliet erbjuder ett antal kurser som kan hållas när det passar er. Många av kurserna kan hållas lokalt i församlingen och anpassas efter era behov. För dig om arbetar med barn och unga erbjuds inte mindre än sex olika kursteman som kan skräddarsys just för din församling.
 
Om vår personuppgiftsbehandling och vårt prenumerationsregister
 
Du som arbetar, är förtroendevald eller ideellt engagerad i någon av Stockholms stifts församlingar får automatiskt Nyhetsbrevet Horisont om din e-postadress finns registrerad i Svenska kyrkans IT-system.
Övriga intresserade som inte finns registrerade kan anmäla sig som prenumeranter här och vid intresse även anmäla sig till våra specialeditioner Horisont Diakoni eller Horisont 0-18.
Alla prenumeranter kan när som helst säga upp sin prenumeration, via avregistreringslänken längst ner på sidan.
Laglig grund för vår personppgiftsbehandling i prenumerationsregistret är berättigat intresse. I intresseavvägningen beaktas att lagen om Svenska kyrkan fastslår att stiftsorganisationens grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Det innebär bland annat att tillse att relevant information når anställda och förtroendevalda i församlingar och pastorat.
Vill du veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i de här fallen, dina rättigheter eller få kontaktuppgifter till vårt dataskyddsombud finns information i vår integritetspolicy på vår webbplats.
 
Nästa nummer av Horisont 30 SEPTEMBER
 
Här nedan kan du bland annat dela och vidarebefordra Horisont och anmäla nya prenumeranter.