Förslag till ny hantering av returpapper
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfall Sveriges expert deltar i elektronikutredningen
 
Britta Moutakis, rådgivare på Avfall Sverige, har utsetts av regeringen att delta som expert i regeringens utredning om eventuell pant på småelektronik. Hon blir den enda som representerar kommunerna. Britta har mångårig erfarenhet av avfallsbranschen och särskilt vad gäller insamling av farligt avfall och elavfall.

– Det är förstås bra om mer kan återvinnas, eller ännu hellre återanvändas. Men en pant ställer stora krav på efterföljande steg i insamlingen och hanteringen därefter. Det är också viktigt att en eventuell pant utformas så att den inte bidrar till ökad risk för stölder av el-avfall på återvinningscentraler, kommenterar Britta Moutakis.
 
EU-dom förtydligar Hamburgsamarbeten
 
Det är möjligt för kommuner och regioner att samarbeta kring viss stödverksamhet utan föregående konkurrensutsättning. Det står klart efter en dom i EU-domstolen. Samarbetet kan exempelvis gälla administrativa tjänster där det finns ett gemensamt mål.

Läs mer
Krav på spårbarhet väcker frågor
 
Vägledningen kring de de nya kraven att anteckna och registrera uppgifter om farligt avfall dröjer. En avgörande fråga är om varje enskild leverans till återvinningscentralerna, från hushåll eller andra, omfattas av den skärpta anteckningsskyldigheten.

Läs mer
Påverka framtidens insamlingspåsar
 
Svenska institutet för standarder, SiS, söker intressenter som vill delta i arbetet för att ta fram ett svenskt tillägg till EU-standarden för komposterbara och bionedbrytbara förpackningar. Den 10 september hålls ett informationsmöte för intresserade.

Läs mer
 
Minimeringsmästarna – anmäl din kommun nu
 
Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll i hela Sverige som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Under ett år inspireras deltagare till hur man kan leva mer hållbart och tävlar samtidigt med andra hushåll.

Läs mer
Pengar att söka för hållbar energi
 
Kommuner och regioner kan söka bidrag för att förverkliga de åtgärder som identifierats i klimat- och energihandlingsplaner. Målet är att påskynda hållbara energiinvesteringar på lokal nivå. Bakom inbjudan står EUCF, EU City Facility.

Läs mer
Remisskonferensen om returpapper på nätet
 
Missade du Avfall Sveriges och SKR:s digitala remisskonferensen om förslaget till ett kommunalt ansvar för insamling och materialåtervinning av returpapper den 26 augusti? Nu finns dokumentationen från mötet upplagt för alla att ta del av.

Läs mer
Ny medlem
 
Vi hälsar välkommen till Försvarsmakten  Läs mer
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19 situationen och den osäkerhet som råder om hur länge den kommer att vara, så har Avfall Sverige beslutat att fortsätta sin digitala verksamhet fram till och med den 31 oktober. Det betyder att våra utbildningsaktiviteter som kurser och temadagar ska hållas digitalt i den utsträckning det är möjligt, andra måste vi tyvärr ställa in.
Hållbar plastanvändning i kommunen
 
När: 23 september kl 10–15.15
Var: Online

Kursen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Avfall Sverige och Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet och en aktivitet inom ramen för Naturvårdsverkets arbete med nationell plastsamordning. Dagen bjuder på inspiration, kunskap och erfarenheter från genomförda projekt, överblick över vad som är på gång, såväl som möjligheter att utbyta kunskap och diskutera behov av kunskap och annan utveckling med andra deltagare.

Sista anmälningsdag 21 september.

Läs mer och anmäl dig
Förbereda, genomföra och tolka plockanalyser
 
När: 24 september kl 13–16
Var: Online

Genom Avfall Sveriges uppdaterade manual för plockanalyser av hushållens mat- och restavfall får du bättre säkerhet vid framtagande, användning och tolkning av plockanalysdata. Nu är det också möjligt att importera data från protokollet till Avfall Web.
Temadagen vänder sig till dig som beställer, förbereder och genomför plockanalyser samt tolkar och rapporterar in resultatet i Avfall Web. Oavsett om kommunen upphandlar utförare av själva sorteringen eller genomför hela plockanalysen på egen hand kan ni ha stor behållning av webbinariet.

Läs mer och anmäl dig
Avfallslagstiftning – det kommunala ansvaret
 
När: 29–30 september
Var: Online

Detta är en fördjupningskurs i relevant lagstiftning och rättspraxis med anknytning till det kommunala avfallsansvaret samt konstruktion av avfallsföreskrifter. Vi går igenom författningsregler, förarbeten, relevant rättspraxis samt vägledning i form av guider från Avfall Sverige.
Kursen vänder sig till dig som arbetar som avfallsansvarig, avfallshandläggare eller motsvarande inom kommun, kommunalt bolag eller kommunalförbund, samt förtroendevalda.

Läs mer och anmäl dig 
Engångsfria evenemang
 
När: 8 oktober kl 9.30–12
Var: Online

Här bjuds på inspirerande resultat från Göteborg och Gotland:
• Projektet Engångsfria evenemang är ett samarbete inom Göteborgs Stad med målet att göra Göteborgs Kulturkalas engångsfritt. En manual för andra att inspireras av är ett av resultaten.
• Gotlands Länsstyrelse har involverat alltifrån små eventarrangörer till Almedalsveckan, och fmötts av ett stort engagemang för att minska på engångsplasten.

Läs mer och anmäl dig
Så kan vi närma oss de globala målen 
 
När: 30 oktober kl 9–15
Var: Online

Årets temadag inom kommunikation har ett högaktuellt ämne, som kräver så mycket mer än bara kommunikation för att uppnås. Vi tittar på hur bolag, kommuner och regering jobbar med de globala målen, men fokuserar såklart på hur avfallsbranschen kan ta sig an denna utmaning. Beteendeförändring går som en röd tråd genom dagen.

Läs mer och anmäl dig
Höstmötet 2020:
Effektiv avfallsinsamling
 
När: 11–12 november
Var Online

Inom kort presenteras programmet för höstmötet, men kryssa kalendern redan nu för att kunna delta i vår digitala konferens om navet i den cirkulära ekonomin: avfallsinsamling.