Hej!
 
Jag hoppas att vi ses i höst. Även om det fortfarande blir med större distans än vi önskar!

En vår och sommar präglad av corona har övergått i en höstsäsong där jag försöker att trampa upp framkomliga stigar för att navigera vidare i en tid med nya förutsättningar. Jag sörjer all den verksamhet som ställts in det här året samtidigt som jag fokuserar på de möjligheter jag har att skapa med den tid som frigjorts.

Det har varit underbart att få vara publik igen. Jag förstod fullt ut hur mycket jag saknat det när jag väl satt där i salongen igen. Så fysiskt. Så starkt. Fullkomligt underbart. Hösten är min favoritperiod på året. Det finns sällan så mycket lust i mig som nu. Och den här säsongen kommer att bli rolig. Jag arbetar med flera meningsskapande projekt och jag ska gå på kurs, Att leda för jämlikhet
// MHS
 
Foto: Sofia Runarsdotter
Kvinnor och skog - en queer koreografisk skogsstudie
 
I höst har MHS inlett researcharbetet för sitt nya verk »Kvinnor och skog« - en queer koreografisk skogsstudie om kvinnors relation till skogen i historien, samtiden och framtiden.
Kvinnor och skog har premiär hösten 2021 och är en samproduktion med Turteatern i Kärrtorp och Norrlandsoperan i Umeå.
Mer om Kvinnor och skog och de publika aktiviteter som arrangeras under processen med verket i nästa nyhetsbrev. Håll också koll på MHS facebook och instagram för löpande uppdateringar! 
 
Dansare sökes!
 
Inför Kvinnor och skog håller MHS en öppen workshop i Stockholm riktad till professionella dansare.
Workshopen äger rum den 3 oktober kl 10-16 i Skeppsholmsstudion. Ansök genom att maila cv, porträttbild och kort presentation om varför en medverkan i Kvinnor och skog intresserar dig till ansokan@malinhellkvistsellen.se senast den 25 september. Begränsat antal platser. Om intresset för workshopen är stort sker ett urval.
 
Foto: Sofia Runarsdotter
Ny producent
 
Verksamheten har ny producent - Minttu-Maria Jäävuori. Minttu-Maria är scenkonstproducent som under de senaste åren har arbetat brett inom det fria scenkonstfältet och på institutioner både inom teater och dans. Hon har filosofie kandidatexamen i kulturvetenskap på Stockholms universitet och har även studerat performance studies med inriktning på genus och feminism samt projektledning. Hennes drivkraft är att arbeta med orädd och inkluderande scenkonst. Minttu-Maria har en bakgrund som musiker och har även producerat en del musik- och interdisciplinära projekt under åren. Hon är född 1991 i Lahtis i Finland. Du når Minttu-Maria på minttu@malinhellkvistsellen.se
 
Grafisk formgivning: Sepidar Hosseini
Mentorskap
 
I höst har MHS sjösatt sin satsning på mentorskap. Hon har genomfört sin första »Mentormåndagar med MHS« - ett koncept där scenkonstnärer kan boka upp sig för mentorsamtal första måndagen i varje månad.

MHS har också utlyst två årslånga mentorskap riktade till yrkesverksamma och studerande på scenkonstfältet. Deadline för ansökningsperioden var den 14 september.
 
Mentormåndagar med MHS och de årslånga mentorskapen är ett sätt att dela med sig av kunskap, erfarenhet, tankar och tid - ett sätt att skapa utbyte och sammanhang utan produktionssyfte. Intresset och gensvaret har varit kännbart och positivt vilket redan gör arbetet meningsskapande.
 
Berättarfestivalen
 
MHS medverkar i programpunkten »Det demokratiska arkivet« på Berättarfestivalen i Skellefteå den 14 oktober. I »Att berätta utifrån arkivmaterial« samtalar Karin Holmgren och Anna Stens, arkivarie respektive arkivchef vid Folkrörelsearkivet i Västerbotten med författaren Karin Alfredsson och MHS. Vad innebär ett demokratisk arkiv? Till vad och hur kan materialet användas, till exempel i scenkonst, bild och romaner? Ett samtal om spännande möjligheter men också om gränsdragningar mellan fakta och fiktion. Är sanningen bara det som finns dokumenterat?
MHS pratar utifrån sitt arbete med Missionären, Parveln, Flottarkärlek samt framtida projekt.
Plats: Nordanåtteatern, Skellefteå 
Tid: 14/10 kl 13.00
Mer info: https://berattarfestivalen.se/program/programpunkt/1311/
 
Dansmässan
 
Kom och träffa MHS och producent Minttu-Maria på Dansmässan i Stockholm 14 – 16 november! Vi kommer husera på mässtorget och vill gärna berätta om vad som är på gång i verksamheten. Det bjuds på både handsprit och hembakt. Läs mer om mässan och programmet HÄR
 
 
Bättre folk
 
Vårens efterlängtade nypremiär av Bättre folk och stora turné med Dansnät Sverige blev inställd pga Covid-19 pandemin. Det var med stor sorg vi fick stänga av eurodiscon, torka bort svetten och packa ner dom gröna tightsen. Tomheten som infann sig när arbetet avbröts med endast en vecka kvar till premiär. Alla publikmöten som gick förlorade. Samtidigt! Lika insisterande som koreografin själv tog vi sikte på framtiden och det är med stor upprymdhet vi nu kan meddela att Bättre folk kommer att möta publiken. I februari 2021 blir det nämligen nypremiär på Dansens Hus i Stockholm!

Det blir också turné med Dansnät Sverige nästa år, inte lika omfattande som den i våras fast med lika stor pepp. Det är fantastiskt att vi gemensamt lyckats flytta fram Bättre folk till 2021. Föreställningen kommer att spelas i Jönköping, Umeå, Malmö och Gävle och finns tillgänglig för fler gästspel. Vi välkomnar er arrangörer att kontakta oss!

Läs mer om Bättre folk HÄR.
 
In memoriam
 
MHS sörjer Christina Molanders hastiga bortgång. Christina har gjort ovärderliga insatser för scenkonsten, inte minst för den fria dansen och koreografin. Det är en stor förlust för fältet att hon med sitt brinnande engagemang, sin erfarenhet och generositet inte finns bland oss längre. MHS beskriver Christina som en scenkonstens mamma - närvarande, stöttande, varm, peppande och full av idéer. Med sin alldeles egna kombination av nyfikenhet, mod, humor och outtröttlig energi delade hon frikostigt med sig av sin kunskap och tid. Hon hade en unik förmåga att förena människokärleken och kärleken till scenkonsten. Christina kom att bli en kär kollega, vän, inspiratör och mentor för många inom fältet. Tankarna går till hennes familj. MHS minns Christina med stor värme och saknad.
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och är en stark feministisk och queer röst inom svensk samtidskoreografi. Hennes arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och omförmulerar gränserna för vad som är möjligt. MHS intresserar sig för kropp, identitet och marginaliserade avsnitt i vår historia och samtid. Hon är bosatt och har verksamheten baserad i Stockholm.

Bland MHS verk kan nämnas »Flottarkärlek« (2019), »Parveln« (2017), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Inom rimliga gränser« (2010), »Rosa löften« (2008), »Bättre folk« (2006) och »Dom ger tanken kropp« (2003). Verksamheten stöds 2020 av Kulturrådet och Konstnärsnämnden.