Digitala PBL-dagar och webbseminarier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Augusti 2020
Missa inte kommande webbseminarier!
 
Den 3 september sänder Boverket ett webbseminarium med anledning av de nya energiregler som träder i kraft den 1 september 2020. Foto: Kentaroo Tryman/Scandinav
3 september: Om nya energiregler
 
Energihushållningskrav, primärenergital, vad säger måttet på energiprestanda om en byggnad, vad är viktningsfaktorer, hur påverkas energideklarationer av ändringarna i BBR? Det här är några av många saker som Boverket tar upp i webbsändningen den 3 september med anledning av de nya energireglerna som träder i kraft den 1 september 2020.

Boverkets rättschef Yvonne Svensson är med och berättar om bakgrunden till den nya ändringen och från Regeringskansliet får vi ta del av det politiska perspektivet i frågan. Vi förklarar skillnaden före och efter den 1 september och var du kan hitta mer information om detta. Webbseminariet sänds klockan 14:00 -15:00 men kan också ses i efterhand.

Ändringarna i energireglerna har sin bakgrund i EU-direktivet om byggnaders energiprestanda som nyligen ändrades. De nya reglerna kommer också få konsekvenser för energiklassning av byggnader i energideklarationer. Ändringen ska skapa en bättre balans mellan de olika energislag som försörjer byggnader och är ett sista steg i införandet av nära-nollenergibyggnader i Sverige.

Målgrupp är byggnadsinspektörer, byggherrar, projektörer, fastighetsägare, energiexperter, energirådgivare.

Ta del av sändningen via Boverkets webbplats
1 oktober: Om föreskrifter för detaljplan
 
Boverket arbetar med föreskrifter för detaljplaner och digital information i dessa. Reglerna träder i kraft 1 oktober 2020 och blir bindande från och med 1 januari 2022. Den 1 oktober 2020 klockan 14.00-15.00 sänds ett webbseminarium om föreskrifter för detaljplan.

Mer information om webbseminariet finns på Boverkets webbplats
 
Nytt i PBL kunskapsbanken
 
Lagändringar i PBL 1 augusti 2020
 
Den 1 augusti 2020 gjordes ändringar i plan- och bygglagen, PBL. Dels ändrades storleken på attefallshus som är komplementbyggnader och dels gjordes ändringar när det gäller bygg- och rivningsavfall.
Läs mer om ändringarna i PBL kunskapsbanken
 
Vägledning om kontrollplan kontrollansvarigas roll
 
Boverket har uppdaterat sin vägledning om kontrollplan enligt PBL. Bland annat beskrivs hur riskbedömning kan användas som metod för att identifiera kritiska moment under byggtiden och därför bör leda till punkter i kontrollplanen.
Ta del av vägledningen i PBL kunskapsbanken
 
ÖP-modell 2.1 med databas
 
Boverket publicerar nu en ny version av ÖP-modellen med en databas. Databasmodellen levereras i två olika format, dels en ESRI filbaserad geodatabas och dels som en xml-fil (XML-arbetskatalogdokument).
Ta del av den nya versionen av ÖP-modellen i PBL kunskapsbanken
 
Boverket vägleder kommuner om takras
 
Efter ett allvarligt takras på en idrottshall i Kiruna tidigare i år konstaterar Statens haverikommission, SHK, att det finns fler byggnader med liknande takkonstruktion i Sverige. SHK rekommenderar därför alla byggnadsnämnder att utvärdera dessa ur säkerhetssynpunkt för att undvika fler takras. Boverket har tagit fram vägledning för att underlätta byggnadsnämndernas tillsynsarbete.
Läs mer om vägledningen i PBL kunskapsbanken
 
Planenlighetsguiden ny e-tjänst
 
Blir du inte klok på planenligt utgångsläge? Undrar du när du ska göra en samlad bedömning? Eller funderar du över vilken avvikelse du ska tillämpa? Boverket har tagit fram en ny e-tjänst som ska hjälpa dig. Planenlighetsguiden är ett stöd vid prövningen av kravet på planenlighet och syftar till att underlätta bygglovsprövningen inom detaljplan.
Ta del av guiden i PBL kunskapsbanken
 
Den 25–26 november är det dags för Boverkets online-konferens då vi bjuder på fördjupande föreläsningar och diskussionsgrupper i aktuella och knepiga PBL-frågor. Foto: Johnér Bildbyrå AB / Hans Berggren
Välkommen till Boverkets digitala PBL-dagar 2020
 
Den 25–26 november är det dags för Boverkets online-konferens då vi bjuder på fördjupande föreläsningar och diskussionsgrupper i aktuella och knepiga PBL-frågor. På grund av restriktionerna för offentliga möten kommer höstens PBL-konferens att genomföras digitalt, som ett stormöte i verktyget Zoom.

Det blir föreläsningar med bland andra Boverkets rättschef, Yvonne Svensson, genomgång av aktuella rättsfall av domare Malin Wiik och en rapport från Bygglovsutredningen av utredaren Jesper Blomberg. Du har möjlighet att anmäla dig till gruppdiskussioner i så kallade break-out rooms och några teman kommer att vara Plantolkning, Tillsynsavgifter, Föreskrifter detaljplan, PBL och kulturvärden och Kontrollplan och KA:s roll.

Småpratet vid fikarasterna är vi många som kommer att sakna denna gång men vi utlovar riktigt kunskapsspäckade och intressanta dagar!

Cirkatider den 25 november kl. 10.00-16.00, den 26 november, kl. 08.30-12.00. Konferensen är kostnadsfri. Antalet uppkopplingar kommer att vara begränsat till 300. Anmälningslänk öppnas omkring den 20 september, via kalender på boverket.se. Varmt välkommen!

Mer information kommer i kalendariet på Boverkets webbplats
 
 
Arbetsgruppen som tar fram utbildningen består av (från vänster) Anna Andersson, jurist på Boverket, Johan Larsson, jurist på Sveriges Kommuner och Regioner, Niklas Fridén, jurist på Länsstyrelsen i Stockholms län, Sandra Larsson, jurist på Länsstyrelsen i Stockholms län, Fabian Ståhl, arkitekt och expert inom digitalt byggande på Boverket, Mikael Bron, säkerhetsexpert på Säkkon AB, Meysam Tarazandeh, biträdande bygglovschef i Upplands Väsby kommun och Magnus Fyrfalk, programledare. På bilden saknas Justina Bacinska, jurist på Boverket.
Foto: Ida Dahlgren
Bakom kulisserna på webbutbildningen ”Byggnadsnämndens PBL-tillsyn”
 
Det arbetas för fullt med att ställa samman lektioner som består av e-learningmoduler, övningar, föreläsningar, paneldiskussioner och reportage. Resultatet kommer att bli en utbildning för dig som arbetar med PBL-tillsyn. Materialet tar Boverket fram i samarbete med förläsare från kommun, Länsstyrelsen i Stockholms län, säkerhetsbranschen och Sveriges Kommuner och Regioner. Webbutbildningen beräknas lanseras i slutet av 2020.

Läs mer om den på vår webbplats!
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.

Prenumerera på nyhetsbrevet