Det är lätt att plugga på avstånd
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Senioruniversitetet på distans är igång!
 
Det är lätt att studera på avstånd. I många fall är det bara att klicka på en länk på dator, läsplatta eller telefon och ta del av en föreläsning var och när du vill. Du kan till och med koppla upp den på din tv för att njuta i soffhörnet.
 
Sedan finns det interaktiva delar av de flesta av våra arrangemang. De sänds direkt på nätet. Till dem får du också en länk som du kan klicka på. Då är du med i ett seminarium, cirkel eller frågestund och har möjlighet att ställa frågor till föreläsaren och diskutera med övriga deltagare. 

På vår hemsida senioruniversitetet.se/distans hittar du utförliga instruktioner. Dit kan du gå om du fastnar när du vill delta i något. Men oftast räcker det som sagt med att klicka på en länk. På skärmen syns hur du ska göra för att tysta ditt eget ljud, delta utan att synas, ställa frågor med mera. Så tveka inte att pröva, det är lätt.

Vi har gjort en inspelning med några av oss volontärer för att illustrera hur det kan se ut. Den finns här.

Den här omställningen har varit en spännande resa för oss. Vi har lärt oss massor och hoppas att vi också denna höst kan ge intellektuell stimulans, breddade vyer, och till och med gemenskap i grupperna, det som är halva idén med vår folkbildning.

Vi har fått in en hel del anmälningar till de serier vi ger på distans. Men fler får plats, många fler.
Vi vill slå ett särskilt slag för våra universitetskurser. Våra universitetslärare har erfarenhet av distansundervisning så det kan bli väl så bra som att följa en en kurs IRL, som det heter numer om undervisning öga-mot-öga.

Pröva till exempel:
 
Nyhet! Epidemier — förr och nu
 
Lär dig mer om coronan som har förändrat våra liv, och om andra smittsamma sjukdomar och bekämpandet av dem. Experter vi träffat i radio, tv och press under det gångna halvåret ställer upp i vår nya högaktuella distansserie. Möt bland andra Mia Brytting, Jan Albert och Erling Norrby . De berättar om epidemiernas historia, om influensorna som plågar oss men också om lyckosamt bekämpade medicinska gissel som smittkoppor, polio och HIV.

Obs – serien är ny och finns inte i pdf-katalogen. Gå direkt till hemsidan.
 
Det offentliga samtalet och sanningen
 
Ok, det kanske inte är sant, men det är för djävligt i alla fall!” Så låter det ibland i debatten. Sanningen blir vad vi väljer att tro på. Vi oroas av ryska trollfabriker som påverkar val, av vaccinmotståndare, klimatförnekare och kunskapsresistens. Sex föreläsare vrider och vänder på sanningens svårfångade väsen, på fake news, alternativa fakta, källkritik, retorikens makt och upplysningens gränser. Föreläsningsserien ges på distans.
 
 
Stockholms historia: 
— d
et gamla Stockholm
 
Vad vet du om din stad? Vi följer det gamla Stockholms utveckling fram till dess att den moderna staden växer fram kring 1800. Vi sätter också in huvudstaden i de storpolitiska sammanhangen. Den populära föreläsningsserien ges nu på distans.

 
Om vänskap och kärlek
från Sapfo till Hasse och Tage
 
Vänskap och kärlek har många ansikten som har förändrats genom tiderna, och som kan förändras under livets gång. Vi utgår från berömda skildringar av kärlek och vänskap i litteratur, poesi, dramatik och berättelser och gestaltar ämnet med hjälp av skådespelare. Föreläsningarna utgår från hjärnforskning, psykoterapi och filosofi. Det finns gott om utrymme för dina egna frågor och synpunkter på ämnet i de interaktiva delarna av föreläsningsserien. Vad är vänskap och kärlek för dig?
 
Konsten att tänka 
 
Tänker gör vi hela tiden. Kan vi lära oss tänka bättre? Vi vill vara smarta och förstå nytt men också vara kritiska och inte gå på propaganda och PR. Konsten att tänka är en populär föreläsningsserie hos oss, nu ger vi den på distans. Passa på att gnugga geniknölarna från hemmets lugna vrå i höst.

 .
 
Nya telefontider
 
För att våra volontärer som är riskgrupp ska slippa resa i rusningstrafik ändrar vi våra öppettider för telefon till 10.30 – 13.30. Epostadressen är den vanliga kansliet@senioruniversitetet.se
 
Swish nytt betalsätt i höst
 
Nu är det möjligt att välja Swish som betalningssätt som alternativ till kortbetalning eller faktura.