Resan mot digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
31 augusti 2020
Play movie
"Nu vill vi ta det här arbetet i mål och att ta fram en digital helhetslösning som underlättar bostadsbyggandet under lång tid framöver", säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren i filmen som du kan se genom att klicka på bilden.
Digital tillämpning av plan- och bygglagen kan bidra till ökat bostadsbyggande
 
För att öka bostadsbyggandet och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle krävs en plan- och byggprocess som är effektiv, rättssäker och öppen för alla. Lösningen är en helt digital samhällsbyggnadsprocess där alla delar ingår, från översiktsplan till färdigt hus.
Boverket har under tre år arbetat med ett regeringsuppdrag om hur detta kan bli verklighet. Nu levererar vi slutrapporten till regeringen. Men vår digitaliseringsresa tar inte slut för det – den har tvärtom bara börjat! Boverket vill fortsätta arbetet med att utveckla förutsättningar för en effektiv digital samhällsbyggnadsprocess med hög rättssäkerhet för medborgare, företag och beslutsfattare.
 
Visionen är en digital helhetslösning
 
- Vi vill ta en större och mer ledande roll i det här arbetet. I dag uppfattar många byggherrar och medborgare att det är krångligt, tar för lång tid och att reglerna inte är lika i hela landet. Nu vill vi ta det här arbetet i mål och att ta fram en digital helhetslösning som underlättar bostadsbyggandet under lång tid framöver, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Verktyg, rapport och film om fortsatta utmaningarna finns på vår webbplats

Vår vision är en helt digitaliserad samhällsbyggnadsprocess. Vi har redan tagit några steg på vägen, till exempel genom att ta fram ett modellbibliotek. Men vi vill ta fler mot ett hållbart och demokratiskt samhällsbyggande. På vår webbplats kan du ta del av verktyg och information om hur vi kan fortsätta digitaliseringsresan framåt. Där kan du även se en film där Anders Sjelvgren beskriver utmaningarna framöver.

Läs mer på Boverkets webbplats
 
Sista chansen söka lokalhyresstöd!
 
Sedan den 1 juli har det varit möjligt för vissa branscher att söka ekonomiskt stöd för rabatt till lokalhyresgäster som drabbats särskilt av coronavirusets utbrott. Stödet kan sökas fram till och med den 31 augusti 2020.

Sök och läs mer på Boverkets webbplats
 
Missa inte våra kommande seminarier!
 
Den 3 september sänder Boverket ett webbseminarium med anledning av de nya energiregler som träder i kraft den 1 september 2020. Foto: Kentaroo Tryman/Scandinav
3 september: Nya energiregler 2020
 
Energihushållningskrav, primärenergital, vad säger måttet på energiprestanda om en byggnad, vad är viktningsfaktorer, hur påverkas energideklarationer av ändringarna i BBR? Det här är några av många saker som Boverket tar upp i webbsändning den 3 september med anledning av de nya energireglerna som träder i kraft den 1 september 2020. Boverkets rättschef är med och berättar om bakgrunden till den nya ändringen. Från Regeringskansliet får vi även ta del av det politiska perspektivet i den här frågan. Och vi förklarar skillnaden före och efter den 1 september och var du kan hitta mer information om detta. Webbsändningen sänds klockan 14:00 -15:00.

Ta del av sändningen om de nya energireglerna och läs mer på Boverkets webbplats
1, 3 och 4 september: Om gestaltad livsmiljö
 
Är gestaltad livsmiljö din grej? Då vill vi tipsa om tre olika seminarier. Den 1 september arrangerar Boverket tillsammans med Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens Konstråd sessionen "Att gestalta livsmiljöer - samverkan för nya grepp i stadsutvecklingen" på årets Arkitekturdagar i Malmö. Den 3 september arrangerar samma myndigheter onlinekonferensen "Gestaltad livsmiljö 2020" med inspirerande nationella och internationella talare. Slutligen bjuder Boverket den 4 september in till ett dialogmöte om gestaltad livsmiljö för länsarkitekter, länsantikvarier och stadsarkitekter, också det digitalt.

Mer information om program för de tre seminarierna om gestaltad livsmiljö och anmälan finns på Boverkets webbplats
En av de viktigaste orsakerna till problemen är brist på motivation och engagemang, enligt branschens aktörer. Välkommen till webbinarium i ämnet den 23 september. Foto: Andreas Blomlöf
23 september: Så stoppar vi miljardförluster från byggskador och slöseri!
 
Byggskador och slöseri kostar omkring 100 miljarder varje år, konstaterade Boverket i en rapport från 2018. Nu finns en uppföljande studie om projektkultur och värderingar i ett antal byggprojekt. Vad kan vi tillsammans göra för att öka nytänkande, kvalitet och resurseffektivitet i byggsektorn? Välkommen till ett webbinarium den 23 september som arrangeras av Boverket, CMB vid Chalmers och IQ Samhällsbyggnad. Medverkar gör bland annat Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, och Sten Philipson, professor i etik och värderingsforskning.

Läs mer om webbinariet den 23 september och anmäl dig på IQ Samhällsbyggnads webbplats
23 september: Verktyg för ekosystemtjänster
 
Boverket, Movium och SLU bjuder in till ett webbinarium och workshop om verktyg för att integrera ekosystemtjänster i samhällsbyggnadsprocessen. Webbinariet syftar till att ge en översikt över vilka verktyg som finns tillgängliga, samt att presentera verktyget ESTER som utvecklats av Boverket.

Läs mer om webbinariet den 23 september och anmäl dig via Moviums webbplats 
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling