Vecka 40 är det dags!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej alla FUB:are, 

Nu är äntligen hösten igång igen. Vi hoppas att ni haft en bra sommar, trots rådande omständigheter. Snart är det äntligen dags för FUB:s Aktivistvecka! Det är en vecka där vi uppmanar FUB:s lokalföreningar och medlemmar att synliggöra FUB lokalt. Det gör vi för att stärka vår organisation, för att kunna rekrytera nya medlemmar och för att aktivera de medlemmar vi har. I år blir Aktivistveckan lite annorlunda på grund av coronapandemin. Vi uppmanar alla lokalföreningar att följa de rekommendationer som finns, och att under veckan anordna aktiviteter som går i linje med rekommendationerna. 

Välkommen att vara med. Alla kan inte göra allt, men många tillsammans kan göra massor! Vad får du lust att göra under Aktivistveckan?
 
 
FUB:s Aktivistvecka coronasäkert 2020
 
Årets Aktivistvecka äger rum 28 september till 4 oktober, vecka 40. Vad gör din FUB-förening? 
I år ska vi vara extra påhittiga med tanke på coronapandemin. Politikerträffar, föreläsningar, möten... mycket går att göra utomhus! Eller gör som FUB Kristianstad och dela upp medlemmarna på flera likadana träffar.
Vi kan också skriva mejl till och ordna videomöten med personer vi vill påverka. Vi kan manifestera och dela ut information, men se till att det går att hålla avstånd!
www.fub.se/aktivistveckan finns fler coronasäkra tips.
Aktivistveckan blir faktiskt extra viktig i år, för att uppmärksamma hur personer med IF/utvecklingsstörning har drabbats under coronapandemin – många har blivit mer ensamma på grund av olagliga besöksförbud, stängning av daglig verksamhet utan något annat alternativ och brist på digitala möjligheter att bryta isolering.
 
Webbinarier om DigiJag
 
I FUB:s pågående Arvsfondsprojekt, DigiJag, har vi tillsammans med deltagarna i distansutbildningen Anpassad IT vid Mora Folkhögskola, Begripsam AB och Axess Lab utvecklat en digital lär- och livsplattform, DigiJag. Under FUB:s Aktivistvecka erbjuder Riksförbundet FUB två webbinarier om DigiJag – en digital lär- och livsplattform.

Projektledare Kerstin Gatu kommer att berätta om hur vi jobbat med datorer och program, vilka möjligheter den nya lärmiljön ger, hur vi kan jobba för att nätet ska bli en trygg och säker plats för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Deltagarna i våra kurser medverkar via film.

Läs mer om DigiJag-webbinariet på FUB:s webbplats och anmäl dig senast den 23 september till Robert Öberg, robert.oberg@fub.
 
Årets stora Aktivistkit 2020!
 
Årets Aktivistkit är ett gediget material som ger tips på ämnen och aktiviteter som FUB:s lokalföreningar kan anordna under själva Aktivistveckan (men också under andra veckor på året såklart!).

I kitet finns frågor att ställa till en politiker om de olika områden FUB arbetar med, och information om Agenda 2030 och FUB:s åtta utvalda mål.

Tips om aktiviteter till er som vill blir fler medlemmar och samtidigt erbjuda roliga aktiviteter till era medlemmar finns 
i kapitlet "Aktiviteter för medlemmar" .

I kitet kan ni också läsa om Volymen på max – och hur ni som lokalförening kan starta er egen ungdomsgrupp. 

Ni kan ladda ner det som PDF, och skriva ut. Tipsa gärna andra om kitet.
 
Tema Unga med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning
 
I FUB:s Aktivistkit 2020 handlar mycket om just unga med IF – bland annat tips om hur FUB-föreningen kan stötta unga göra sin röst hörd och lyfta frågor som rör unga, till exempel möjligheterna att flytta hemifrån. Där finns tips på aktiviteter för unga och om hur ungas delaktighet i samhället kan öka. 

Hör av dig till din FUB-förening om hur DU tycker FUB borde lyfta dessa frågor!
 
 
Håll ögonen öppna! 
 

FUB:s ungdomsprojekt Volymen på max avslutas snart med ett stort digitalt ungdoms-forum 7-8 november 2020. Kolla mer info om ungdomsforumet på Volymen på max webbplats.

Men där något försvinner blir det plats för något nytt och ännu större... Mitt under Aktivistveckan, den 1 oktober, händer något spännande för hela FUB! 
 
Dela med dig av FUB under Aktivistveckan!
 
Följ FUB på Facebook, Twitter, Youtube och Instagram

Gilla och dela FUB:s inlägg så att vi får extra spridning under Aktivistveckan!
Värva en ny medlem! 

Din FUB-förening kommer få material att dela ut under Aktivistveckan.
Värva en vän eller en familjemedlem!  
 
Lär dig mer om Agenda 2030 och FUB
 

Varför ska vi i FUB bry oss om Agenda 2030?!

På årets Forum FUB skulle vi fått en föreläsning av Mikael Botnen Diamant om Agenda 2030. Eftersom Forum FUB blev uppskjutet till nästa år har Mikael och FUB:s Judith Timoney spelat in några korta filmer för att berätta om Agenda 2030 och de åtta mål som FUB valt ut. På vilket sätt kan vi  FUB använda målen i Agenda 2030 för att arbeta för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Klicka på bilderna för att se filmerna.
Mål 1 - Ingen fattigdom 
Mål 3 - God hälsa och välbefinnande
Mål 4 - God utbildning för alla
Mål 5 - Jämställdhet
Mål 8 - Anständiga arbetsvillkor
Mål 10 - Minskad ojämlikhet
Mål 11 - Hållbara städer och samhällen
Mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen
 
 
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete:
Sara Westfahl, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 00, mejl: sara.westfahl@fub.se