Augusti 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Webbsändning: Kickoff Kraftsamling för psykisk hälsa
 
SKR bjuder in till en digital kickoff den 14 september om Kraftsamling för psykisk hälsa. Ing-Marie Wieselgren, projektchef för Uppdrag Psykisk Hälsa, modererar webbsändningen. Vi blickar tillbaka på det gångna året. Vad har de olika delarenorna resulterat i? Hur arbetar vi framåt? Informationen uppdateras löpande:
Webbsändning: Kickoff Kraftsamling för psykisk hälsa
Information om Kraftsamling för psykisk hälsa
 
Fler webbsändningar/webbinarier i höst
 
Överenskommelsen psykisk hälsa 2020
Den 18 september klockan 09:00-10:30 bjuder Uppdrag Psykisk Hälsa in kontaktpersoner för överenskommelsen psykisk hälsa samt andra intresserade personer i kommuner och regioner till en webbsändning. Sändningen kommer att behandla senaste nytt angående överenskommelsen psykisk hälsa 2020. Information uppdateras löpande:
Webbsändning: Överenskommelsen psykisk hälsa 2020

Samverkan genom sociala utfallskontrakt
Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning i Stockholms stad, i samarbete med Uppdrag Psykisk Hälsa och RISE, bjuder in civilsamhället till ett webbinarium om samverkan och sociala utfallskontrakt den 22 september 12:30-14:00 alternativt 23 september 18:00-19:30.
Webbinarium: Samverkan genom sociala utfallskontrakt

Aktuellt inom psykiatrin
Uppdrag Psykisk Hälsa bjuder in chefer och medarbetare inom psykiatrin, samt andra aktörer med intresse, till en webbsändning den 1 oktober klockan 13:00-15:00. Under sändningen presenteras aktuella frågor och ämnen inom området.
Webbsändning: Aktuellt inom psykiatrin

Spelar det någon roll vilken metod vi använder?
SKR och SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) arrangerar webbsändningen "Spelar det någon roll vilken metod vi använder?" den 14 oktober klockan 13:00-16:00. Webbsändningen riktar sig till personer som ansvarar för eller arbetar med utvecklings- och kunskapsfrågor inom vård och omsorg, till exempel chefer, processledare och utvecklingsledare.
Webbsändning: Spelar det någon roll vilken metod vi använder?
 
Digital tjänst för stöd vid psykiska besvär
 
Det finns ett behov av att samordna stödlinjer för psykisk hälsa. Det visar den utredning som Uppdrag Psykisk Hälsa har gjort tillsammans med NOD (Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället). För att underlätta för invånarna att nå de stöd som finns i civilsamhället och i det offentliga föreslås den digitala tjänsten ”En väg till stöd” att fungera på ett liknande sätt som 1177 fungerar för vård. I utredningen kan du ta del av förslag om hur tjänsten "En väg till stöd” skulle kunna utformas.
Utredning om möjligheterna att upprätta ”En väg till stöd” för stödlinjer
 
Samarbetsrum för SIP-samordnare
 
SKR har startat det digitala samarbetsrummet "Grupp för SIP-samordnare" som är till för dig som arbetar som SIP-samordnare, SIP-koordinator eller liknande. Under hösten planeras fyra digitala erfarenhetsutbytesmöten där deltagande kan ställa frågor och komma med tips. Mer information om detta hittar du i samarbetsrummet.
Mejla ellinor.holm@skr.se om du arbetar med dessa frågor och vill vara med och dela dina och andras erfarenheter.
 
Regeringen om psykisk hälsa
 
Nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med ett tjugotal berörda myndigheter inkomma med underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Ny strategi, Regeringen

Analaysera behov för stödlinje till personer med psykisk ohälsa
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att analysera behovet av en nationell stödlinje som riktar sig till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt till dessa personers anhöriga och närstående. Om resultatet visar att behov finns ska myndigheten lämna förslag på hur stödlinjen ska organiseras och definieras. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 30 januari 2021.
Nationell stödlinje, Regeringen
 
Ändrade bestämmelser för tvångsvård
 
Den 1 juli ändrades bestämmelserna för tvångsvård för personer under 18 år i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård (LRV). Socialstyrelsen har reviderat sitt material "Dina rättigheter i tvångsvården" för att stämma med de lagändringar som trätt i kraft.
Reviderade dokument, Socialstyrelsen
 
Verktyg och tips
 
 
Begrepp inom området psykisk hälsa
Socialstyrelsen, SBU, Folkhälsomyndigheten och SKR har föreslagit en enhetlig användning av centrala begrepp som används inom området psykisk hälsa. Arbetet kommer utvecklas löpande.
Begrepp inom området psykisk hälsa
 
Stödlista: psykisk hälsa i kristid
SKR har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Stödlistan uppdateras kontinuerligt.
Stödlistan
 
Ny skrift från Socialstyrelsen om kallelser till barn i socialtjänsten
Socialstyrelsen har arbetat fram en skrift med stödmaterial och exempel till socialtjänsten om hur egna kallelser till barn kan se ut i samband med att de ska välkomnas till ett möte. 
Stödmaterial, Socialstyrelsen
 
Ny publikation från Nordens välfärdscenter
Nordiska ministerrådet arbetar för att Norden ska vara den bästa platsen i världen för barn och unga att leva i, och har gett Nordens välfärdscenter i uppdrag att i dialog med Funktionshindersrådet utveckla en modell för hur funktionshinderssamarbetet kan få ett tydligare barnrätts- och ungdomsperspektiv.
Publikation: Inga barn eller unga ska lämnas utanför
 
Redaktör
Ellinor Holm
ellinor.holm@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se