Trädgårdstips och solceller
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Tomas Ulväng, vd
Tierps Energi & Miljö
Hälsningar från vd
 
Hej! Tomas Ulväng här, vd för Tierps Energi & Miljö.

Hösten och vintern närmar sig med stormsteg och vi som bolag går in i en ny fas. Vi börjar avsluta några av årets projekt och runt hörnet väntar nya hållbarhetsinsatser.

Produktionen av vår fjärrvärme är nu helt fossilfri och reningen av läkemedelsrester i avloppsvattnet är i drift. Under hösten kommer vi därtill bland annat att installera solceller vid fjärrvärmens värmepanna i Örbyhus, ett första steg för att lära oss mer kring teknikens möjligheter.

Vi ämnar fortsätta att göra vad vi kan för att i sällskap mer er, våra kunder, uppnå visionen om ett hållbart Tierp. Jag är otroligt stolt över det som vi tillsammans har genomfört under året och ser fram mot vår fortsatta resa.

Med vänlig hälsning
Tomas Ulväng
 
Solceller till panncentralen i Örbyhus
 
Under hösten kommer vi att installera solceller på taket till fjärrvärmens panncentral i Örbyhus. Under sommartid används en elpanna för att producera fjärrvärme i området. Detta gör att vi har en stor förbrukning av el just under perioden när solceller producerar som mest, vilket gör tekniken till en mycket intressant lösning.

Därtill kommer vi att använda detta relativt sett mindre prodjekt för att lära oss mer om solcellsinstallation, dess funktion och potential. Vi har en vision och en viljeinriktning om att på sikt kunna bygga en större solcellspark, till exempel i Tierp på reningsverkets tak eller i närheten av fjärrvärmeverket. Innan detta kan bli aktuellt så genomför vi nu ett projekt i mindre skala för att provköra tekniken.
 
Karin har över 15 års erfarenhet inom yrket och har arbetat hos oss på Temab sedan starten 2016.
Karins trädgårdstips
 
Hej! Karin här från avdelningen gata och park. Den här månaden är det premiär för min tipsruta som kommer att bli en återkommande del av Temabs nyhetsbrev! 

Här delar jag med mig av lite tips som man kan tänka på med sina växter och vad som passar att göra i sin trädgård eller på balkongen beroende på tiden på året.

Nu har ju hösten börjat närma sig och därför passar det väldigt väl att gå igenom om hur man bäst planterar sina lökar som ska blomma till våren.

Så planterar du dina lökar:
  1. En tumregel är att att plantera löken på ett djup av 2-3 gånger dess storlek.
  2. Gödsla med benmjöl.
  3. Plantera gärna hälften av lökarna upp och ner, för att förlänga blomningen.
  4. Var inte rädd för att plantera många lökar, det ger en snyggare effekt när de väl kommer upp.
När det gäller frågan kring vilka lökar som passar bäst att sätta, så är till exempel krokusar, snödroppar och scilla perfekta för yrvakna bin till våren.
Tips: Äggskal tillför kalk och mineraler
Släng inte dina äggskal, använd dem istället. Krossat äggskal passar perfekt i bland annat komposten, då det tillför såväl kalk som mineraler. Kalkälskande växter som rosor och tomater mår även de mycket bra av äggskal. Krossa skalen i en mixer eller mortel och strö över för bästa effekt. Grövre kross fungerar även som snigelspärr, då sniglar inte gillar att glida över krosset.

Lycka till med era odlingar, så hörs vi igen nästa månad!
 
Årlig vattenavläsning
 
I det senaste nyhetsbrevet nämnde vi att det började bli dags för den årliga vattenavläsningen. Nu har talongerna skickats ut och vi behöver din avläsning senast den 25 november (men helst redan idag).

Absolut enklast är att lämna in avläsningen direkt på Mina sidor. Numera går det snabbt och smidigt att logga in med BankID, men den gamla vägen med person- och kundnummer går även den.
 
Tomas med i Energistrategi-podden
 
Vår vd Tomas Ulväng är gäst i det senaste avsnittet av Energistrategi-podden. Tomas är med och berättar om förutsättningarna och utmaningarna för det lilla, lokala energibolaget.

Det blir mycket diskussion om fjärrvärme, men även om övriga delar av vår verksamhet och hur allt egentligen sitter ihop.

Lyssna på avsnittet på Spotify
 
Karlholms vattentorn - etapp 2
 
Projektet med etapp 2 av arbetet med Karlholms vattentorn flyter på som planerat.

Arbetet består av invändig infodring av reservoaren, som ska förhindra läckage mot betongen. På bilden ser man reservoaren med den nya beläggningen.

Arbetet beräknas vara klart i slutet av veckan. Under 2021 kommer etapp 3 av arbetet att avsluta projektet med utvändigt arbete på fasaden.
 
Sms eller e-post vid driftstörning
 
Du har väl inte missat att du kan få sms eller e-post om en driftstörning drabbar din eller en närståendes fastighet?
 
Du kan själv bestämma vilket nummer som tjänsten ska kontakta samt lägga till fler fastigheter till din profil. Kanske vill du ha information om något händer vid sommarstugan, en äldre närståendes fastighet eller på kontoret.

Kontrollera att dina uppgifter finns och stämmer
Vi ber samtliga kunder att säkerställa att man har korrekt telefonnummer eller e-postadress kopplat till sin fastighet i systemet. Oregistrerade kontantkort, jobbmobiler eller hemligt nummer är till exempel aldrig med i registret om det inte kopplas manuellt. Även andra anledningar kan orsaka att telefonnummer ibland saknas.

Registret är inte publikt. Det används endast i varningstjänsten och aldrig i kommersiellt syfte.
 
Gå till temab.servicevarning.se