Nyhetsbrev 06-2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Tävlingskalendern gäller från 1 september
 
Den 20 augusti tog SBF:s styrelse beslutet om grönt ljus för tävlingsverksamheten, så länge arrangören anpassar tävlingen efter Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrotten och SBF:s riktlinjer för träning och tävling. I och med detta hölls en digital träff för tävlingsarrangörer och klubbar med syftet att gå igenom styrelsens beslut och lyfta frågor. En sammanfattning av träffen hittar ni här

För att veta hur tävlingshösten ser ut, gå regelbundet in och kontrollera aktivitetskalendern. Den uppdateras regelbundet och oftare än normal med tanke på nuvarande situation.
 
SBF:s riktlinjer för träning och tävling uppdaterade
 
Den 24 augusti kom en uppdaterad version av våra riktlinjer under pågående pandemi. Framförallt gäller det tävlingsverksamheten. Ni hittar dem här.
 
Wresfit i höst
 
Inför höststarten vill vi lyfta SBF:s Wresfit-sida: https://wresfit.simplero.com/

Där finns lite info om hur träningsformen kan se ut, tips på övningar och ett par färdiga pass och övningar.

Flera klubbars träningstider och information finns också på sidan. Vill man ansluta sig så är det bara att kontakta zakarias.tallroth@brottning.rf.se, eller fylla i formuläret på sidan. Vill man som redan aktiv Wresfit-klubb justera befintlig information så är det också bara att kontakta Zakarias.

I rådande omständigheter så gäller samma rekommendationer för Wresfit som för den ordinarie brottningsträningen.
 
 
Brottningsforum Väst - anmäl er nu
 
Klubbar från alla distrikt är välkomna.

Kostnadsfri digital inspirationsträff, lördagen 5 september, kl 09:00-12:00.

RF SISU-Halland och Västra Götaland bjuder in till föreläsning, samtal och erfarenhetsutbyte med fokus på trygga idrottsmiljöer.

Anmäl er till RF SISU- Halland så snart som möjligt.  


 
Norberg visar vägen
 

Text: Cege Berglund
 
Detta år är som inget annat, präglat av den pandemi som ställer till ständigt nya och oförutsedda problem. Det kunde vara lätt att ge upp – men det hör åtminstone inte hemma inom brottningen.
Norbergs Brottarklubb är ett exempel. Trots frånvaron av stimulerande tävlingar lever verksamheten vidare med ett 60-tal brottare i åldrarna från tre år till seniorer.
- Ganska tidigt under den här perioden såg vi till att hålla ihop grupperna och skapa en enda gemensam grupp, hela tiden med förhoppningen att ”nästa månad, så…” berättar ordföranden Mikael Johansson.

Norbergs BK hoppas att den gemensamma verksamheten medför att klubben inte tappar några brottare och än så länge ser det ut att lyckas. Flest aktiva finns i åldersgruppen 10-15 år, väl fördelade på tjejer och killar.
- Tjejernas utveckling har varit lyckad sedan vi skapade särskilda tjejgrupper, fortsätter Mikael, och ärligt talat märker vi att flickorna är de mest lättlärda.
Tjejgruppen på brottningsträningen innebär att flickorna har egen tid och tränar med varandra. Så blir det fram till 12-13-årsåldern, senare kan det bli sparring med killarna.

Norberg hade vissa framgångar för 40-50 år sedan. Pierre Mood var ett av de största namnen då, men klubben tynade och blev vilande i början på 1980-talet. Flera av de främsta bytte till Stålpojkarna i Fagersta.

2014 skedde en omstart. Gamla brottare ville dra igång på nytt och det visade sig finnas intresse.
- Vi är ett relativt nytt gäng som skapat detta själva, förklarar Mikael Johansson. Vi såg från början till att skaffa oss utbildning på olika saker, inte minst genom Sisu, och har flera bra arbetsgrupper.

Brottarna längtar förstås till att få tävla. En höjdpunkt är alltid gemensamma resor till större tävlingar, men än så länge är det inte genomförbart.
- Under nuvarande förhållanden är det svårt att få till tävlingar, men vi försöker hitta annorlunda aktiviteter på helgerna, såsom gokart och paintball, för att hålla intresset och sammanhållningen vid liv och än så länge ser vi ingen avmattning, säger ordföranden. Föräldrarna är positiva till vad vi hittar på, det är förstås viktigt.

De nya bestämmelserna p g a virusbekämpningen har förstås gjort vissa förändringar nödvändiga. En är att klubben är noga med att alla tvättar händerna noga före träning, en annan att det numera finns en automat för handsprit tillgänglig. Dessutom är inte jakten på nya brottare inte lika intensiv som annars.
- Men kommer någon och vill vara med säger vi inte nej, är bara noga med att ta in alla uppgifter från början, lovar Mikael Johansson.

Alla idéer är välkomna – och tas till vara.
 
Tävlingar 
 
Under rådande förhållande med Covid-19, sker förändringar kontinuerligt i tävlingskalendern. Håll koll på SBF:s aktivitetskalender för att se vilka tävlingar som är aktuella under hösten.

SM i Fristil och Veteran SM i Falkenberg, är flyttat till 5-6 december.

Fyrstads grundomgång hålls 10 oktober enligt plan. Sista anmälningsdag 11 september.

Lilla Fyrstads Riksfinal för killar avgörs som planerat 20 september i Örgryte, Göteborg. Inbjudan med speciella regelförutsättningar och skickade till berörda.
Lilla Fyrstads Riksfinal för tjejer kommer att gå 25 oktober i Kolbäck med Mölntorps IK som lokal arrangör för Västmanland.
 
 
Försäkringsträff 23 september
 
Kallelse kommer till en digital träff med Folksam för att prata om försäkringar för er klubb, 23 september kl 18:00. 


Så tar man hand om en muskelbristning
 
Folksam ger tips på vad som är viktigt att tänka på när man ska ta hand om en muskelbristning.